Po jediné výjimce naposledy v Troyes, kde vyhrál Iserbyt, mužům pokaždé vládne tenhle tým vedený Svenem Nysem. Teprve 22letý Ronhaar vyhrál jako první letos podruhé, tentokrát až v závěrečném spurtu udolal Laurense Sweecka (Crelans/Corendon), obhájce celkového prvenství světového poháru. 

Nejlepší start měl Niels Vandeputte (Alpecin/Deceuninck), ale brzy převzal v těžkém bahně otěže nezdolný Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). Výrazné vedení však nezískal a stále se držela velká skupina. Tu však brzy opustil jeho týmový parťák Michael Vanthourenhout, dobitý ze sobotního pádu v Kortrijku – dojel desátý. Dvě kola před koncem zbyla vpředu s odstupy trojice Ronhaar, Iserbyt a Sweeck.

Sweeck měnil kolo po defektu a ztratil, ale dokázal se dotáhnout, až Ronhaar cítil na krku jeho horký dech. Na jednom z nejtěžších bahnitých úseků pak šel do konce do čela! Ronhaar však sebral síly do finiše. „Je to ještě lepší než v Dendermode,“ připomenul šťastně svůj první triumf ve světovém poháru.

F_34AV7WIAAfpJV.jpeg

„Zpočátku se mi zdálo, že vyhraje Thibau (Nys), jel tak rychle. Já jsem věděl, že musím jet trochu s rezervou, stejně jako loni. Jakmile jsem ucítil, že Eli (Iserbyt) chytil mezeru, dal jsem do toho všechno. Cítil jsem se tak silný. Jenže, jak mě předjel Laurens (Sweeck), pomyslel jsem si: Tohle už nepůjde. Uvízl jsem v bahně, ale nakonec jsem to dokázal. Ani tomu nerozumím,“ smál se, protože minulou neděli měl potíže se zády a dojel v Troyes až sedmnáctý. 

„Už jsem toho měl ve sprintu plné nohy,“ připustil zklamaně Sweeck, který letos stále čeká na velké vítězství. „Ale jsem spokojený s výkonem a pocitem, doufám, že to takhle půjde dál.“ Také Eli Iserbyt uznal: „V posledním kole jsem byl úplně prázdný, Pimovi jsem nestačil.“ Ronhaar na rozdíl od něho v sobotu nezávodil a v průběžném pořadí poháru poskočil na druhé místo právě za Iserbyta.

Na trati se objevilo pouze 28 borců, sobotní X20 sebralo síly až patnáctému Cameronu Masonovi (Cyclocross Reds 777), ze špičky chyběli Lars van der Haar a Joris Niewenhuis (oba Baloise/Trek), Gerben Kuypers (Circus Reuz) nebo Felipe Orts Lloris (BH Burgos).


Brand je zpátky po 2 a 22 měsících

V plné síle je zpátky po zářijovém zranění Lucinda Brand. Ve třetím závodě zkompletovala pódiová umístění tím nejvyšším, světový pohár vyhrála po 22 měsících. Celkem oslavila už 50. vítězství kariéry! „Cítila jsem se super silná,“ řekla. Ještě v počátku na čele jela Ceylin Carmen del Alvarado (Alpecin/Deceuinck), Brand se dotáhla ve třetím kole a postupně získala 15 vteřin. Alvarado chybovala a uvízla v plůtku, tím se rozhodlo. Třetí místo získala po Dendermonde podruhé Zoe Bäckstedt (Canyon/SRAM). Chyběli tu ovšem dvě z nejlepšího kvarteta Fem van Empel a Puck Pieterse.

Ve druhé skupince dojela celkově osmá, třetí mezi „23“ Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav). „Bylo to opravdu povedený, vyšlo to. Jsem překvapená, že se mi letos tolik daří spíše na blátivých tratích,“ hodnotila závod. „Už začátek vypadal docela dobře. Kromě nejlepší čtveřice se tam hodně přesýpala asi sedmičlenná skupina, pořád se závodilo, bylo to hodně zajímavé,“ popisovala průběh. 

F_3jQVLWwAAJ92w.jpeg

A pak ocenila podporu a servis Petra Dlaska, bývalého stříbrného medailisty ze světového šampionátu 2001. „Bylo to hodně náročné, ale zvládl to skvěle.“ Do Dublinu letěli přímou linkou v sobotu brzy ráno. Dějiště závodu leželo na okraji irské metropole blízko letiště, proto sem naštěstí ani nedolehla ozvěna čtvrteční tragédie pobodané ženy a dětí. Pořadatelé navíc připravili vytápěnou halu, aby pomohli týmům, které si přes moře nepřivezli doprovodné vozy a stany.

Slušně zajeli i čeští junioři: v čele s šestou Amálií Gottwaldovou (-1:30) a sedmou Kateřinou Douděrovou (-1:51), desátou Danielou Hezinovou (-2:30) nebo osmým Kryštofem Bažantem (-21), Patrik Lienert byl 21. (-2:42). Příští víkend pokračuje světový pohár ve francouzském Flamanville bez Čechů. Zemanová a spol. se představí na českém poháru v Hlinsku, Boroš pokračuje v přípravě na Mallorce.

Výsledky všech kategorií: 

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 14 závodů): Muži: 1. Iserbyt 147, 2. Ronhaar 128, 3. Van der Haar 121, ...20. Boroš 28. Ženy: 1. Alvarado 165, 2. Bäckstedt 102, 3. Van der Heijden 95, ...8. Zemanová 67, 58. Hladíková 1.