Vypadalo to takhle: Do cíle zbývalo 3,2 km, peloton právě spolknul poslední tři uprchlíky i s Taco van der Hoornem (Intermarché), a začal se vířit. Už se jen mírně klesalo. Kdosi si někde uprostřed, spíš blíž špici, brnknul kolem a už to lítalo. Naštěstí nezůstalo na silnici ležet devět mrtvých jako na stejném místě při první oslavě svátku práce ve Francii v roce 1890.

V tu chvíli už byl Ewan s parťáky z Lotta vpředu, hlídal si a vyhlížel pozice. Tedy unikl potenciálnímu nebezpečí. Na rozdíl od nejžhavějšího favorita Fabia Jakobsena (Quick-Step) a třeba i dalšího spurtera Arnauda De Lieho (taktéž Lotto).

Zbylá čelní skupina se natáhla, nečekalo se na nic. Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) z ní vyrazil zprava do dlouhého spurtu. Ewan okamžitě zareagoval, chytil se ho do závěsu a v poslední stovce rovných metrů ho zleva drtivými záběry do pedálů předjel. 

Vyzrálý, sebevědomý, explozivní. 

Letos sedmý triumf, první si zapsal hned ve svém prvním závodním dni roku (1. 2.), v první etapě Saudi Tour ve Winter Parku.

„Sháníme body, kde to jde. Jsem šťastný, že jsem pro tým mohl nějaké získat a povede to k tomu, že zůstaneme ve WorldTour,“ řekl v cíli. „Ale děkuju celému týmu, že mě k nim vyvezl. Jasper (De Buyst) musel vyrazit velmi brzy, ale zvládl to.“ Bodů získal 200. Jeho slova ale nejsou jen výrazem vděku za čtyři roky působení, má tady smlouvu ještě na další dva roky. I když se už bude jezdit pod názvem Lotto-Dstny. O to víc ho mrzí, že se nevešel do nominace národního týmu pro nadcházející mistrovství světa v jeho domácí Austrálii.

Závod zůstal trochu ve stínu finále Vuelty, Montrealu nebo z českého pohledu etapového Turul Rumaniei nebo Okolo jižních Čech. Ale rovinatých 198 km na GP de Fourmies drží solidní tradici už od roku 1928. Vyhrál tu i Eddy Merckx nebo Adri van der Poel, táta Mathieua a Davida – ten letos dojel 129. Z federálního pohledu tady mají navrch Slováci – v roce 2007 tady zvítězil Peter Velits, dnes majitel značky Isadore, nyní se ukázal jako třetí nejmladší účastník 18letý Martin Svrček, nová naděje Quick-Stepu. A na prémiích se bralo 22900 eur.