Jednoho zcela jasného favorita Strade Bianche nemá. Nejsledovanějším mužem v pelotonu bude nejspíš mistr světa Julian Alaphilippe, vítěz ročníku 2019. Alaphilippe začal letošní sezónu slušně, ale ve své nejlepší formě zatím nebyl. A je to logické, vrchol kondice ladí na ardenské klasiky, jeho hlavním cílem je první vítězství na Lutych - Bastogne - Lutych. Bude mít velmi kvalitní podporu týmu, ačkoliv chybí Zdeněk Štybar. Jenže na Strade Bianche nebývá kolektivní síla týmů podstatná. Poslední padesát kilometrů si většinou favoritů rozdávají na férovku mezi sebou. Ve velmi náročném profilu je těžké udržet tým pohromadě. Lídři na to bývají na konci závodu sami. Či spíše v poslední třetině závodu. Závodit se na Strade Bianche začíná dost brzo i mezi favority, protože závod celkově není moc dlouhý, měří 184 kilometry a v porovnání s monumenty je to obrovský rozdíl.  

Alaphilippe je ideálním typem závodníka pro Strade Bianche. Je lehký a přitom výbušný, pro strmé a krátké výjezdy v Toskánsku perfektní kombinace. Je velmi šikovný i technicky a to je také potřeba. Před dvěma lety vyhrál, v roce 2020 mu ublížily defekty a loni skončil druhý za Van der Poelem. Je největším favoritem. I když letos ještě nevyhrál.

Žádný pravý vrchař Strade Bianche nikdy nevyhrál. Ve všech patnácti předchozích ročnících vyhráli klasikáři. Vrchařům se tu celkem daří, protože se jede v náročném profilu, ale není to Lutych nebo Lombardie. Klasikáři mají navrch. Z pravých vrchařů byl v historii Strade Bianche nejlepší Romain Bardet, druhý muž ročníku 2018. V mokrém závodě nestačil jen na Tiesje Benoota. Možná to však bude platit jen do letošního závodu. Mezi nejužší skupinu favoritů totiž patří také Tadej Pogačar. Samozřejmě můžete namítnout, že Slovinec je stejně kvalitním klasikářem, vždyť loni vyhrál dva monumenty, ale také je to jezdec na celkové pořadí dlouhých etapových závodů. A nikdo takový Strade Bianche ještě nevyhrál.

Pogačarovo vítězství je představitelné, doposud byl nejlépe sedmý, ale zlepšuje se každým rokem a na UAE Tour dokázal, že je opět ve velmi dobré formě. K dispozici bude mít silnou sestavu, v dresu UAE Emirates pojedou Alessandro Covi, jedna z hvězd začátku sezóny a také zkušený Diego Ulissi. Covi by mohl překvapit, ale jedničkou týmu bude Pogačar.

V Toskánsku se vždy dařilo cyklokrosovým mistrům světa. V roce 2015 vyhrál Zdeněk Štybar, o pět let později další trojnásobný cyklokrosový šampion Wout van Aert a loni čtyřnásobný mistr světa Mathieu van der Poel. Takže jsme si hned vzpomněli na letošního mistra Toma Pidcocka. Lídr INEOS Grenadiers měl být možná tím úplně největším favoritem, ale kvůli nemoci nenastoupí. INEOS Grenadiers nominoval také Richarda Carapaze, Jhonatana Narvaeze a letos silného Carlose Rodrigueze, ale bez Pidcocka jsou jejich naděje na vítězství docela malé.

Tiesj Benoot byl v roce 2018 nejlepší  

Van Aert letos na startu chybí, ale Jumbo - Visma se ambicí na vítězství úplně nevzdává. Lídrem bude Tiesj Benoot, vítěz ročníku 2018. Benoot na Omloopu a Kuurne - Brusel - Kuurne útočil a byl hodně vidět. Má dobrou formu, měl by patřit k nejlepším a patří také k nejzkušenějším. Startovat měl také Tom Dumoulin, jenže ten na UAE Tour zrovna nepřesvědčil, v časovce byl silný, ale v kopcích slabý a na start italské jednorázovky se nepostaví, i když do Toskánska dorazil a trať si projížděl. Podle týmu není zcela fit.

Chybí i další závodníci, od kterých bychom čekali dobrý výsledek. Například Alexej Lucenko. Gravelové závody si oblíbil a letos vyhrál španělskou jednorázovku Clásica Jaén Paraiso Interior. Ale místo italského závodního programu si vybral Paříž - Nice a Strade Bianche vynechá. Startovat nebude ani Romain Bardet kvůli nemoci. Tim Wellens závodit bude, ale kvůli nedávné nemoci od sebe moc neočekává. 

Takže kdo jsou favorité? Kromě zmíněného Alaphilippa, Pogačara a Benoot také Alejandro Valverde. Španělský veterán zde dojel už dvakrát třetí a ve své poslední profesionální sezóně má výbornou formu, vyhrál už tři závody a taky velkou motivaci.      

Mezi černé koně závodu patří například Quinn Simmons, Lorenzo Rota, Michael Gogl, Pello Bilbao, Jakob Fuglsang, Benoit Cosnefroy, Greg Van Avermaet, Matej Mohorič, Simon Clarke, Thibaut Pinot a Warren Barguil.

Měli bychom sledovat dramatický závod, bez jasného favorita. Od Alaphilippa a Pogačara se toho čeká nejvíc a vybrat si jednoho není snadné. Teoreticky by měl být v lepší formě Slovinec.