Letošní Vuelta se musí obejít bez obhájce vítězství Simona Yatese a také bez druhého Enrica Mase. Startují ale i jiní specialisté na třítýdenní závody. Očekává se souboj silných týmů Movistar, Astana a Jumbo - Visma, zatímco obvykle velmi silný Ineos patří pouze k outsiderům. 

Je zajímavé, že hned několik týmů bere na Vueltu více lídrů. Ačkoliv věci se před startem trochu zkomplikovaly. Movistar plánoval velký útok na celkové pořadí s trojicí Richard Carapaz, Nairo Quintana a Alejandro Valverde. Nakonec na celkové pořadí pojede asi jen Quintana. Carapaz musel Vueltu vzdát ještě před startem, protože se v neděli zranil na exhibičním kritériu v Nizozemsku. Valverde se zase chystá jen na jednotlivé etapy, ačkoliv to tvrdil i na Tour de France a nakonec skončil v první desítce a žádnou etapu nevyhrál. 

Carapaz měl být jedničkou týmu a byl jedním z velkých favoritů. Nyní je jedničkou Quintana, který dlouhodobě hledá své pravé já. Kolumbijský vrchař bude mít nepochybně výbornou týmovou podporu, nejenom od Valverdeho, ale také od domestiků, kteří se už osvědčili dříve, například Antonio Pedrero zářil na Giru. Startuje také Marc Soler, který většinou plní úkoly domestika, ale na domácím závodě by měl mít volnou ruku.    

Quintana by velmi překvapil, kdyby dokázal Vueltu podruhé vyhrát, zejména vzhledem k zařazení časovky družstev a individuální časovky v Pau, kde určitě něco ztratí, ale pódium se nezdá být úplně nemožné. Těžko se nějak zásadně zlepšil od Tour de France, takže bude záležet na formě soupeřů.

Jumbo - Visma je nejambicióznějším týmem současnosti. Nizozemský celek chystá příští rok frontální útok na všechny Grand Tours v čele s Tomem Dumoulinem, ale nebrání se triumfu už letos. Na Giru i Tour nebyli jejich jezdci daleko, Primož Roglič i Steven Kruijswijk získali třetí místa, je ale pravda, že se v kopcích jen bránili a k vítězství je třeba něco víc. Hlavním lídrem by měl být Roglič, který na Vueltu ladí formu už od skončení Gira. Jezdcům ve žlutých dresech vyhovují úvodní týmová časovka i individuální časovka na 36 kilometrů. Roglič by v Pau mohl získat hodně času, ale na Giru mu ani skvělé výkony v chronometrech nepomohly k prvnímu místu.

 

Kruijswijk bude hlavně pomáhat, má za sebou těžkou Tour a Rogličovi mnohem víc vyhovují strmá stoupání, kterých bude na trati spousta. Společně budou velmi těžko k poražení, navíc startují i další skvělí vrchaři Robert Gesink, George Bennett a Sepp Kuss. Jumbo - Visma má možná nejsilnější tým na startu, což Rogličovi na Giru hodně chybělo, až příliš často zůstával sám. 

Nebo bude nejsilnější Astana? Do výběru se nedostal Jan Hirt, ale nemyslíme si, že by za to mohl jeho odchod z týmu, sportovní ředitelé jednoduše vybrali jiné závodníky a kvalita tím rozhodně netrpí. Lídrem bude Miguel Angel Lopez, loni třetí muž celkového pořadí. Lopez má Vueltu v oblibě, vyhovují mu strmá a krátká stoupání, jde mu to i v dlouhých kopcích a většinou zde nemá tolik problémů a karambolů jako na Giru. Právě ty jsou jeho největší překážkou na cestě za vítězstvím. Lopez často padá, často má technické problémy a navíc hodně ztrácí v časovce. Je jedním z velkých favoritů, ale překoná všechny nástrahy třítýdenního závodu? 

V záloze jsou Ion Izagirre a Jakob Fuglsang, ale dánský cyklista tvrdí, že na celkové pořadí nepojede a Izagirre mívá problém s délkou závodu. Bude to na Lopezovi a pódium už nebude stačit. 

Vícehlavý útok na celkové pořadí připravuje EF Education First. Lídrem je Rigoberto Uran, ale nedivme se, když budou Sergio Higuita, Hugh Carthy a Daniel Felipe Martinez nakonec lepší. Americký celek vzal na Vueltu opravdu vytříbenou sestavu vrchařů. Uran bude lídrem, ačkoliv na Vueltě se mu většinou nedaří. Higuitu čeká debut na třítýdenní akci, Martinez dlouho stál kvůli zranění a u Carthy není jasné, zda má potenciál na celkové pořadí. Všichni jsou tak trochu outsidery, ale to by jim mohlo vyhovovat. 

Pouze tři bývalí vítězové se letos zúčastní, Quintana a Valverde z Movistaru a tím třetím je Fabio Aru, lídr UAE Emirates. Vítěz z roku 2015 už dostal ze zdravotních problémů, které ho omezovaly celou loňskou sezónu a půlku letošní. Na Tour de France si vedl solidně, vzhledem k tomu, že neměl moc času na přípravu. Na Vueltě by to mohlo být lepší a pro závod by bylo jedině dobře, kdyby už mohl bojovat o vítězství. Jeho způsob závodění většinou udělá každý závod zajímavější. 

UAE Emirates bere také dvacetiletého Tadeje Pogačara. Má se jen učit a zvykat si na třítýdenní zatížení, ale je to jeden z nejtalentovanějších cyklistů za dlouhou dobu, klidně může skončit v první desítce. 

BORA - hansgrohe se sice těší hlavně na hromadné dojezdy, protože má v sestavě Sama Bennetta, ale ani v celkovém pořadí by to nemuselo dopadnout špatně. Rafal Majka už jednou skončil celkově třetí, vysoko by se mohli držet i Davide Formolo a Felix Großschartner. 

Ineosu vítězství na Tour de France asi stačí, protože na Vueltu nepřijel ani Egan Bernal, ani Geraint Thomas. U Bernala to po dlouhé sezóně není překvapení, Thomas se zase radši soustředí na časovku na Mistrovství světa v Anglii. Příležitost tedy dostane Wout Poels, jeden z klíčových domestiků do kopců. Poels zatím v Ineosu/Sky takovou šanci nedostal, ale bude připraven. Na Tour se mu nedařilo, oproti jiným ročníkům byl slabý. Přitom v červnu na Dauphiné zářil a vyhrál etapu. Ineos ale nesmí nikdo podcenit, stále budou dost silní. Záložním lídrem by měl být Tao Geoghegan Hart. 

Mitchelton - Scott obhajuje vítězství, ale bez Simona Yatese. Lídrem bude Esteban Chaves. Kolumbijský vrchař už byl jednou třetí na Vueltě, ale to bylo před dlouhou nemocí, která úplně zastavila jeho vývoj. Chaves se vrátil na Giru a dokázal vyhrát etapu, ale pravým testem bude až Vuelta. Možná má poslední příležitost uspět jako lídr na celkové pořadí.      

Favorité 74. Vuelty:

∗∗∗∗∗ Primož Roglič

∗∗∗∗ Miguel Angel Lopez

∗∗∗ Nairo Quintana

∗∗ Wout Poels, Steven Kruijswijk, Esteban Chaves

∗ Rafal Majka, Tadej Pogačar, Rigoberto Uran, Fabio Aru  

Foto Sirotti