Některé týmy WorldTour si mladé závodníky vychovávají dlouhodobě. Funkční development celky mají DSM, Jumbo - Visma, Groupama - FDJ, Israel Start-Up Nation a Alpecin - Fenix. Kontinentální týmy podporují mladé cyklisty a někteří z nich to dotáhnou až do WorldTour. Jenže cyklisté nejsou nijak vázáni k WorldTour týmu, pod který kontinentální sestava mladíků spadá. Takže po skončení smlouvy mohou odejít do jiného WorldTour celku a poměrně často se tak děje.

Například z kontinentálního týmu Groupama - FDJ letos do nejvyšší ligy odchází pět jezdců, ale pouze jeden přímo do Groupama - FDJ, Brit Lewis Askey. Marijn van den Berg (EF Education - Nippo), Alexandre Balmer (BikeExchange Jayco), Hugo Page (Intermarché - Wanty - Gobert) a Antoine Raugel (AG2R Citroën) jdou jinam a Groupama z jejich přestupu nic nemá. Přesto se to WorldTour týmům a bohatším druhodivizním týmům vyplatí.

EF Education - Nippo měl už letos pod sebou jeden kontinentální celek, švýcarský Nippo - Provence - PTS, na který EF Education - Nippo Development Team navazuje. "Ten nápad se rodil několik let," říká Marcello Albasini, manažer nového development týmu. "Navrhli jsme Jonathanu Vaughtersovi, řediteli EF Pro Cycling, aby z našeho týmu udělal oficiální development celek. Podle něj to je skvělý nápad a budou si z něj moci jako první vybírat největší talenty."

Albasiniho tým bude mít 15 jezdců ze sedmi zemí a bude registrovaný jako kontinentální. "Je velmi důležité, aby se tým neidentifikoval jako národní, jako americký, švýcarský, nebo japonský. Bude to mezinárodní sestava. Chceme přivést talentované cyklisty z celého světa a zařadit je do profesionálního systému. Bude to mezinárodní tým, kde se jeden bude učit od druhého."

Cílem je sice mít pestrý tým, ale zatím je z patnácti jezdců pět ze Švýcarska a dalších pět z Japonska a nikdo z nich nepatří k nejlepším třiadvacítkářům světa. Talentovaný je Švýcar Jonathan Bogli, který byl letos pátý v celkovém pořadí Závodu míru a také norský junior Trym Brennsaeter. "Máme několik velmi silných jezdců, kteří už klepou na dveře profesionální cyklistiky. Naším cílem je, aby se aspoň jeden z našich jezdců dostal do EF Education - Nippo." Protože Mezinárodní cyklistická unie (UCI) umožňuje jezdcům development týmu v jistých závodech jezdit za WorldTour tým a naopak, získají mladí jezdci spoustu zkušeností. "Na některých závodech je možné nasadit dva jezdce WorldTour a čtyři kontinentální závodníky v jednom závodě. Můžeme poslat jednoho nebo dva naše nejlepší závodníky do WorldTour týmu, kde se naučí, jak to mezi profesionály chodí," dodává Albasini.

"Jsem z nového development týmu nadšený z mnoha důvodů," přidává se Jonathan Vaughters, ředitel EF Education - Nippo. "Podle mě je důležité, aby se závodníci měli kde učit. Můžeme závodníky přesouvat mezi týmy a mladí jezdci získají spoustu zkušeností, na silnici, i v zákulisí. A tým se soustředí na závodníky ze zemí, které nejsou cyklisticky silné. Je to pro ně příležitost, aby si jich někdo všiml. Sami jsme kdysi začali jako development tým, takže je to pro nás i zábavné, takto se vrátit ke kořenům."

"Jezdci z některých zemí mají mnohem víc příležitostí než z jiných. Pro závodníky z Polska, Japonska, Etiopie a Eritrey je mnohem těžší dostat šanci," potvrzuje Albasini. "Také jsme dali dohromady všestranný tým. Máme rychlé sprintery, několik talentovaných vrchařů a přivedli jsme klasikáře. Jsme připraveni ve všech ohledech. Kombinujeme mládí a zkušenosti a dáváme si záležet na tom, abychom byli mezinárodní."   

EF Education - Nippo development team 2022:

Hagos Berhe, Etiopie

Jonathan Bogli, Švýcarsko

Trym Brennsaeter, Norsko

Fabio Christen, Švýcarsko

Oliver Wulff Frederiksen, Dánsko

Masahiro Išigami, Japonsko

Luca Jenni, Švýcarsko

Jusuke Kadota, Japonsko

Kevin Kuhn, Švýcarsko

Hidžiri Oda, Japonsko

Atsuši Oka, Japonsko

Felix Stehli, Švýcarsko

Szymon Tracz, Polsko

Jugi Cuda, Japonsko

Ethan Villaneda, USA