Než se však podíváme na trojici měst, ve kterých se Euro 2024 bude konat a v jejichž okolí jsme vybrali zajímavé stezky, pojďme se podívat alespoň na několik základních informací o nadcházejícím evropském šampionátu v Německu.

Euro 2024 se uskuteční od 14. června do 14. července, přičemž mírným favoritem na celkové vítězství je momentálně Anglie. Samozřejmě, kurzy se mohou měnit, ovšem v případě, že má někdo zájem o online sázení, je nejlepší se přesvědčit o nabídce na stránkách jednotlivých společností jako je třeba Betano. Dalšími favority na vítězství jsou kromě Anglie také reprezentace Francie, Německa, Portugalska a Španělska. Naopak mezi největší outsidery patří Island, Kazachstán a Estonsko. Na celkové vítězství České republiky vypsalo Betano kurz 150.

Frankfurt nad Mohanem

V Německu nemůžeme ani začít jiným městem než Frankfurtem. Jestli nějaké německé město platí za ráj pro cyklisty, je to právě tohle. Řídí se zde totiž pravidlem, že město musí být bezpečné pro cyklisty natolik, aby se nikdo nebál dojíždět na kole do práce ani aby se nikdo nebál takto poslat děti do školy. Nicméně pokud člověk nechce jezdit jen po městě, můžeme doporučit začít kdekoliv podél řeky Mohan, která je téměř celá lemovaná cyklostezkou s názvem Mainradweg.

Její první úsek je poměrně prudký, brzy se však řeka uklidňuje a většinu času je cesta podél ní velmi příjemná s krásným výhledem. Problematická část může přijít až na samotném konci, kdy člověk vjíždí do Frankfurtu a krajina je tedy vyměněna za kulisu města, leč zde samozřejmě záleží na preferencích jednotlivých cyklistů. Každopádně je bezpečné říct, že pokud člověk hledá v Německu ráj pro svou zálibu v cyklistice, okolí Frankfurtu ani nemůže zklamat, neboť od Mainradwegu se dá oddělit a pokračovat třeba směrem na zámek v Lohru.

Kromě Frankfurtu však za úžasná města pro cyklistiku v Německu platí hlavně Hannover, kam se však Euro 2024 nehraje, a tak ho zde zmiňujeme alespoň takto.

Lipsko 

Nejbližším městem českým hranicím, kde se Euro 2024 bude konat, je Lipsko, kde naši sehrají atraktivní první duel skupiny F proti Portugalsku. Městem mimo jiné prochází i tzv. Labská cyklostezka. Jak už název napovídá, jedná se o cyklotrasu podél řeky Labe, a jelikož ta dále pokračuje Německem, můžeme se tam za ní vydat také, nyní už pod názvem Elberadweg. Terén podél řeky není příliš náročný a nabízí opravdu rozmanitou přírodu, nicméně očím cyklistů může lahodit také okolí samotného Lipska, jež je poznamenáno těžkou hnědého uhlí. Pokud máte zájem projet si na kole přímo největší město Saska, není problém, protože Lipsko je podobně jako Frankfurt uzpůsobeno velkému počtu cyklistů. Přesto, než vyrazíte, doporučujeme si připomenout náš loňský článek o tom, jak se připravit na dobrodružství nejen na území Česka.

Kromě Labské cyklostezky, jež je poměrně známá, můžeme doporučit ještě jednu cyklostezku, které se říká Muzikantská. Dle názvu asi každý pozná, že je určená speciálně pro milovníky hudby. Měří zhruba 100 kilometrů, a přestože také nabízí pastvu pro oči, nejvíce ji ocení cyklisté se zájmem v hudbě a výrobě hudebních nástrojů. K návštěvě láká několik hudebních muzeí a workshopů. V němčině lze tuto stezku najít pod názvem Musikantenradweg.

roadcycling2.JPG

Berlín

Pro milovníky historie nabízí hlavní město Německa například Berliner Mauerweg, jež připomíná dobu studené války a vezme zájemce na cestu podél Berlínské zdi. Nabízí hned několik variant podle náročnosti, přičemž nejdelší varianta má až 160 kilometrů, nejkratší ovšem jen kolem sedmi. Berliner Mauerweg není jedinou trasou po památkách na území Berlína. Na své si přijdou také příznivci přírody, kterým by se mohlo líbit v Grunewaldu, tedy lese na západě Berlína, přičemž velmi populární je trasa Havel – Oberhavelsteg ve tvaru smyčky. Ta totiž poskytuje dokonalou kombinaci dechberoucí přírody a městského prostředí.