"Tohle nebylo v plánu," řekl Remco Evenepoel po dojezdu 6. etapy. V červeném dresu odpovídal na otázky novinářů z celého světa, kteří byli svědky možná historické události. Talentovaný Belgičan se poprvé v kariéře dostal do vedení třítýdenního závodu. Eddymu Merckxovi bylo také 22 let, když si poprvé oblékl růžový dres na Giro d'Italia. To už však byl mistrem světa. Ale dost srovnávání nesrovnatelného.

Evenepoel se na Pico Jano vydal do 8 kilometrů dlouhého útoku, který přežil pouze Enric Mas. "Nejdříve jsme chtěli počkat, jaký bude odstup jezdců v úniku. Ale blížili jsme se rychle a já měl dobré nohy. Proto bylo lepší něco zkusit," vysvětlil Evenepoel. "V dešti se nikomu moc nechtělo a lídři byli rychle izolováni. Byl tam jen jeden, který mi dokázal uviset. Takže to byl dobrý tah."

Dobrý tah zvolil i Mas, který s Evenepoelem nestřídal, ačkoliv ho k tomu vyzýval. Mas věděl, že i když střídat nebude, Belgičan nezvolní, protože ujíždí ostatním soupeřům. "Remco mou pomoc nepotřeboval," usmál se v cíli. "Doufám, že jsem nyní vyjasnil spoustu otázek," dodává nový lídr Vuelty.  "Pracoval jsem na tom velmi tvrdě. Pokud jste za svou práci odměněni, je to skvělé. Jenže Vuelta ještě zdaleka nekončí. Budeme se snažit, aby zítřek byl klidnější, protože nás čeká náročný víkend."

Patrick Lefevere, ředitel Quick-Step Alpha Vinyl, se snaží udržet klid, i když se vše zdá na dobré cestě: "Celkově vzato nejsou časové rozdíly příliš velké. Remco převzal iniciativu a vyřadil z kola všechny lídry kromě Enrica Mase. Enric jezdil v mém týmu. Je to dobrý kluk. Zpočátku jsem nechápal, proč nechtěl střídat, ale když jste se podíval na jeho tvář v posledních kilometrech, věděl jste, že nic nehraje. Lépe to nešlo a byl rád, že je jediný, kdo se drží." 

Hájit vedení až do konce Vuelty nebude vůbec snadné. Tým Quick-Step Alpha Vinyl mu sice v 6. etapě výrazně pomohl, zejména Julian Alaphilippe, ale jinak k nejsilnějším nepatří. Louis Vervaeke se na čele pelotonu dlouho neohřál a Fausto Masnada po dlouhém úniku také pomáhal pouze krátce. Evenepoel zbyl na začátku cílového stoupání ve skupině favoritů sám. Bude lepší červený dres na chvíli předat nějakému uprchlíkovi? "Uvidíme. Závod je ještě dlouhý. Uvidíme, jak na tom bude v neděli večer. Pak je den odpočinku a pak následuje časovka. Důležité však je, že se mu podařilo získat nějaký čas," říká Davide Bramati, sportovní ředitel belgické sestavy. "Červený dres nemůžete jen tak odevzdat. Pokud ho nezíská někdo nezkušený. Uvidíme, zda se taková příležitost naskytne," dodává Vervaeke. 

"Dres lídra je hezký, ale takhle brzy na velkém závodě je to možná danajský dar. Tým už musel v minulých dnech plýtvat energií, aby udržel Remca v čele, a v nadcházejících dnech bude muset pracovat ještě víc. Snažili jsme se sestavit Remcovi tým, ale tohle ještě není sestava, jakou bychom chtěli mít. Doufám, že jeho výkonnost dá spolujezdcům křídla a že v závodě najdeme nějakého spojence," říká upřímně Lefevere.

"Nejdůležitější je, aby Remco neztratil čas do pondělního dne odpočinku proti přímým konkurentům, jako jsou Almeida, Mas, Hindley a Roglič," jmenuje nejvážnější soupeře. "Dovedu si představit, že celá Belgie je vzrušená, ale zůstaňme v klidu. Remco ještě nevyhrál etapu a stále může mít špatný den. Ještě to bude dlouhý závod. Poprvé bych začal hodnotit až v úterý po dlouhé časovce."