5. etapa Kolem Algarve byla zajímavá i pro uprchlíky, kteří nebyli v členitém terénu úplně bez šance. Celkem 20 cyklistů se vydalo do dlouhého úniku, ale nakonec to nikomu z nich nevyšlo, o vítězství si to na vrcholu stoupání Malhao rozdali favorité.  

Do dlouhého úniku se vypravili i někteří velmi známí cyklisté, například mistr světa v cyklokrosu Tom Pidcock (INEOS Grenadiers). Rodák z Leedsu měl 81 kilometr před cílem pád společně s Oscarem Riesebeekem (Alpecin - Fenix), ale dokázal se vrátit zpět do čelní skupiny, Nizozemec musel vzdát. 33 kilometrů před cílem z vedoucí skupiny zaútočil Dries De Bondt (Alpecin - Fenix). Peloton s týmem Quick-Step Alpha Vinyl na čele už neztrácel moc, pouze 1 minutu a 50 sekund a bývalý belgický mistr si chtěl udržet naději na etapové vítězství.

De Bondta si dojeli Georg Zimmermann (Intermarché - Wanty Gobert) a Ivo Oliveira (UAE Emirates), jenže to nejtěžší z etapy mělo teprve přijít. Stoupání Alto do Malhao, 2,5 kilometru dlouhé s průměrem 9,7 % stálo v cestě hned dvakrát. Vrchol prvního výjezdu byl 24 kilometry před cílem. A očekávaly se útoky. A ty také přišly. Jako první za to vzal Dani Martinez (INEOS Grenadiers). Čtvrtý muž celkového pořadí ztrácel na Evenepoela 1:30, takže Belgičan nereagoval okamžitě, ale když se zvedl i David Gaudu (Groupama - FDJ), radši si oba útočníky doskočil. 

Na čele závodu se za vrcholem Malhaa vytvořila skupina 17 cyklistů, kde však chyběl druhý muž celkového pořadí Ethan Hayter (INEOS Grenadiers). Skupina táhl Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl), který strávil den v úniku a byl posledním domestikem lídra závodu. Hayterova skupina se dokázala vrátit dopředu zejména díky práci Jonathana Castrovieja (INEOS Grenadiers). Nebylo však překvapivé, když Hayter odpadl z vedoucí skupinu už na začátku cílového výjezdu.

Posledních 2500 metrů závodu měl rozhodnout o etapovém vítězi, ale o tom celkovém už ne. To si uvědomovali všichni Evenepoelovi soupeři a nikdo na něj neútočil. Lídr závodu tak byl první, kdo v psoledním kopci zaútočil. Vydrželi s ním jen Gaudu, Martinez, Sergio Higuita (BORA - hansgrohe) a Brandon McNulty (UAE Emirates). Norský mistr Tobias Foss (JUmbo - Visma) bojoval, ale marně. 

Evenepoel jel svoje tempo a na útok McNultyho nereagoval. Za Američanem se k cílové spurtu rozjel Martinez a za ním Higuita. Kolumbijci utrhli McNultyho i vítěze 2. etapy, Gaudu tentokrát neměl stejné štěstí a na výbušnost Jihoameričanů neměl. Higuita se držel za Martinezem a svůj předjížděcí manévr si nechal až na poslední chvíli. Ale vyšlo mu to a slaví své první vítězství na mezinárodní scéně v dresu BORA - hansgrohe.  

Evenepoel dojel s rukama nad hlavou 9 sekund za vítězem. Oslavil tak své už 25. profesionální vítězství a 7. v celkovém pořadí krátkých etapových závodů. Druhý celkově skončil McNulty s odstupem 1:17. Na třetí místo se posunul Dani Martinez, Hayter spadl z druhého na čtvrté místo. Gaudu se dostal o dvě příčky výš a končí pátý. 

Vítězství v bodovací soutěži ubránil Fabio Jakobsen (BORA - hansgrohe). Nejlepším vrchařem se stal domácí Joao Matias (Tavfer-Mortágua-Ovos Matinados). Evenepoel je také nejlepším mladým závodníkem a v soutěži družstev zvítězil INEOS Grenadiers.