V článku Kde se rozhoduje Kolem Flander jsme se blíže podívali na trať letošního ročníku a očekáváme, že favorité začnou útočit už brzo, možná na hellingu Berg ten Houte 76 kilometrů před cílem. Bude zajímavé sledovat taktiku silných týmů, protože největší favorit Mathieu van der Poel nebude mít velkou podporu a bude si muset sám hlídat nástupy soupeřů. Podobně je na tom Tadej Pogačar, ale ten nemá moc co ztratit. Sice je řazen mezi favority a fyzicky je na tom pravděpodobně ze všech nejlépe, ale to nestačí, s Flandry nemá žádné zkušenosti a ty jsou na dlážděných klasikách potřeba. Pogačar je outsider, Van der Poel největší favorit.

Nizozemec ve středu zvítězil v jednorázovém závodě Dwars door Vlaanderen, ale sám cítil, že to v průběhu závodu nebylo úplně ono. Dojezd zvládl skvěle takticky a fyzicky je zcela v pořádku, ale jakoby od sebe čekal trochu víc. Ještě není ve své nejlepší formě, přesto je hlavním favoritem. V přímém souboji ho těžko někdo porazí, ale pokud bude v závěru závodu přečíslen více závodníky z konkurenčních týmů, nemůže zachytit každý nástup a útok. V žádném případě to nebude mít snadné.   

Vymyslet nějakou chytrou kolektivní strategii se budou snažit týmy Jumbo - Visma, INEOS Grenadiers a Quick-Step Alpha Vinyl. Jumbo - Visma je s převahou nejsilnějším týmem na startu, i bez Van Aerta. Christophe Laporte a Tiesj Benoot patří mezi úzký okruh favoritů. Laporte bude jedničkou týmu díky svému rychlému spurtu, Benoot může využít týmové převahy a útočit daleko před cílem. Pro oba je Van Aertova absence ohromnou příležitostí. Pokud budou v malé vedoucí skupině oba, budou mít velkou výhodu.

INEOS Grenadiers má také velmi kvalitní sestavu, Tom Pidcock se vrátil v pravý čas do formy a také Jhonatan Narvaez a Dylan van Baarle by mohli zůstat dlouho vpředu. Ale šanci na vítězství má nejspíš jen Pidcock. A těžko říct, zda je opravdu připraven, protože na Dwars door Vlaanderen sice byl aktivní, ptočil a nakonec skončil třetí, ale závod měřil jen 184 kilometry. Ronde je o skoro 90 kilometrů delší. A to je zcela zásadní rozdíl. Zvládne po nemoci takovou dálku? 

Quick-Step má po dlouhé době jediného lídra. Belgický tým si zakládal na tom, že největší závody může vyhrát hned několik jezdců v modrých dresech. Ale letos má dobrou šanci jen jeden. Obhájce vítězství Kasper Asgreen. Nemá takovou formu jako loni, ale z týmu se na dlážděných klasikách držel nejlépe. Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Florian Sénéchal a ostatní nebyli vůbec dobří. Quick-Step v posledních letech skoro vůbec neposílil a ztratil svou největší výhodu. Ale Asgreen je tak kvalitní závodník, že klidně může obhájit. Po Van der Poelovi je to nejspíš druhý největší favorit. Když vyhraje, bude špatná klasikářská sezóna týmu zapomenuta.  

A pak jsou tu ostatní lídři. Matej Mohorič je v životní formě a i když není typickým specialistou na dlážděné klasiky, chce minimálně na pódium. Slovinec nepatří ve strmých kopcích k nejlepším, takže musí jet takticky vyzrále a útočit brzo. V kopcích má potíže také Mads Pedersen. Trek - Segafredo si každý rok dělá velké naděje na dlážděných klasikách, ale letos to stále není ono. Pedersen, zdá se, byl v lepší kondici už v únoru a březnu. Cílí především na Paříž - Roubaix, takže Flandry nejsou úplným vrcholem jara, ale bez dobrého výsledku určitě skončit nechce ani v Belgii. Stejně jako jeho týmový kolega Jasper Stuyven. I jemu něco málo stále chybí. Stuyven může útočit brzo a vsadit vše na jednu kartu. Pedersen se bude naopak snažit udržet nejlepších a spurtovat o vítězství.

Daleko před cílem by měli útočit dva specialisté na časovku, kteří jsou letos v životní klasikářské formě. Stefan Küng září od začátku sezóny, závodí s přehledem a je aktivní. Chybí mu rychlý sprint, takže nesmí čekat na spurt ani po posledním výjezdu na Paterberg. Victor Campenaerts bude také nepochybně hodně útočit. Sám si na dlouhou klasiku příliš nevěří, před startem sezóny si přál uspět na Dwars door Vlaanderen a byl tam hodně vidět. Ale nikoho lepšího tým Lotto Soudal nemá ani na Flandry, takže bude chráněným lídrem a možná zaskočí sebe i všechny soupeře.