Evenepoel zaskočil soupeře útokem na místě, které v minulých třech letech nemělo na vývoj závodu žádný velký vliv. Útok na La Redoute, nejslavnějším stoupání Lutych - Bastogne - Lutych, se zdál být příliš brzký, ale ve skupině za ním nebyl nikdo dostatečně silný, aby dokázal zaútočit na Roche-aux-Faucons a Evenepoel měl volnou cestu k vítězství. 

Pád vyřadil Alaphilippa

Lutych začal únikem jedenácti cyklistů, v čelní skupině byl hned tři jezdci Pauwels (Molly, Wirtgen, Tizza), dva jezdci TotalEnergies (Ourselin, Doubey), dva z Lotto Soudal (Moniquet, Vanhoucke) a po jednom jezdci Uno-X (Hindsgaul), Intermarché - Wanty Gobert (Planckaert), Groupama - FDJ (Armirail) a Kern Pharma (Miquel). A poté se dlouho nic nedělo, což je na na Lutychu běžné. První velké drama přišlo 60 kilometrů před cílem, když v rychlém rovném klesání došlo k obrovskému pádu, do kterého se zapletla spousta závodníků, včetně mistra světa Juliana Alaphilippa (Quick-Step Alpha Vinyl).

Pro Alaphilippa zde závod skončil. Pomoci zpět na nohy se mu snažil Romain Bardet (DSM), ale musel být hospitalizován kvůli bolesti zad, byl však při smyslech. Pád vyřadil z boje o přední umístění také Bardeta, několik jezdců EF Education - EasyPost, včetně Rigoberta Urana a další závodníky.

Bahrain Victorious chtěl těžký závod, zaútočil však Evenepoel 

Na čele pelotonu pracoval tým Bahrain Victorious a cílem bylo udělat závod co nejtěžší pro potenciální útok Dylana Teunse. Mikel Landa útočil více než 40 kilometrů před cílem, ale k ničemu to nevedlo. Do La Redoute najel peloton pohromadě. Uprchlíci se zde rozpadli na jednotlivce, nejsilnější byl Bruno Armirail a zůstal na čele závodu sám. V pelotonu se jelo stabilní tempo, za Maurim Vansevenantem (Quick-Step Alpha Vinyl) jel Remco Evenepoel a čekal, až se silnice trochu srovná. 

Na vrcholu La Redoute zaútočil tak tvrdě, že se mu smýklo zadní kolo. Ale na kole se udržel a pokračoval v útoku. Američan Neilson Powless (EF Education - EasyPost) si jeho nástupu všiml a snažil se Belgičana udržet, ale marně. Evenepoel se ho zbavil a pokračoval sám. Ostatní favorité nereagovali, čekali až na později, což byla jejich klíčová chyba.

Evenepoel postupně dojížděl jednoho uprchlíka za druhým, až se dostal k vedoucímu Armirailovi. Pomoc od něj nepožadoval, věděl, že se ho v dalším stoupání zbaví. 22letý Belgičan rychle získal náskok 30 sekund před skupinou, kterou opět vedl tým Bahrain Victorious. Evenepoel dorazil pod Roche-aux-Faucons s Armirailem na zadním kole a hned na začátku 1300 metrů dlouhého stoupání Francouze utrhl a pokračoval ve vysokém tempu. 

Peloton do kopce najel v klidu a nikdo z favoritů neútočil. Enric Mas (Movistar) se proto ujal tempa, ale Evenepoel se stále vzdaloval. Zdálo se, že boj o vítězství už všichni vzdali, protože se nikdo nesnažil dojet Evenepoela a ujet Woutu van Aertovi (Jumbo - Visma), který se bez problému držel v popředí skupiny.    

Teuns zaútočil pozdě    

K útokům se favorité odhodlali až v posledním nekategorizovaném stoupání. Nastoupil Michael Woods (Israel - Premier Tech) a po něm Dylan Teuns. Náskok Evenepoela se rychle snížil k 20 sekundám, ale Teuns sám odjet nedokázal a skupina nespolupracovala. Naopak se zezadu vraceli další jezdci, včetně Belgičanů Van Aerta a Quintena Hermanse (Intermarché - Wanty Gobert). Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe) vyrazil do sólové stíhačky.

Zvětšující se skupina už vůbec nespolupracovala, Vlasov neměl proti špičkovému časovkáři na čele žádnou šanci a Evenepoel měl volnou cestu k vítězství. Radoval se už 3 kilometry před cílem a v Lutychu měl spoustu času na další oslavy. Do cíle dorazil s náskokem 48 sekund před skupinou čítající dvanáct jmen. Van Aert začal spurtovat příliš brzo a předjel ho krajan a kolega cyklokrosař Quinten Hermans. Belgický šampion ubránil třetí příčku před Kolumbijci Danim Martinezem (INEOS Grenadiers) a Sergiem Higuitou (BORA - hansgrohe). Teuns dojel šestý a Alejandro Valverde (Movistar) sedmý.