Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) získal své úplně první etapové vítězství na závodech Grand Tours ve velkém stylu. Dvaadvacetiletý cyklista byl jednoznačně nejlepší v rovinaté a velmi rychlé časovce na jihu Španělska. Olympijský vítěz Primož Roglič (Jumbo - Visma) zajel dobrý čas, dlouho vedoucího Rémiho Cavagnu (Quick-Step Alpha Vinyl) porazil o 12 sekund a Enrica Mase (Movistar) svého nejbližšího soupeře v celkovém pořadí, porazil o 1:03. Jenže poté se do cíle přiřítil Evenepoel. Trať zvládl objet průměrnou rychlostí 55,676 km/h.

Evenepoel byl nejlepší od prvních kilometrů etapy. V horku jižního Španělska se mu dařilo, na prvním mezičase na 10. kilometru měl náskok před Cavagnou, Rogličem a Pavlem Sivakovem (INEOS Grenadiers) 21 sekund. Na dalším meřeném místě byl lepší o 36 sekund a v cíli o 48 sekund. Náskok stabilně navyšoval a získal důležitý čas do celkového pořadí. 

Rodriguez zazářil, jezdci UAE Emirates ztratili 

Skvělým výkonem překvapil Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers). Mladý Španěl skončil čtvrtý se ztrátou 1:22 na Evenepoela. Jen o 5 sekund horší byl jeho týmový kolega Sivakov a dalších 15 sekund ztratil Simon Yates (BikeExchange - Jayco). Jezdcům INEOS Grenadiers se dařilo, protože Tao Geoghegan Hart skončil osmý s odstupem 1:46. A spokojený je nepochybně Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan). Kolumbijec dojel Jaie Hindleyho (BORA - hansgrohe) a skončil devátý se ztrátou 1:47. Ani desátý mas nemusí být s desátým místem nespokojený, ztratil sice 1:51, ale drží pódiové umístění.

Slabší den mají za sebou závodníci UAE Emirates. Joao Almeida by neztratil mnoho, kdyby v posledním kilometru etapy nezabloudil. Portugalec odbočil do ulice, kudy z trati odjížděly doprovodné automobily a než se zorientoval, otočil a vrátil na trasu, ztratil nepochybně dalších minimálně 20 sekund. Na vítěze etapy měl odstup 2:13. Juanu Ayusovi se moc nedařilo a ztratil 2:17. 

Evenepoel upevňuje vedení 

V polovině Vuelty má Evenepoel náskok už 2:41 před Rogličem. Mas spadl na třetí místo s odstupem 3:03. Rodriguez udržel čtvrté místo, na krajana a pódium ztrácí 52 sekund. Yates se dostal před Ayusa, ztrácí 4:50 a je o 3 sekundy lepší než devatenáctiletý Španěl. 

Do etapy nenastoupil osm jezdců, včetně Sam Bennetta (BORA - hansgrohe). Mads Pedersen (Trek - Segafredo) díky tomu navýšil vedení v bodovací soutěži. Nejlepším vrchařem zůstal Jay Vine (Alpecin - Deceuninck) a nejlepším mladým závodníkem Evenepoel.