Evenepoel zahájí sezónu už 2. února na etapovém závodě Okolo Valencie:

2. - 6. 2. Okolo Valencie
16. - 20. 2. Okolo Algarve
7. - 13. 3. Tirreno - Adriatico
4. - 9. 4. Okolo Baskicka
13. 4. Brabantský šíp
20. 4. Valonský šíp
24. 4. Lutych - Bastogne - Lutych
24. - 29. 5. Okolo Norska
12. - 21. 6. Okolo Švýcarska
23. 6. Mistrovství Belgie - časovka
26. 6. Mistrovství Belgie 
30. 7. Clasica San Sebastian
3. - 7. 8. Okolo Burgosu
19. 8. - 11. 9.  Vuelta 

Brzo už dvaadvacetiletý Belgičan si poprvé vyzkouší španělskou Vueltu a obloukem se vyhne Giro d'Italia, které mu loni otevřelo oči. Nejtalentovanější cyklista současnosti patřil k nejlepším závodníkům od prvního roku mezi profesionály a na Giru chtěl jet o celkové pořadí. Jenže dlouhé měsíce před startem Gira nemohl závodit a trénovat a italská Grand Tour byla jeho prvním závodem v sezóně 2021. Start měl dobrý a oblékl i bílý trikot pro nejlepšího závodníka do 25 let, ale postupně mu docházely síly, spadl a musel vzdát.

Pro Evenepoela to byla velká zkušenost, což sám přiznává: "Naučil jsem se, že ne všechno jde hladce. A že se na Grand Tour musíte připravit stoprocentně. Pět týdnů tréninku je málo. Ne, že bychom to nečekali, ale i tak. Když jste po deseti dnech druzí v celkovém pořadí... V životě prostě jsou těžší chvíle a dobré chvíle. Před tím pádem v roce 2020 šlo všechno perfektně. Poté už ne. To bylo nové."

Přesto od něj tým Quick-Step Alpha Vinyl očekává hodně vítězství. V nedokonalé sezóně 2021 jich získal osm a mnoho z nich svým oblíbeným sólovým únikem. "Doufám, že budu mít normální sezónu, ne jako tu loňskou. Ale nakonec si nemůžu stěžovat, protože jsem vyhrál závodů a byl jsem na stupních vítězů na domácím šampionátu, na mistrovství Evropy i mistrovství světa. Ale letos chci víc. Budu tvrdě trénovat na ardenské klasiky a na Vueltu. Španělsko mám rád, vyhrál jsem tam Clasicu San Sebastian a Kolem Burgosu. Nemůžu se dočkat Vuelty, chci tam získat co nejvíc zkušeností."

Ardeny i Vuelta jsou pro Evenepoela nové cíle. Vuelta dostala přednost před Girem i kvůli soustředění se na ardenské klasiky, které se konají těsně před startem Gira. "Giro d'Italia letos jet nemůžu, protože opravdu moc chci jet ardenské klasiky. Společně s Julianem," připomíná mistra světa, který bude jedničkou týmu a Evenepoel se od něj bude učit, bude mu pomáhat a možná zkusí také sám uspět. „Už jsme dokázali, že spolu můžeme závodit. Podívejte se na Druivenkoers v Overijse. Já útočil, on šetřil síly vzadu. To je možné i na Lutych - Bastogne - Lutych. A nebojím se pro něj nechat všechny síly ve Valonském šípu na úpatí Mur de Huy, načež může sám nastoupit. Jsme různé typy závodníků, ale vzájemně se doplňujeme. A rozumíme si," řekl v rozhovoru s Wielerflits.nl. 

Na Vueltě o celkovém pořadí nemluví, jednoho dne by se chtěl pokusit o vítězství na všech třech Grand Tours, vždy to byl jeho největší cíl, už v kategorii juniorů, ale po loňské zkušenosti s Girem je opatrnější. „Zatím neznám složení našeho týmu, ale nebude to sestava složená stoprocentně na celkové pořadí. Na startu budou týmy, které jsou na horách silnější. Ale jak týmová, tak individuální časovka jsou pro mě skvělou příležitostí. Na druhou stranu to budou tři náročné a dlouhé týdny. Záludné, horké. Viděl jsem, jak se tam závodilo loni.“