Nejrychlejší ročník celé historie monumentální klasiky Paříž - Roubaix byl extrémní už od startu. Nevytvořil se žádný stabilní únik, peloton rozdělil vítr na terezínu a závodilo se na plný plyn už daleko před cílem. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) měl špatný den, Wout van Aert (Jumbo - Visma) dost smůly, ale především Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) měl výjimečný den a dojel si pro svůj největší úspěch a pro první vítězství na Paříž - Roubaix pro tým INEOS Grenadiers.

INEOS Grenadiers byl aktivní už od počátku. Místo dlouhého úniku outsiderů se totiž na větru rozdělil peloton na dvě skupiny a v té druhé zůstali favorité Van der Poel, Van Aert, Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl), také Zdeněk Štybar (Quick-Step Alpha Vinyl) a spousta dalších, zatímco vpředu měli početné zastoupení zejména jezdci britského celku. Nechyběl zde ani Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), jenže světový šampion v časovce měl potíže s pády a defekty a do boje o vítězství v závěru nezasáhl. Rozdíl mezi dvěma velkými skupinami nebyl velký, držel se většinou kolem jedné minuty. 

Mohorič v úniku

Defekty a pády byly zcela běžné. Kvůli nim daleko před cílem vzdal Mads Pedersen (Trek - Segafredo). Čelní skupina byla tak velká, že z ní závodníci dále útočili. První důležitý únik se vytvořil 110 kilometrů před cílem. Do první skupiny naskočili Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Davide Ballerini (Quick-Step Alpha Vinyl), Laurent Pichon (Arkéa Samsic), Casper Pedersen (DSM) a Tom Devriendt (Intermarché - Wanty Gobert). Společně na čele najeli na první pětihvězdičkový sektor Arenberg 95 kilometrů před cílem.

Defekt zastavil Balleriniho a Pedersena. V hlavním poli si Van Aert musel vzít kolo svého týmového kolegy Tima Roosena, protože jeho vlastní mělo technický problém. Van Aert kvůli tomu ztratil kontakt s čelem hlavního pole, ale vrátil se, vzal si své náhradní kolo a dokázal se zapojit do závěru závodu.

Mohorič, Pichon a Devriendt si vytvořili velmi solidní náskok kolem dvou minut před pelotonem. Pichon na čele dlouho nevydržel, Mohoričovo tempo bylo na dlažbě příliš vysoké. Za vedoucí dvojicí Mohorič - Devriendt se hodně nastupovalo a závodilo, ale žádný z těchto útoků neměl na závod velký vliv. Až po sérii zrychlení v posledních 60 kilometrech se z balíku vytvořila elitní skupina s favority.         

Odstup od Mohoriče a Devriendta se snížil na jednu minutu a Van Baarle se rozhodl vydat do úniku už 52 kilometry před cílem, ve čtyřhvězdičkovém sektoru číslo 12. Nizozemec sám vedoucí dvojici nedojel, naopak byl dostižen útočícími soupeři. Van Aert nastoupil 45 kilometrů před cílem, Van der Poel nejdříve nereagoval, ale na asfaltu si svého rivala dojel společně s Küngem. Trojice dostihla Van Baarleho a Pichona a společně ztráceli pouze 38 sekund na lídry závodu.

Druhý technický problém zdržel Van Aerta 40 kilometrů před cílem, kvůli defektu ztratil kontakt se skupinou, ale rychle se vrátil. O 2 kilometry později měl stejný problém vedoucí Mohorič a nechal Belgičana Devriendta vpředu samotného. Za ním se vytvořila skupina s deseti jezdci ve složení: Van der Poel, Van Aert, Van Baarle, Küng, Ben Turner (INEOS Grenadiers), Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl), Mohorič, Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), Adrien Petit (Intermarché - Wanty Gobert) a Pichon.

Příliš pasivní Van der Poel

Devriendt šlapal na čele sám. 30 kilometrů před cílem měl náskok 20 sekund. Mezitím se ze skupiny pronásledovatelů nenápadně vzdálili Lampaert a Mohorič a začali najíždět vteřiny náskoku. Jediným, kdo je nepodcenil, byl Van Baarle, který zaútočil o chvíli později. Ostatní váhali a prováhali rozhodující okamžik závodu. Mohorič s Lampaertem dostihli Devriendta a zezadu se blížil Van Baarle. Naopak ve skupině za ním se taktizovalo a nikdo nechtěl jet. A právě to rozhodlo o letošním vítězi Paříž - Roubaix.

Van Baarle dojel vedoucí trojici v sektoru 7 za obcí Cysoing 26 kilometrů před cílem. V dalším sektoru druhá skupina s Van Aertem a Van der Poelem ztrácela už 45 sekund. 22 kilometrů před cílem se tato skupina rozpadla po Stuyvenově útoku. Přidali se k němu Van Aert a Küng, zatímco zcela pasivní a unavený Van der Poel zůstal vzadu a do boje o pódium už nezasáhl.

Van Baarleho útok na Camphin-en-Pévele

Lídr sestavy INEOS Grenadiers byl v čelní skupině favoritem, ale ještě se musel zbavit nebezpečných soupeřů, zejména Mohoriče. A vybral si k tomu sektor 5 Camphin-en-Pévele. 19 kilometrů před cílem nasadil maximální tempo a utrhl z háku Mohoriče, Devriendta i Lampaerta. Na posledním pětihvězdičkovém úseku Carrefour de l'Arbre svůj náskok navýšil a pokračoval sám.

Za jeho zády se bojovalo o každý metr a každou pozici. Stuyvena zastavil defekt a odpadl od Van Aerta s Küngem. Tito dva dojeli Devriendta a rychle dojížděli Mohoriče s Lampaertem. V posledním dlážděném sektoru z Willems do Hemu měl obrovskou smůlu Belgičan Lampaert. Z druhé pozice v závodě spadl po kontaktu s divákem. V tvrdém karambolu si rozbil kolo a musel využít neutrální mechanické pomoci.

Mohorič zůstal sám a byl velmi brzo dostižen Van Aertem, Kungem a Divriendtem. Lampaerta mezitím dostihla skupina s Van der Poelem a Stuyvenem. Nic z toho nemuselo zajímat vedoucího Van Baarleho, který na velodrom v Roubaix přijel s obrovským náskokem, sám si objel betonový ovál a zvedl ruce nad hlavu na oslavu svého životního vítězství. O zbylá dvě místa na stupních vítězů spurtovala čtyřčlenná skupina. Jako první nastoupil Küng, za kterým se vyvezl Van Aert a dojel si pro druhé místo. Švýcar byl třetí a Devriendt těsně čtvrtý, na Mohoriče zbylo páté místo.