Vnuk legendárního Raymonda Poulidora měl na Tour de France o něco větší motivaci než na Giru a navzdory nepovedené úvodní etapě se druhý den závodu opravdu do žlutého oblékl. Vítězství v etapě věnoval svému zesnulému dědovi a šest etap jel v nejcennějším dresu, jaký může cyklista získat. Tour však kvůli dalším cílům opustil už po 8. etapě. Giro chce naopak dokončit: "Tehdy to bylo v souvislosti s olympiádou, dnes je to jinak. Chci dokončit, stejně jako později Tour. Říká se také, že když dokončíte Grand Tour, stanete se lepším jezdcem. Nikdy jsem ta největší stoupání Gira nejel, jsem zvědavý, co mi to dá."

1. etapa Gira z Budapešti do Visegrádu bude po většinu dne zcela rovinatá a možná se objeví i terezíny, ale rozhodovat o vítězství se bude v dojezdu do 5600 metrů dlouhého stoupání. Van der Poel je považován za favorita, protože pro sprintery bude dojezd možná příliš těžký. "Dojezd jsem si projel, rozhodně není snadný. Trochu mi to připomíná úvodní etapu loňské Tour, která se pak zvrtla. Nevím, jestli odpadnou všichni sprinteři, uvidíme, kdo zbude. Bude to nepochybně zážitek sám o sobě. Nebude snadné získat růžový dres, ale chystám se na to."

Cílové stoupání má v průměru 4,2 % a místy mezi 7 a 8 %. Pro sprintery to nebude vůbec snadné, navíc se nepochybně pojede velmi rychle, protože týmy favoritů na celkové pořadí se budou tlačit dopředu ve snaze ochránit své lídry. Tříkilometrová ochranná zóna, běžná v rovinatých etapách, nebude platit, takže nebezpečí na favority číhá až do posledních metrů etapy. Naštěstí se nepojede po příliš technických a úzkých silnicích.

Van der Poel může útočit v posledním kilometru etapy, v nejtěžších pasážích kopce, pokud uvidí, že se Caleb Ewan, nebo nějaký jiný sprinter, drží v popředí. A může také čekat na samotný spurt, pokud bude výjezd dostatečně selektivní. Hlavními soupeři budou nejspíš zmíněný Ewan, který umí zajet i těžké dojezdy, vzhledem ke své nízké váze, dále Biniam Girmay a další klasikáři. Bez šance nejsou ani Alejandro Valverde, Diego Ulissi a také Richard Carapaz. Největší favorit celého Gira má v nohách docela ostrý nástup a mohl by soupeře zaskočit a získat pár vteřin k dobru. Ale možná o to nebude stát.

Eritrejec Girmay by se mohl stát prvním černošským vítězem etapy Grand Tour. A růžový dres k tomu by znamenal hodně: "Zjistil jsem, že ten kopec není moc strmý, i když musím říct, že to není ani úplně snadné. V každém případě z toho nebude hromadný sprint, ale někteří sprinteři by to měli zvládnout. Když se podívám na sebe, měl bych si vést dobře. Pro Afriku by bylo vítězství velmi důležité. Byl by to velký okamžik."

Girmay označil Van der Poela za největšího konkurenta v boji o maglia ciclamino, fialový trikot pro vítěze bodovací soutěže. Sám Nizozemec o něj moc nestojí: "Bodovací soutěž pro mě není cílem. Budu se snažit vyhrávat etapy a získat růžový trikot v prvních dnech Gira."

Úvodní etapu Giro d'Italia vysílá od 12 hodin Eurosport a GCN+.