"Nevím, na co teď myslím. Je to fantastické. Všechna ta kritika, všechny špatné komentáře v loňském roce, konečně jsem na ně mohl odpovědět. Pracoval jsem tak tvrdě, abych se sem dostal ve své nejlepší formě. Dnes ráno jsem byl hodně vystresovaný. Moc jsem toho nenaspal, protože jsem nevěděl, co se bude dít. Naštěstí vše dobře dopadlo," řekl Evenepoel po dojezdu etapy. 

Evenepoel se stane prvním belgickým vítězem Grand Tour od roku 1978. „Jsem moc šťastný, že jsem první, kdo vyhrál Grand Tour pro Patricka Lefevera. Jsem moc rád i za Belgii, spolujezdce, rodiče a snoubenku. Tak často jsem byl daleko od domova. Je to fantastický rok. Vyhrál jsem monument, San Sebastian, dvě etapy a celkové pořadí na Vueltě. A v zimě se žením. Tohle je nejlepší rok."

Lídr Quick-Step Alpha Vinyl si musel poradit s útoky soupeřů. V poslední horské etapě zaútočil Enric Mas (Movistar) už 40 kilometrů před cílem. Dojel si také aktivního Juana Ayusa (UAE Emirates). Závodníci byli v předposledním stoupání dne a Evenepoel byl izolován, jenže byl také silný a nikdo ze soupeřů nebyl o dost lepší.

Ani v závěrečném dlouhém stoupání celé Vuelty Puerto de Cotos se nikomu nepodařilo muže v červeném dostat pod tlak. To se však nedalo říct o Carlosi Rodriguezovi (Ineos Grenadiers), který se celý den trápil a v každém stoupání musel bojovat o přežití. Kvůli tvrdému pádu před několika dny si prožil těžké chvíle.

Španělský šampion se dokázal před posledním kopcem vrátit do hlavní skupiny, jenže útoky Miguela Angela Lopeze (Astana Qazaqstan) a Joãa Almeidy (UAE Emirates) byly na něj už moc a Rodriguez postupně ztrácel. V cíli měl odstup přes minutu a z páté pozice se propadl na konečnou sedmou příčku.

Carapaz si dojel pro třetí vítězství 

Zatímco favorité na celkové vítězství se prali o každou sekundu, s nevelkým náskokem se vpředu bojovalo o etapu. A opět u toho byl Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Vítěz dvou etap a nejlepší vrchař dosavadního pořadí opakovaně útočil i v čelní skupině.

Už 58 kilometrů před cílem se zvedl společně se Sergiem Higuitou (EF Education EasyPost) a Alejandrem Valverdem (Movistar). Ujet se jim nepodařilo, tak to Carapaz s Higuitou a Louisem Meintjesem (Intermarché Wanty Gobert) zkusili v dalším stoupání.

Ani tento útok nerozhodl. 15 kilometrů před cílem nastoupil Carapaz opět a zase zareagoval Higuita. Jihoamerická dvojice pokračovala společně, zatímco ostatní uprchlíky postupně dojeli jezdci na celkové pořadí. 7 kilometrů před cílem se Carapaz osamostatnil a poté dokázal, proč patří k nejlepším vrchařům světa. Ubránil se i před Thymenem Arensmanem DSM). Nizozemec dojel do cíle se ztrátou 8 sekund a také díky tomu se posunul v celkovém pořadí až na šestou příčku.

Vítěz etapy byl velmi spokojený: „Tohle je pro mě nejkrásnější vítězství. Dnes to byla velmi důležitá etapa. Byla to komplikovaná etapa, velmi těžká. Závodil jsem svým stylem, myslím, že byl chytrý, a když jsem musel, útočil jsem. Věděl jsem, že v závěrečném stoupání musím ještě nastoupit."

Poprvé muže slavit také dres nejlepšího vrchaře: „Horský dres se pro mě stal cílem poté, co Jay Vine odstoupil. Věděl jsem, že bude těžké dres udržet. Neustále někdo útočil. Nakonec jsem dokázal posbíral body a také etapu. Je to velmi emotivní, i díky všem ekvádorským fanouškům u trati."

Favorité na celkové pořadí dojeli společně, takže žádné velké změny se nekonaly. Evenepoel se stane celkovým vítězem, Mas potřetí v kariéře skončí druhý a nejspíš také zachrání Movistar ve WorldTour. Třetí místo patří devatenáctiletému Ayusovi, který je nejmladším závodníkem na stupních vítězů závodu Grand Tour v posledních 118 letech.