V roce 2020 se mu podařilo postoupit z novozélandského kontinentálního St. George do tehdy jednoho z nejlepších týmů, soustředících se na perspektivní závodníky, nizozemského SEG Racing. Mj. se tam potkal s Jordi Meeusem (dnes BORA-hansgrohe), Thymenem Arensmanem (INEOS), Stanem Van Trichtem (Soudal-Quick Step), Davidem Dekkerem (Arkéa Samsic), Daanem Hoolem (Lidl-Trek), Maikelem Ziljaardem (Tudor), Marco Frigem (Israel-Premier Tech) či Harrisonem Woodem (Cofidis). Tomu se říká výtěžnost!

Za dva roky působnosti v tomto týmu se nejvíc prosadil na domácím lednovém New Zeeland Cycle Classic (2.2), kde skončil nejprve 3. a poté ho vyhrál. Od roku 2022 na něj vsadili v týmu Israel-Premier Tech. Po většinu první sezóny to výsledkově nebylo nic moc. Jenže závěr už za to stál. Začátkem září vyhrál úvodní etapu Okolo Británie (2.Pro) a celkově skončil na 6. místě. K tomu přidal 5. místo na GP Wallonie (1.Pro) za vítězným Mathieu Van der Poelem, 2. místo na Coppa Bernocchi (1.Pro), kde ho porazil pouze Davide Ballerini (Quick Step), a 7. na Gran Piemonte (1.Pro).

Britain.jpg

1. etapa Tour of Britain 2022

Tyhle výsledky ho posunuly někam ke konci druhé stovky světového pořadí. A tím to zatím zdaleka neskončilo. Letos se posunul přibližně o sto míst kupředu. Opět se o to postaral především na začátku a v závěru sezóny. V lednu dokončil na 5. místě Cadel Evans Great Ocean Road Race (1.UWT), v únoru dojel 9. na Faun Drome Classic (1.Pro), v dubnu 7. na GP Miguel Indurain (1.Pro) a po debutu na Tour de France, kde si připsal jen dvě 9. místa, zabodoval v září tak, jako dosud nikdy.

Na GP Québec (1.UWT) podlehl jen Arnaudu De Lie, poté vyhrál úvodní etapu na Škoda Tour Luxembourg (2.Pro), dojel 3. na Circuit Franco-Belge (1.Pro), kde ho porazil opět De Lie a také Rasmus Tiller (Uno-X), a skončil 4. na Giro del Veneto (1.Pro).

Posbírané UCI body ho zařadily na 63. místo žebříčku UCI a udělaly z něj jasnou novozélandskou jedničku a dvojku v týmu Israele za Michaelem Woodsem.

Québec 3.jpg

GP Québec 2023 ...

Z uvedeného přehledu, na jakých závodech se dokázal prosazovat, by mohlo vyplynout, co je to za jezdce. Žádný vrchař specialista (171 cm, 64 kg), ani žádný rovinový sprinter, který by se prosazoval proti Cavendishovi, Merlierovi, Jakobsenovi či Groenewegenovi. 

V Québecu za ním skončili Michael Matthews, Alex Aranburu, Matej Mohorič i Christophe Laporte. A právě takový typ jako tito muži či už zmínění De Lie a Tiller je i Corbin Strong. Vyhovuje mu těžký závod, klasikářský profil a nejlépe i náročný závěr, tedy to, co vyřadí ze hry čistokrevné sprintery. 

A jelikož mu v dubnu bude 24 let a jeho výkonnostní vzestup je velmi výrazný, dá se předpokládat, že v následující sezóně o něm už uslyšíme tak, že začne být jménem dost známým.

Québec 2.jpg

... 2. místo za Arnaudem De Lie a před Michaelem Matthewsem

Jak to vidí on osobně, odhalil v těchto dnech v rozhovoru pro WielerFlits.

"Byla to velmi dlouhá, ale velmi povedená sezóna," řekl, když hodnotil rok 2023. "Zpočátku jsem byl v dobré formě, ovšem ve výsledcích se to příliš neodrazilo. Posledních pár měsíců ale bylo hodně zábavných.“

I díky tomu do té další sezóny vstupuje s patřičným sebevědomím. „Naučil jsem se, že musím mít důvěru v sebe a v mé sprinterské schopnosti. Než jsem se stal profesionálem, nevnímal jsem se jako sprinter, ale teď si uvědomuji, že mohu konkurovat těm nejrychlejším. Doufám, že toho vyhraju víc.“

Luxembourg.jpg

Týmová radost po vítězství v úvodní etapě Tour of Luxembourg, po níž Strong oblékl žlutý dres (viz titulní snímek)

Nemá však na mysli klasické souboje největších rychlíků. „Čisté sprinty z početné skupiny nejsou mou hlavní předností, jsou to spíše sprinty z menších skupin. Miluji tyhle dynamické sprinty. Zároveň neustále objevuji sám sebe, takže jsem zvědavý, co dalšího bude možné v příštích letech.“

K debutu na Tour de France poznamenal: „Byl to sen se tam vůbec nominovat. Od našeho zkušeného týmu jsem se tam mohl hodně naučit. Měli jsme několik úspěchů, včetně etapového vítězství Michaela Woodse. To bylo velmi inspirativní. Doufám, že se na Tour objevím častěji a zároveň doufám, že jednoho dne sám vyhraju etapu."

Pokud jde o cíle pro rok 2024, Strong má jasno: „Chci proměnit více příležitostí ve výhry, chci slavit častěji. Už v lednu dostanu své první příležitosti, protože pojedu Tour Down Under (2.UWT) i Cadel Evans Great Ocean Road Race (1.UWT).“