Dvaadvacetiletý Evenepoel má minimum zkušeností se závody Grand Tours. A to je jeho nejslabší stránka a největší naděje pro starší konkurenty. Belgičan před Vueltou startoval na třítýdenním závodě pouze jednou. Na loňské Giro d'Italia nastoupil po těžkém zranění a dlouhé rekonvalescenci. A v závodě se to projevilo, na nejlepší nestačil, v kopcích trpěl a Giro nakonec nedokončil. Mnozí pochybovali, zda vůbec naplní svůj potenciál. A stále pochybují. V krátkých etapových závodech patří k nejlepším na světě, ale třítýdenní etapáky jsou jiné. 

Jenže současný Evenepoel je zcela jiný. Na loňské Giro nastoupil sice sebevědomý, ale bez potřebné přípravy a zcela bez zkušeností. Nyní je v mnohem lepší kondici. Je starší, po mnoha vysokohorských soutředěních je štíhlejší a lehčí a také klidnější. velké sebevědomí a motivaci mu dodalo vítězství na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych. Získal svůj první velký triumf a teď je načase dokázat světu, že zvládne i Grand Tour. 

První týden Vuelty mu vyšel nad očekávání dobře. Zejména díky tomu, že Primož Roglič není v ideální formě. Po 9 etapách má náskok 1:12 před Enricem Masem a 1:53 před Primožem Rogličem. A před sebou svou nejoblíbenější disciplínu - individuální časovku. Chronometr z Elche do Alicante měří 31 kilometrů a je zcela rovinatý. Mohlo by se zdát, že pro malého a lehkého Evenepoela by byla lepší těžší trať, ale belgický mistr nejspíš vyhraje i tuto placatou časovku.  

Dokonale aerodynamický Evenepoel chce vyhrát etapu a navýšit vedení. V letošním průběhu Vuelty ještě nevyhrál, Quick-Step Alpha Vinyl nestahuje dlouhé úniky a podle Evenepoela je to záměr, aby jeho soupeři nemohli získat bonusové sekundy v cíli a on tak měl závod víc pod kontrolou. Jenže Evenepoel je extrémně soutěživý a fakt, že ještě nevyhrál žádnou etapu na Grand Tours, se mu nemůže líbit. Teď doufá, že žízeň po etapovém vítězství zažene v časovce. 

Na Mase by měl najet rozhodně více než jednu minutu, nejspíš to bude o dost víc, protože Mas patří mezi slabé časovkáře. Roglič je špičkovým časovkářem, jenže olympijský vítěz není v nejlepší formě a sám to přiznává. Evenepoelovi by měl být nejblíž, přesto věříme spíše Belgičanovi. Rozdíly mezi nejlepšími se po časovce pravděpodobně zvětší a Evenepoel bude moci jezdit ve zbytku Vuelty defenzivně. Což bude potřeba, aby se v třetím týdnu nezlomil a nepřišel o všechno. 

Nahrává mu také skladba etap. Letošní ročník Vuelty patří k těm lehčím v posledních desetiletích. Ve druhém a třetím týdnu na závodníky čeká spousta horských etap, ale jen jedna bude vysokohorská. 15. etapa do Sierra Nevady končí v nadmořské výšce 2501 metrů nad mořem a nikdo neví, jak se bude Evenepoelovi v nadmořské výšce nad 2000 metrů dařit. Ovšem ani tato etapa není celkově příliš náročná, těžké bude pouze cílové stoupání.

Zatím není žádný důvod myslet si, že Evenepoel není pro třítýdenní závody dostatečně odolný a dobrý. Naopak málokdo dokazuje svůj obrovský talent tak pravidelně a spolehlivě jako on. Soupeři to nebudou mít snadné.