Mas bude příští sezónu součástí nového triumvirátu pro Grand Tour, spolu s veteránem Alejandro Valverdem a ambiciózním 26 letým Marcem Solerem, který už letos dával viditelně najevo, že se mu role čistého domestika přestává zamlouvat. 

Enric Mas, kterému bude v lednu 25 let, neprožil příliš povedenou poslední sezónu v Deceuninck-QuickStep. Sice se dokázal umísťovat do desítky v řadě etapových závodů (4. na Algarve, 9. v Katalánsku, 11. v Baskicku, 9. ve Švýcarsku), ale tam, kam směřoval jeho hlavní sezónní cíl, na Tour de France, kde debutoval, se mu nedařilo a skončil až 22.

Alespoň trochu si spravil chuť až v úplně posledním závodu sezóny i seriálu World Tour podniků, když ovládl čínský Tour of Guangxi. “Chtěl jsem se rozloučit tím nejlepším způsobem a jsem rád, že se to podařilo.“ 

Přitom rok předtím vyvolal výraznou vlnu optimismu, když dokázal dojet 2. na Vueltě za vítězným Simonem Yatesem a začalo se o něm mluvit jako o hvězdě budoucích Grand Tour. "Je lepší dostat tuhle lekci teď než později. Tahle zkušenost mi do budoucna bude prospěšná,“ komentuje neúspěch na Tour Enric Mas. 

Když připočteme jeho roční působení v české farmě Quick-Stepu nesoucí název Klein Constantia, tak strávil celkem čtyři roky v týmu vedeném Patrickem Lefeverem.  

Pochvaluje si dobu strávenou v tomto špičkovém týmu a speciálně vzpomíná na osobnost Philippa Gilberta: „Každý den, kdy jsem byl s ním, jsem se naučil něco nového. Pokud vidíš, kolik let byl na vrcholu a stále vyhrává, je to něco úžasného. Získat v jeho věku tříletou smlouvu, je velmi obtížné, ale on to dokázal. Je to profesionál od hlavy až k patě, jedinečný společník a skvělý člověk. Je to mistrovská třída.“ 

V Movistaru se Enricova role významně změní. Dosud nebyl tým postaven kolem něho, takže i odpovědnost byla menší. Nyní bude mířit na Grand Tour jako lídr podporovaný celým týmem. „Jsem schopen tuto odpovědnost unést,“ říká cyklista, který deklaruje, že vždy chtěl čelit velkým výzvám. 

Pokusím se převzít roli od dosavadních lídrů, kteří z Movistaru odcházejí, a uvidím, jak se mi to bude dařit. Co mohu slíbit, je, že do toho dám veškeré své síly a schopnosti.“