S Remcem Evenepoelem není nikdy nuda. Především díky jeho výkonům v závodech a dlouhým únikům, ale jde také o poměrně kontroverzní osobnost. V belgických médiích se už druhý týden řeší jeho spor s Woutem van Aertem kvůli neúspěchu na Mistrovství světa. Evenepoel tvrdí, že udělal vše podle plánu, který však nebyl dobrý a proto Belgičané prohráli a sám měl formu na vítězství. Van Aert a trenér národního týmu Sven Vanthourenhout tvrdí něco jiného.

Podle nich neměl Evenepoel reagovat na útok Benoita Cosnefroye 180 kilometrů před cílem, to byl úkol pro Yvese Lampaerta a Victora Campenaertse. A rozhodně se neměl v úniku tolik snažit. Měl čekat do závěru závodu a až na cílových okruzích začít pracovat pro Van Aerta a Jaspera Stuyvena. Na Evenepoela se snáší kritika od mnoha expertů a bývalých závodníků, včetně Eddyho Merckxe. Závodník Deceuninck - Quick-Step odpověděl sólovým vítězstvím na Coppa Bernocchi a celá kauza pomalu končí. Situace v belgickém národním výběru ovšem rozhodně není ideální. 

Jedenadvacetiletý Evenepoel se nyní soustředí na poslední vrchol letošní sezóny. Podruhé v životě pojede Okolo Lombardie. Favoritem byl už v loni v létě, kdy se Lombardie jela v náhradním termínu, ale skončilo to dost neslavně. Evenepoel se ve sjezdu ze stoupání Sormano zřítil z mostku a způsobil si mnohá zranění. Několik měsíců dlouhá léčba ho zbrzdila v rozletu, ale nezastavila. K závodům se vrátil v květnu, objel své první Giro d´Italia a od té doby vyhrál osm závodů. Mnohé z nich svým oblíbeným způsobem, dlouhým sólovým únikem. 

Poslední vítězství na Coppa Bernocchi bylo tak suverénní, že pořadatelé museli zastavit peloton, protože Evenepoel hlavní skupinu dostihl o celý jeden okruh. Už po světovém šampionátu bylo jasné, že je ve skvělé formě. V Itálii to potvrdil a řadí se k favoritům posledního monumentu sezóny. "Dobře jsem se cítil už na světovém šampionátu a minulou sobotu na Giro dell´Emilia. Tam mě Joao Almeida větší šanci vyhrát, tak jsem jel na něj. A potvrdil to druhým místem za suverénním Rogličem. Pracoval jsem pro něj, aby v průběhu závodu ušetřil trochu energie. A v pondělí jsem si svou formu potvrdil. Bylo hnusné počasí, ale vyhrál jsem. Tyto dva závody mi zvýšily sebevědomí," řekl Evenepoel na online tiskové konferenci. 

Jenže v Lombardii nebude jediným lídrem týmu Deceuninck - Quick-Step, ambiciózní jsou také mistr světa Julian Alaphilippe a Joao Almeida. Oba se potkali už ve středu v závodě Milano - Torino. Almeida byl mnohem silnější, skončil třetí a porazil i Tadeje Pogačara. Alaphilippe odpadl na začátku cílového stoupání Superga a po oslavách zisku druhého titulu nevypadá v ideální formě. Lombardie je ovšem jiný závod, mnohem delší a to by mělo hrát ve prospěch francouzského cyklisty. Dokážou se Evenepoel, Alaphilippe a Almeida domluvit? 

"Těžko říct, kdo bude lídrem. Bude to zvláštní, tvrdý závod, ve kterém bude rozhodovat momentální forma. Nejdříve musíme přežít několik stoupání za sebou a ve finále uvidíme. Abyste mohl vyhrát, potřebujete především silné nohy. Pokud se ukáže, že je někdo z nás nemá, měl by to říct. Pokud na tom nebudu dobře, pomůžu Julianovi a Joaovi. Předpokládám, že to bude fungovat i obráceně," myslí si nejmladší z nich. 

Belgičan není příliš výbušným typem závodníka, proto bude muset útočit brzo. Ale tak to má rád a nepochybně něco zkusí, bude však záležet na soupeřích. Zbavit se Primože Rogliče nebude snadné. Almeida a Alaphilippe jsou mnohem rychlejší a mohou čekat na závěr závodu. Evenepoel ještě nikdy v životě nedokončil monumentální klasiku, ale nedostatek zkušeností mu v závodění a vyhrávání příliš nebrání. Patří k největším favoritům.  

Pořadatelé letos zcela změnili trasu závodu, začíná se v Comu a končí v Bergamu. Stoupání Muro di Sormano na trase není, ale několik technických sjezdů v programu samozřejmě je. Evenepoel se toho nebojí a ani se nechce pomstít: "Cítím se dobře a věřím si. Po loňské nehodě nechci pomstu, chci jen zajet dobrý závod. Nemám pocit, že bych musel někomu něco dokazovat. Jsem jen šťastný, že zde můžu znovu závodit.“