O nejlepším cyklistovi letošní sezóny není nejmenších pochyb. Tadej Pogačar (UAE Emirates) přidal k vítězstvím na Tirreno - Adriatico, Lutych - Bastogne - Lutych, Tour de France a dalším triumfům také další monument Okolo Lombardie. V Bergamu ve spurtu porazil domácího Fausta Masnadu. Pro třetí místo si dojel Adam Yates. U

Tadej Pogačar byl jediným závodníkem, kterému se podařilo ujet v předposledním stoupání Passo di Ganda. Zaútočil už 36,5 kilometru před cílem. Před ním to dvakrát zkusil Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo), ale Pogačarův nástup byl mnohem dynamičtější a velmi překvapivě na něj nikdo nezareagoval. Ani favorizovaný Primož Roglič (Jumbo - Visma), který v cíli přiznal, že dnes na to neměl a nemohl reagovat. Dokonce měl problém udržet se ve skupině pronásledovatelů. 

Pogačarův útok byl velký problém pro Deceuninck - Quick-Step. Belgický celek kontroloval většinu závodu a udával rychlé tempo v pelotonu, ale ve stoupání Passo di Ganda brzo přišel o Remca Evenepoela a ani Joao Almeida nebyl mezi nejlepšími. V prudkém výjezdu neměl dostatek sil a sebevědomí ani mistr světa Julian Alaphilippe a do akce musel být povolán Ital Fausto Masnada. Rodák z Bergama se ve výjezdu snažil udržet Pogačara na dostřel. Vítěz Tour dorazil na vrchol Gandy s náskokem 36 sekund. Za ním se vytvořila skupina složená z favoritů: Julian Alaphilippe, David Gaudu (Groupama - FDJ), Adam Yates (Ineos Grenadiers), Michael Woods (ISN), Primož Roglič, Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), Alejandro Valverde (Movistar) a Romain Bardet (DSM).   

Pogačar se pustil do dlouhého a technického sjezdu s velmi solidním náskokem. Julian Alaphilippe se na začátku sjezdu pokusil utrhnout soupeře v mnoha nebezpečných zatáčkách, ale nepodařilo se mu to. A tak v krátkém úseku do kopce nastoupil Fausto Masnada. Nikdo ze soupeřů nereagoval, Masnada měl být pouze domestikem, volavkou Juliana Alaphilippa.

Jenže Masnada je v kopcích v okolí Bergama doma a ve sjezdu si počínal skvěle. Pogačar udržoval náskok před skupinou s Alaphilippem, Rogličem a dalšími favority, ale náskok před Masnadou rychle ztrácel. Ital zatáčky projížděl hodně zeširoka, nezdál se na prvním pohled moc rychlý, ale ve skutečnosti stáhl během sjezdu ztrátu půl minuty. 

A překvapivě začal na rovině před Bergamem s Pogačarem střídat. Bylo to zcela nelogické, ve druhé skupině měl rychlého Alaphilippa. Sportovní ředitelé Deceuninck - Quick-Step mu rychle vysvětlili, jak se věci mají a zakázali Masnadovi se s Pogačarem střídat. Ital nechtěl přijít o možnost bojovat o vítězství na tak významném závodě, ale musel se podřídit týmovým zájmům. Pogačar musel jet sám a síly mu rychle ubývaly. 

Jenže ani ve druhé skupině nešlo vše podle plánu. Rozhodně ne pro Deceuninck - Quick-Step a Juliana Alaphilippa. Světový šampion samozřejmě nestřídal a nepodílel se na sjíždění týmového kolegy. Mohl šetřit síly, ale sám Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), týmový kolega Primože Rogliče, vedoucí duo dostihnout nemohl. Skupina se začala točit celá s výjimkou Alaphilippa a stáhla odstup na Pogačara pod půl minuty. Jenže spolupráce se brzo rozpadla a odstup začal opět růst. V nájezdu do posledního krátkého stoupání v historickém centru Bergama byl rozdíl mezi skupinami přes minutu a bylo jasné, že vítězi se rozhodne mezi Pogačarem a Masnadou. 

Slovinec jedoucí stále na první pozici se nenechal Masnadou rozhodit. V strmém výjezdu nasadil tak ostré tempo, že Masnada nemohl zkusit očekávaný útok. Nástup na vrcholu stoupání Pogačar s přehledem pokryl. Dvojice se společně dostala až na cílovou rovinku. Pogačar byl stále na první pozici a dvojice pomalu zpomalovala. Pogačar okamžitě zareagoval na soupeřům pokus zahájit spurt a s přehledem Itala porazil. 

Ve skupině pronásledovatelů v posledním stoupání zaútočil Romain Bardet a utrhl Rogliče a Yatese, jenže ti se do skupiny vrátili v cílové rovince, Roglič na nic nečekal, nastoupil s Yatesem v zádech, který tak vyhrál sprint o třetí místo. Roglič skončil čtvrtý a Alejandro Valverde pátý. Julian Alaphilippe projel cílem na šesté místě před Gaudum, Bardetem a Woodsem. 

Čeští závodníci Petr Vakoč (Alpecin - Fenix), Karel Vacek (Qhubeka NextHash) a Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) se do cíle nedostali.