Favoritů je letos dost, ale žádný jasný a to je oproti minulým letům velký rozdíl. Výjimečně dobrou sezónu má z favoritů jen Jakob Fuglsang, ostatní spíše řeší problémy a doufají. 

Geraint Thomas od loňského triumfu na Tour de France nevyhrál jediný závod. Zato hodně přibral a poté opět shodil, aby se dokázal dostat zpět do formy. Thomas podle všeho není tak zodpovědným a odhodlaným lídrem, jakým je Chris Froome. Vítězství na Tour mu změnilo život, druhý triumf už toho moc nezmění. Není proto jasné, zda se s ním dá počítat jako s favoritem. Kolem Švýcarska musel vzdát a jediným pozitivním znamením bylo třetí místo v celkovém pořadí Kolem Romandie na začátku května. To je dost málo. Jenže opravdoví favorité nám chybí, takže Thomas zůstává favoritem číslo jedna.

Britský tým Ineos chtěl podporovat Chrise Frooma ve snaze dosáhnout na páté vítězství, ale když závodit nemůže, má v záloze další dva lídry. Thomas bude jedničkou a kolumbijský vrchař Egan Bernal číslem dvě. Bernal letos září, vyhrál celkové pořadí Paříž - Nice a Kolem Švýcarska. Jenže si také zlomil klíční kost před vrcholem sezóny Giro d'Italia. Proto jede na Tour v pozici lídra, v původním plánu měl start na Giru. Ve Švýcarsku vyhrál docela suverénně, ale konkurence nebyla velká. 

Bernal nemá moc zkušeností s třítýdenními závody, jel jen loňskou Tour v roli domestka. Ve třetím týdnu byl silný, ale to mohl v předchozích etapách šetřit síly. Stále není jasné, jak zvládne tři týdny fyzické a psychické zátěže.  

Jakob Fuglsang zažívá sezónu snů, je v životní formě a dostatečně sebevědomý, aby usiloval o celkové vítězství. Je v podobné situaci jako Geraint Thomas v loňském roce. Zatímco Velšan až do loňské Tour nedokončil žádnou Grand Tour v první desítce, Fuglsang má jedno sedmé místo z Tour. A to je vše. Také má životní formu, stejně jako Thomas loni a silný tým. Úspěchem bude umístění na pódiu, protože Fuglsang není nejlepším vrchařem světa, ani časovkářem a po třech týdnech se většinou trápí. Ale letos sledujeme nového Jakoba Fuglsanga, sebevědomého a aktivního závodníka. Když mu to nevyjde letos, tak už nikdy.  

Před šesti lety se zdálo nevyhnutelné, že Nairo Quintana jednou ovládne Tour de France. V ročníku 2013 dojel druhý celkově, vyhrál bílý dres i titul nejlepšího vrchaře a přidal etapu. Nyní, ve 29 letech, by měl být na vrcholu sil. Ale není, postupně se zhoršuje. Na Dauphiné to bylo jasně vidět. Snažil se útočit, ale když se opravdu zrychlilo, okamžitě odpadl. Movistar nasadí ke Quintanovi Mikela Landu. Samotnému Quintanovi nevěří, ale dokáže si Bask poradit s únavou po Giru?

Mitchelton - Scott touží po velkém vítězství. Na Giru to vůbec nevyšlo, ale na Tour mají novou naději. Lídrem bude Adam Yates, kterému bude pomáhat bratr Simon. Nasazení Simona je překvapení, očekávalo se, že bude obhajovat vítězství na španělské Vueltě, jenže vedení týmu chce vyhrát Tour a Simon je potřeba jako stěžejní domestik. Adam Yates nemá špatnou sezónu, je o něco lepší než Simon, ale má také dost smůly. Druhý skončil na Tirreno - Adriatico a Kolem Katalánska a z druhé pozice musel vzdát Dauphiné. Přes všechnu smůlu je černým koněm závodu.  

Francie čeká na vítězství na Tour de France od roku 1985. 34 let je už příliš dlouhá doba, ale nejspíš se ještě prodlouží. Francouzi mají na startu dva favority, Thibauta Pinota a Romaina Bardeta. Oba už stáli na pódiu v Paříži, ale blízko vítězství nebyli. Větší naději má Thibaut Pinot, který má o něco lepší formu než Romain Bardet. Pinot loni zažil sezónu jako na horské dráze, na Giru bojoval o přední umístění a následně odstoupil kvůli úplnému vyčerpání organismu. Na podzim byl opět silný, vyhrál dvě etapy na Vueltě a hlavně monument Kolem Lombardie. Letos se soustředí jen na Tour de France, stejně jako celý tým Groupama - FDJ. Kvůli Pinotovi nestartuje sprinter Arnaud Démare a všichni ostatní pojedou na Pinota. Úspěchem bude jedině pódium. Ale jako vždy hrozí jeden velmi zlý den. 

Stejně je na tom Romain Bardet. AG2R La Mondiale mu stále věří, ačkoliv jeho výsledky jsou neslavné. Bardet se rok od roku mírně zhoršuje. Byl největší francouzskou nadějí, ale už asi nikdo nevěří, že by Tour opravdu někdy vyhrál. Nedokázal se zlepšit v časovce a v kopcích stagnuje. 

Vincenzo Nibali je nejúspěšnějším cyklistou na startu Tour, přesto se o něm moc nemluví. Po druhém místu na Giru totiž málokdo věří, že by mohl jet o vítězství i na Tour. Zkušený Ital si nedělá velké naděje, ale nevzdává se předem. Velkým testem bude výjezd na La Planche des Belles Filles v cíli šesté etapy. Poté se uvidí, zda může jet na celkové pořadí. Rozhodně není radno ho podceňovat.

Nedokážu si představit, co vše by se muselo stát, aby Tour vyhrál Rigoberto Uran. Kolumbijský vrchař nikdy neútočí, jen vyčkává a hákuje, což mu v roce 2017 vyneslo druhé místo v celkovém pořadí. Ale není to zrovna atraktivní pojetí. Letos má za sebou jen 19 závodních dní, je tedy čerstvý, ale možná mu bude větší zátěž chybět. Na Kolem Okcitánie si vedl dobře, ale první trojka v celkovém pořadí by byla překvapením. 

Steven Kruijswijk měl loni na Tour životní formu a skončil pátý. Není žádný důvod, očekávat od něj ještě něco lepšího. Letos podává vyrovnané výkony, ale to asi na pódium stačit nebude.

Dan Martin, Enric Mas a Emanuel Buchmann budou doufat v dobrou Tour a umístění v první desítce. Martin určitě bude chtít přidat i etapu.


Favorité Tour de France:     

∗∗∗∗∗ -

∗∗∗∗ Geraint Thomas

∗∗∗ Jakob Fuglsang, Egan Bernal

∗∗ Thibaut Pinot, Romain Bardet, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Adam Yates, Rigoberto Uran

∗ Dan Martin, Mikel Landa, Richie Porte, Enric Mas, Vincenzo Nibali, Emanuel Buchmann 

Foto Sirotti