Obrátili jsme se na kompetentní osoby na Českém svazu cyklistiky a zjistili jsme následující.

Odběry vzorků u sportovců na zjištění užití zakázané látky provádí Antidopingový výbor ČR. O odběrech vůbec neinformuje příslušný sportovní svaz a není to jeho povinností. To znamená, že Svaz nemá přehled o počtu a datech jednotlivých odběrů u kteréhokoli cyklisty registrovaného u ČSC. Pouze, pokud je zjištěna v těle sportovce zakázaná látka, informuje Antidopingový výbor o této skutečnosti příslušný Svaz.

5. října tohoto roku tak Český svaz cyklistiky obdržel informaci, že v těle Emila Hekele taková látka byla zjištěna. Svaz postupoval podle dané normy. Dopisem informoval sportovce o zjištěné skutečnosti a vyzval ho, aby se ve lhůtě pěti dnů k této záležitosti vyjádřil.

Sportovec má možnost už v tuto chvíli ze sebe toto podezření setřást, ale je to spíše možnost teoretická. Musel by se totiž již v této fázi prokázat tzv. kontaminovaný produkt, tedy že se látka dostala do jeho těla bez jeho vědomí.

Emil Hekele se do stanovené lhůty písemně směrem ke Svazu vyjádřil. Zároveň požádal o přezkoumání vzorku B. Jde samozřejmě o vzorek z totožného odběru, při němž v prvním případě byla nedovolená látka zjištěna.

Svaz poté, co přijal vyjádření sportovce, mu podle regulí pozastavil činnost, o čemž ho informoval druhým dopisem. Taktéž tuto informaci obdržela komise disciplíny, aby – kdyby se závodilo – mu nebylo umožněno startovat, pokud by se Emil o takový start pokoušel.

V případě, že by se vzorek B ukázal jako negativní, disciplinární řízení se zastaví. V opačném případě zasedne disciplinární komise. Je tříčlenná, zasedají v ní zástupci Svazu, a v případě dopingu přibírají ještě zástupce Antidopingového výboru, aby byla zajištěna plně odborná stránka věci.

Nutno poznamenat, že na rozdíl od občanského práva je tady otázka důkazního dokazování obrácena. Sportovec musí dokázat, že je nevinen.

Jestliže se mu to podaří, je očištěn. Pakliže nikoli, následuje trest zákazu činnosti v době trvání čtyř let. To v případě, že jde o první prohřešek. Pokud by šlo o opakovaný přestupek, následuje sazba osm let a při třetím pokusu doživotní zákaz.

Nyní je celá kauza ve stádiu čekání na výsledek přezkoumání vzorku B.

O jakou látku se jedná, nelze v této chvíli podat informaci.