Caleb Ewan patří k nejrychlejším sprinterům světa už několik let. V dresu týmu Mitchelton - Scott slavil vítězství v etapách na španělské Vueltě a italském Giru, ale na Tour doposud příležitost nedostal. Přitom už loni v lednu dostal příslib startu na Tour, ale následně se vedení australského celku rozhodlo jinak a Ewana na Tour nevzalo. Mitchelton - Scott se soustředil na celkové pořadí s Adamem Yatesem a sprinter se jim nehodil do plánů.

Pro Ewana to byl poslední a hlavní důvod domácí sestavu opustit. Zamířil do belgického týmu Lotto Soudal, kde na pozici hvězdného sprintera nahradil Andrého Greipela. Chtěl jistotu, že letos už se na Tour de France dostane a dostal ji. 

Před Tour ale zkusil i Giro d´Italia a slavil hned dvě etapové vítězství. Důležitým důvodem startu na Giru bylo sladit spolupráci s rozjížděči, což se nepochybně podařilo: "Tohle Giro bylo velmi důležité kvůli optimalizaci spolupráce s Jasperem De Buystem a Rogerem Klugem a měli jsme příležitost si to vyzkoušet. Zbytek týmu také spolupracoval velmi dobře. Dojel jsem mezi prvními čtyřmi závodníky v sedmi případech." 

Jasper De Buyst a Roger Kluge budou pomáhat Ewanovi i na Tour de France. Trio startovalo i na ZLM Tour v Nizozemsku, kde Ewan vyhrál poslední etapu. Dále za Lotto Soudal pojedou Tim Wellens a Tiesj Benoot, kteří budou mít vlastní ambice. Wellens cílí na klasikářské etapy, Benoot by mohl útočit i na celkové pořadí. Na Kolem Švýcarska dojel celkově čtvrtý a v kopcích byl překvapivě vynikající. 

Tým doplní vrchař Maxime Monfort, klasikář Jen Keukeleire a specialista na dlouhé úniky Thoma De Gendt. Zkušený De Gendt letos plánuje všechny tři Grand Tours, už má za sebou Giro, kde neměl dobrou formu, ale pomáhal sjíždět úniky pro Caleba Ewana. Stejný úkol bude mít i na Tour. Keukeleire se také může zapojit do rozjížděcího vlaku těsně před De Buysta a Klugeho.  

Caleb Ewan a tým Lotto Soudal touží po aspoň jednom etapovém vítězství na Tour. Tradiční belgický celek vyhrál na Tour naposledy v roce 2016 dvě etapy zásluhou Thomase De Gendta a Andrého Greipela.

Foto Sirotti