loading...

Kolem Katalánska nabízí souboje skvělých vrchařů, šest ze sedmi letošních etap se jede v kopcích a o vítězi budou rozhodovat časovka, dva vrchařské dojezdy a závěrečná etapa na okruzích v Barceloně. Nejdůležitější budou druhá, třetí a čtvrtá etapa. Aby se nejlepší vrchaři rozřadili ještě před nájezdem do hor, naplánovali pořadatelé Kolem Katalánska na druhý den závodu individuální časovku na 18,5 kilometru v Banyoles. Ta může rozhodnout, na pouze týdenní závod je totiž dost dlouhá.

Ve třetí etapě se dojíždí na vrcholu Vallter 2000, ve výšce 2145 metrů nad mořem. Stoupání měří 11,4 kilometru a má v průměru 7,5 %, takže nepatří k nejtěžším, ale délka a nadmořská výška dají závodníkům zabrat. 

Ještě težší etapa je na programu ve čtvrtek. Čtvrtá etapa z Ripollu končí v Port Ainé, ve výšce 1967 metrů nad mořem, na vrcholu kopce dlouhého 18,4 kilometru s průměrným stoupáním 6,7 %, ale poslední 4 kilometry jsou těžší, mají kolem 8 %. Závěrečná etapa vede šestkrát přes kopec Montjuic v Barceloně a vybízí k aktivnímu závodění. 


Favorité

Nejlepší specialisté na etapové závody, Slovinci Tadej Pogačar a Primož Roglič, na startu nebudou, takže přichází chvíle týmu Ineos Grenadiers. Britové jdou štěstí naproti a do Katalánska berou čtyři lídry: Richarda Carapaze, Richieho Porta, Adama Yatese a Gerainta Thomase. A k nim luxusní domestiky Rohana Dennise, Jonathana Castrovieja a Luka Rowea. S takovým materiálem bude docela ostuda, pokud na vítězství nedosáhnou.

Ohrozit Ineos by mohl tým BikeExchange. Lídry jsou Simon Yates a Lucas Hamilton. Yates podal na Tirreno - Adriatico poměrně nevyrovnané výkony. Na kopci Prati di Tivo byl druhý za Pogačarem a jindy odpadal velmi brzy. "Změnil jsme plány, původně jsem po Tirrenu měl jet Okolo Alp, ale na Tirrenu jsem cítil, že mi chybí víc závodění, trocha závodního rytmu. Takže vydat se do Katalánska pro trochu intenzity se zdálo jako dobrý nápad," vysvětluje Yates. Hamiltonovi se dařilo na Paříž - Nice, kde obsadil čtvrté místo celkově a startuje také Esteban Chaves, ale zatím bez ambicí na celkové pořadí.   

Kolektivní sílu bude mít Jumbo - Visma. Steven Kruijswijk je hlavním lídrem a v záloze jsou Sepp Kuss a George Bennett. "Snad budu schopný jet o celkové pořadí. Na Paříž - Nice jsem pomáhal Primožovi a dostával se do rytmu," říká Kruijswijk. Podle Grischy Niermanna nebude Kruijswijk jediným lídrem, chránění budou také Kuss a Bennett: "Máme silný tým, všichni naši lídři dostanou příležitost uspět v celkovém pořadí. Můžou se spolehnout na podporu od našich vrchařů," zmiňuje sportovní ředitel Jumbo - Visma domestiky Roberta Gesinka, Chrise Harpera, Antwana Tolhoeka a Koena Bouwmana. 

V dresu UAE Emirates se poprvé představí Marc Hirschi. Švýcarský vrchař a klasikář letos ještě nezávodil, takže na celkové pořadí nejspíš moc myslet nemůže. Matxin Fernandez, manažer UAE Emirates, toho o Hirschim moc neprozradil: "Pojedeme na celkové pořadí, ale také na jednotlivé etapy. Poprvé v našem dresu uvidíme Marca Hirschiho, doufáme, že u nás dosáhne velkých úspěchů. Nepochybně nás výrazně posílí." Kombinace časovky a hor by mohla vyhovovat Brandonu McNultymu, který byl v dobré formě už na Paříž - Nice, ale kvůli pádu musel vzdát. Startují také Rui Costa a David de la Cruz.       

Na vítězství v celkovém pořadí myslí Joao Almeida, lídr Deceuninck - Quick-Step. Klíčem k úspěchu bude dobrý výkon v časovce a poté silná vůle v horách v konkurenci ryzích vrchařů. "Chceme uspět s Joaem v celkovém pořadí. Dařilo se mu v Emirátech i na Tirrenu a doufáme, že se v Katalánsku ještě zlepší," říká Klaas Lodewyck, sportovní ředitel belgické sestavy. Za Deceuninck - Quick-Step startuje také Josef Černý. Na Bredene Koksijde Classic se ukázal ve skvělé kondici, ale Katalánsko bude úplně jiný závod. Jeho úkolem bude pomáhat Almeidovi. 

Oba lídry na celkové pořadí přiváží Israel Start-Up Nation. Dan Martin v Katalánsku vyhrál v roce 2013 a Chris Froome se sem jezdí připravovat na další závody. Froomovi zatím chybí výkonnost, není schopen udržet se nejlepších vrchařů a v každém závodě patří k nejhorším. Není pravděpodobné, že by se to ještě mohlo změnit. Dan Martin má větší šanci na úspěch, ale naposledy závodil před měsícem. Dalším potenciálním lídrem je Michael Woods. 

Velmi kvalitní kádr sestavil tým EF Education Nippo. Američané vsadí na Hugha Carthyho, který má katalánské kopce v oblibě a s ním také Rigoberta Urana, Rubena Guerreira a Tejaye van Garderena. 

Mezi černé koně závodu patří Wout Poels (Bahrain Victorious), Harold Tejada (Astana - Premier Tech), Gianluca Brambilla a Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), Jai Hindley (DSM) a vítěz ročníku 2016, Kolumbijec Nairo Quintana. Lídr Arkéa Samsic nebyl na Tirrenu moc vidět a skončil 12., ale na Prati di Tivo dojel na slibném pátém místě. V Katalánsku by mohl být o něco blíž konečnému pódiu.  

Početné bude české zastoupení. Kromě Josefa Černého, který je oficiálně potvrzen, se do Katalánska chystají také Roman Kreuziger, Karel Vacek a Jan Hirt. Všichni v rolích pomocníků. Kreuziger bude podporovat Ilnura Zakarina, Vacek Roberta Powera a Hirt Louise Meintjese. 

Tipnout celkového vítěze Kolem Katalánska není snadné a závodění snad bude velmi zajímavé. Nabízí se někdo z Ineos Grenadiers a v nejlepší formě je nejspíš Adam Yates, ale ambiciózní bude určitě také Richard Carapaz.