Těžká 9. etapa Vuelty vedla přes čtyři vrchařské prémie, ovšem důležitá byla pouze závěrečná prudká stěna Les Praeres. Do dlouhého úniku se vydali Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious), Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Louis Meintjes (Intermarché - Wanty Gobert), Filippo Conca (Lotto Soudal), Jimmy Janssens (Alpecin - Deceuninck), Robert Stannard (Alpecin - Deceuninck), José Manuel Díaz (Burgos - BH) a Simon Guglielmi (Arkéa - Samsic). 

Skupina se pohromadě udržela až pod cílové stoupání, když 10 kilometrů před páskou nastoupili Janssens a Battistella a vypracovali si malý náskok před ostatními uprchlíky. Janssens nechtěl s Battistellou střídat, pouze se vezl, takže na začátku 3,8 kilometru dlouhého výjezdu se strašlivým průměrem 13 % byl o něco lepší a Italovi pomalu odjížděl. Jenže 2,5 kilometru před cílem se k vedoucí dvojici dostal mnohem lepší vrchař Meintjes a brzo oba soupeře utrhl. 

Meintjes se nemusel bát jezdců z pelotonu, ti byli daleko. A nemusel se obávat ani Janssense, který se brzo zlomil. Ani Battistella nedokázal Jihoafričanovi konkurovat a třicetiletý cyklista si tak svým vlastním tempem dojel pro první etapové vítězství na Grand Tours. Battistella dojel se ztrátou minuty. 

Evenepoel najel čas, Roglič ztratil 

Také v pelotonu se čekalo především na cílový kopec. Quick-Step Alpha Vinyl rozjel ostré tempo a z pelotonu brzo zbyla pouze čtveřice nejlepších. Kromě Evenepoela se vpředu drželi také Juan Ayuso (UAE Emirates), Enric Mas (Movistar) a Primož Roglič (Jumbo - Visma). S malým odstupem jel Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) a o něco větší ztrátu měli Simon Yates (BikeExchange - Jayco), Jai Hindley (BORA - hansgrohe) a další. 

Evenepoel následně ještě zvýšil tempo a utrhl nejdřív Rogliče a Ayusa a poté konečně také Mase. Rodák z Mallorky začal ztrácet 3 kilometry před cílem a radši začal udržovat vlastní tempo. Za Evenepoelem se sjelo španělské trio Mas - Rodriguez - Ayuso. S větší ztrátou jel Roglič. 

Lídr závodu se v závěrečných kilometrech vůbec nešetřil a do cíle se dostal se ztrátou 1:34 na vítězného Meintjese. Ayuso v posledních stovkách metrů utrhl své krajany a dokončil s odstupem 34 sekund za Evenepoelem. Mas a Rodriguez zaostali o 44 a 46 sekund. Roglič dokončil se ztrátou 52 sekund. Další lídři měli větší ztráty, vyloženě se nedařilo Hindleymu, který na Evenepoela ztratil 2:45. Ještě horší den zažil Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), který spadl v posledním sjezdu před nájezdem do cílového kopce a ztratil 3:57. 

V celkovém pořadí je mezi prvními dvěma jezdci rozdíl 1:12. Třetí Roglič ztrácí 1:53 a obhajoba vítězství se mu vzdaluje. Rodriguez drží čtvrtou příčku s odstupem 2:33 a Ayuso je na páté příčce o 3 sekundy horší. 

"Takový byl plán," řekl Evenepoel po dojezdu etapy. "Nechali jsme únik jet o vítězství, protože je vždy lepší, když jsou bonifikace pryč. Bylo perfektní, že etapu vyhráli uprchlíci. Bylo na mně, abych získal čas. Mohl jsem jet naplno, a jsem velmi spokojený s tím, co jsme jako tým předvedli. Vuelta ještě zdaleka neskončila a my se musíme soustředit a být opatrní. Tato situace je mnohem lepší, než kdybych byl pozadu."

Svůj náskok nejspíš ještě zásadně navýší v úterní časovce: "Chci si zkusit užít časovku v červeném dresu. Trať znám a vím, co mohu očekávat. V úterý tam bude i moje rodina, dám do toho všechno."