Remco Evenepoel vyhrál v roce 2020 etapové závody Vuelta a San Juan, Kolem Algarve, Kolem Burgosu a Kolem Polska a připravoval se na debut na Giro d´Italia. Vše bylo perfektní. Až do osudového pádu na Kolem Lombardie. Evenepoel se udržel v čelní skupině favoritů ve výjezdu na Sormano, ale ve sjezdu nezvládl jednu zatáčku, narazil do kamenného mostku a přepadl do srázu. S mnoha zraněními musel být odvezen do nemocnice, kde začala dlouhá léčba. V sezóně 2020 se k závodům už nevrátil, přišel o Giro a pomalý bude vstup i do sezóny 2021. 

„Mám takové malé překvapení. V mém zotavení došlo k drobným problémům. Nejsem lékař, takže neznám správné termíny, ale poblíž místa, kde byly zlomeniny, mám stále bolesti. Sedět dlouho na kole mě bolí. Bude to trvat o něco déle, než se na 100% vrátím na kolo,“ řekl Evenepoel na on-line tiskové konferenci týmu Deceuninck - Quick-Step. 

Nejtalentovanější cyklista současnosti už několik týdnů nejezdí na kole. „Jsem stále schopen dělat vytrvalostní trénink, jako je běh, chůze a plavání. V tuto chvíli ještě netrénuji se svými spolujezdci, pracuji na individuálním programu. Ale nepanikařím. Ve skutečnosti nejsem s léčbou pozadu, protože od samého počátku se říkalo, že až do února nebudu stoprocentní,“ vysvětluje Evenepoel. 

Záležet bude na době potřebné k úplnému vyléčení všech bolestí a problémů, ale je pravděpodobné, že přijde o první jarní závody a nejspíš i jednorázové klasiky. Hlavním cílem sezóny je debut na Giro d´Italia a poté Olympijské hry. Evenepoel nedávno řekl, že letos se startem na Tour de France nepočítá. Nejdřív chce vyzkoušet Giro a Vueltu a vyhrát olympijské zlato. Ale i to se může změnit. Uvidíme, co se stane. Stále nemohu říci, kde a kdy budu moci začít znovu jezdit. Ale naším cílem je konečně jet Giro. Hry a mistrovství světa mě také hodně motivují. Hlavní cíle jsou stejné jako v minulé sezóně. A nejdůležitějším cílem je vrátit se na kolo a do formy.“

Deceuninck - Quick-Step se proto musí na začátku sezóny obejít bez svého nejmladšího lídra. A to nebyly všechny potíže spojené se zdravím. Zdravotní problémy měl také mistr světa Julian Alaphilippe. Francouzský klasikář si na Kolem Flander zlomil klíční kost, ale už trénuje a sezónu 2021 zahájí na Kolem Provence. Vrátí se také na Kolem Flander, ardenské klasiky a na Tour de France.  

Z vážného zranění se léčí Fabio Jakobsen. Nizozemský sprinter trénuje ve Španělsku společně s týmovými kolegy, ale ještě neví, kdy se vrátí k závodům.