Na rumunské Tour of Bihor UCI 2.1 byly druhý den na programu hned dva závody. První se jel jako dvou kilometrová časovka jednotlivců, ve které obsadili 6. místo Michael Kukrle a 7. místo Alois Kaňkovský. Ačkoliv dopolední časovka nadělila startovní pole do vteřinových odstupů, pak hlavní dělení mělo přijít v odpolední části.

Odpoledne měřila etapa 156 km a končila ve výšce 1250 metrů nad mořem, kam se stoupalo prakticky z nulové výšky. V etapě se nejprve do úniku pustil Michael Kukrle, který v pětičlenné skupině držel pozici až na úpatí cílového kopce, které leželo na 140. kilometru. V tu chvíli se začal rozpadat i do té doby kompaktní peloton, ve kterém se začalo útočit. 

Na tuto chvíli čekali Karel Hník a Michal Schlegel, kterým ostatní závodníci připravili dobré pozice. Zhruba 7 kilometrů před cílem a tedy v půlce celého stoupání, dostihla skupina na čele Michaela Kukrleho a pokračovala dál k cíli. Ze skupiny poté osamocen nastoupil Kolumbijec Daniel Muñoz z Androni Giocattoli - Sidermec a vzdálil se od vedoucí skupiny. Za ním nakonec zůstalo devět jezdců z nichž útočil ještě Rakušan Markus Freiberger. Karel Hník, poté co mu Michal Schlegel připravil závěrečný spurt, přivedl do cíle zbylou skupinu a obsadil třetí místo, které si vybojoval i průběžně. V první desítce se průběžně držel i osmý Michal Schlegel, který v etapě dokončil na 10. místě. 

Alois Kaňkovský nenechal nikoho na pochybách a po skvělém týmovém výkonu dovedl v závěrečné etapě Tour of Bihor celý peloton do cíle a zvítězil. Karel Hník díky hromadnému dojezdu bez problému udržel konečné třetí místo. 

V úmorném vedru se na poslední 183 kilometry pustili závodníci do urputného závodění. Rychlé tempo jim vydrželo až na 35. kilometr, kdy přišel šestikilometrový kopec. V něm unikla trojice jezdců, kteří se pustili do úniku a začali si budovat náskok. Ten sice dosáhl až na odstup čtyř minut, ale když peloton rozjel stíhací jízdů, tak se čas začal rychle krátit. Vysoké teploty i tempo na začátku i konci etapy celkem unavilo peloton což hrálo do karet týmu Elkov Author pro úplný závěr etapy. 

"Poslední etapa se dojížděla v opačném gardu než první, kterou jsem lehce podcenili a přišli o pódiové umístění. Proto kluci vše pohlídali a nastoupili už dva kilometry před cílem a do nejčlenitější části jsme vjeli na úplném čele. Poté, co mi připravil pozici Franta Sisr, na mně byl poslední kilometr, ale měl jsem dnes velmi dobré nohy a věřil jsem si.  Dnešní vítězství i celkový výsledek jednoznačně odráží skvělou práci celého týmu,” popsal svůj triumf Alois Kaňkovský. 

Díky hromadnému dojezdu se neměnilo ani celkové pořadí, takže si Karel Hník udržel třetí místo a Michal Schlegel obsadil osmou pozici. Elkov Author vyhrál i soutěž týmu a v dobrém rozpoložení se v pondělí přesunul na další závod první kategorie Kolem Maďarska. 

Foto Elkov Author