Malá dramata se v etapě z Trujilla na Alto del Piornal odehrávalo od začátku až do konce. Okolo 160 kilometrů před cílem přišel velký pád, do kterého se zapletlo hned několik důležitých závodníků. Především Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), který musel být ošetřen přímo v závodě, ale mohl pokračovat. Hůř dopadl Jay Vine (Alpecin - Deceuninck). Nejlepší vrchař závodu musel být hospitalizován se zraněnou rukou a odstoupil ze závodu. Trikot vrchaře tak spadl do klína Richardu Carapazovi (Ineos Grenadiers).

Almeida vyzkoušel dlouhý únik 

Jen s tím se Carapaz nespokojil a opět vyrazil do dlouhého úniku. Tentokrát v obrovské skupině 42 jezdců. Přesto ani takto početná skupina vítězství v etapě nezískala, ačkoliv k tomu nebylo daleko. A mohl za to především překvapivý útok Joaa Almeidy (UAE Emirates) daleko před cílem. Portugalský šampion nastoupil společně s týmovým kolegou Brandonem McNultym ještě před první vrchařskou prémií Alto de la Desespera více než 80 kilometrů před cílem. Almeida si vypracoval více než minutový náskok a na vrcholu stoupání na něj počkal Ivo Oliveira a pomohl mu ve sjezdu a na rovině před druhým stoupáním.

Pro Remca Evenepoela (Quick-Step Alpha Vinyl) nebyl Almeida nebezpečný, takže na jeho pokus nemusel nijak reagovat. Ale byl nebezpečný pro jiné závodníky z první pětice celkového pořadí. Mezitím se v prvním výjezdu na Alto del Piornal zredukovala vedoucí skupina na pouze šest jezdců. A byli to samí výborní vrchaři: Robert Gesink (Jumbo - Visma), Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Sergio Higuita (Bora - Hansgrohe), Élie Gesbert (Arkéa Samsic), Richard Carapaz a Hugh Carthy (EF Education - EasyPost). Carapaz si dojel pro deset bodů do vrchařské soutěže a pojistil si průběžné vedení.

Na Almeidu ve výjezdu počkal Marc Soler a Portugalec měl dalšího silného pomocníka. Jenže ani v halvní skupině se nejelo pomalu. Na vrcholu bylo okolo Evenepoela pouze devět jezdců. Almeida začal ohrožovat Miguela Angela Lopeze (Astana Qazaqstan), proto pracoval kazašský tým a zejména Vincenzo Nibali výrazně snížil rozdíl mezi skupinami. Zároveň se hodně zkrátil náskok vedoucí šestice a o etapu najednou mohlo jet mnohem více jezdců.

Gesink bojoval do posledních metrů

Na čele se začalo nastupovat a nejsilnějším byl zkušený Gesink. Almeida byl po útoku Mase v hlavní skupině dostižen a poté si nástup vyzkoušel skoro každý z jezdců na celkové pořadí. Včetně Evenepoela, který se cítil dobře a nechtěl se pouze bránit. Mas měl osm kilmetrů před cílem hodně práce a musel využít pomoci Carlose Verony, aby se dokázal na lídra závodu dotáhnout.

Závodníci na sebe útočili a skupina se opakovaně trhala a sjížděla. To hrálo do karet vedoucímu Gesinkovi. Čtyři kilometry před cílem držel náskok půl minuty. Ještě kilometr před cílem měl přes dvacet sekund náskoku, jenže poté se Mas rozhodl vsadit vše na jednu kartu a pouze Evenepoel se udržel. 400 metrů před cílem dostihli Gesinka a v e spurtu byl jednznačně nejlepší Evenepoel. Získal druhé etapové vítězství na Vueltě, první v horské etapě, deset bonusových sekund a opět si trochu zvýšil sebevědomí. 

"Je to nový milník v mé kariéře. Bylo to náročné finále a obtížné stoupání. Vliv měl i útok UAE Emirates a Almeidy. Zůstali jsme klidní, to jsem se za posledních pár let naučil, zůstat v klidu. Ve finále také, Gesink byl stále 15 sekund před námi, ale nakonec jsme ho dojeli," říká vítěz etapy a lídr závodu. "Začal jsem spurtovat 200 metrů před cílem. Na sprintu jsem hodně pracoval a teď se mi to vyplatilo. Cílem je vždy nechat únik odjet, protože pak jsou prémie pryč a nejsem tím ohrožen. V posledním kilometru mi sportovní ředitel Klaas Lodewyck řekl, že jsme s Enricem ujeli. Pak se taktika změnila a mohl jsem si dojet pro etapové vítězství. Vyhrát dojezd na kopec a v červeném dresu je skvělé."

 Evenepoel si do posledních etap věří, ale také ví, že musí být pozorný: "Ještě to není hotové. Ještě nás čeká jedna velmi těžká etapa. Určitě na mě zaútočí, ale teď se mi závod lépe ovládá, protože mám velmi dobré nohy. Je to dobré pro tým i pro mě." 

Mas zkoušel vše, co se dalo, přesto to nestačilo: "Nebylo to stoupání pro mě, ale měl jsem dobrý pocit. Před několika měsíci na Tour jsem měl velké problémy ve sjezdu, ale dnes to šlo docela dobře, takže to je pro mě pozitivní. Tým tvrdě pracoval, takže jsem se musel snažit."

"Musím Remcovi pogratulovat k vítězství v etapě, je velmi silný. Je mi líto Gesinka, že to nedokázal dokončit dotáhnout až do cíle," dodal Mas, který se dokonce Gesinkovi v cíli omluvil. "V sobotu se na Sierra de Guadarrama může stát cokoli. Dnešní etapa mě povzbudila, budu v tom pokračovat. Doufám, že vyhraju etapu a možná i celkové pořadí. Budu bojovat až do konce."

Skupina s Almeidou, Juanem Ayusem (UAE Emirates), Lopezem, Rigobertem Uránem (EF Education - EasyPost) ztratila třináct sekund. Domlácený Rodriguez projel cílem se ztrátou 1:19 a propadl se za Lopeze na páté místo v celkovém pořadí. 

Evenepoel před posledními dvěma důležitými etapami drží náskok 2:07 před Masem. Třetího Ayusa se už obávat nemusí, devatenáctiletý Španěl ztrácí 5:14 a má náskok 42 sekund před Lopezem. Carapaz pořevzal trikot nejlepšího vrchaře, bodovací soutěž stále vede Mads Pedersen (Trek - Segafredo).