Na začátku října nás čekají ještě dvě Grand Tours a většina monumentálních klasik. Letošní sezóna je opravdu šílená. Netradiční Giro d´Italia začíná v sobotu 3. října na Sicílii a startovní listina je mnohem slabší než na Tour de France. Letos je rozdíl mezi italským a francouzským závodem ještě větší než obvykle. 

Vlastně je těžké vybrat kompletní desítku největších favoritů. Opravdových favoritů je ve skutečnosti jen pět. A velcí favorité jsou jen dva. Na startu je jediný bývalý vítěz. Obhájce Richard Carapaz je po Tour de France unavený a na startu chybí. 

Na závodníky čeká spousta kopců, včetně například Stelvia, ale počasí v říjnu může být v horách velmi špatné a možná se některé etapy budou muset upravovat. Rozhodnout tak mohou tři individuální časovky na 15 kilometrů, 34 kilometry a 16 kilometrů. A na startu je jen jeden spolehlivý časovkář mezi favority, Geraint Thomas

Thomas se sám vzdal startu na Tour de France, když zjistil, že jeho forma není na odpovídající úrovni a musel by pouze pomáhat Eganu Bernalovi. Velšan se radši začal připravovat na Giro a už na Tirreno - Adriatico byl velmi silný. V kopcích sice nestačil na Simona Yatese, ale jeho forma je na vzestupu a ve třetím týdnu může být k neporažení. Jako bývalý vítěz Tour de France moc dobře ví, co je k vítězství na třítýdenním závodě potřeba. A bude mít dobrou podporu svého týmu. Kdyby se přiblížil své formě z roku 2018, nebude o vítězi pochyb. 

Očekáváme tvrdý souboj Britů, Velšana s Angličanem. Thomase s Yatesem. Simon Yates zazářil na Tirrenu, kde byl nejen nejlepší vrchař, ale byl také nejlepší taktik s nejsilnějším týmem. Právě kolektivní spolupráce celku Mitchelton - Scott vypadá značně nebezpečně. Ale rozhodující bude Yatesova kondice a výdrž. V roce 2018 byl po většinu závodu suverénně nejlepší, vyhrál tři etapy, ale v rozhodujícím okamžiku rupnul. Tohoto se musí vyvarovat. Zdálo se, že se z zklámání poučil a na podzim roku 2018 vyhrál Vueltu. Ale po mnoha arogantních prohlášeních před startem Gira 2019 opět zklamal. Spolehlivý není, ale patří k nejlepším vrchařům světa. 

Vincenzo Nibali je jedním z nejlepších cyklistů všech dob. Je až smutné, jak málo si fanoušci uvědomují výjimečnost největších šampionů odcházející generace - Nibaliho, Chrise Frooma a Alberta Contadora. Ale ani Nibali čas nezastaví a i když stále patří k favoritům, třetí vítězství na Giru by překvapilo. Bude mít dobrou týmovou podporu a snad i lepší vedení od sportovních ředitelů, než jakou měl v týmu Bahrain - Merida. Má velkou šanci na pódiové umístění, ale vyhrát bude hodně težké. Ale přejeme mu. Ještě jedno velké vítězství veterána v konkurenci dravého mládí by bylo osvěžující. 

Nikdo jiný nemá letos odjeto méně závodů než Steven Kruijswijk. To zrovna není statistika, která by nizozemského závodníka favorizovala. Letos objel jen francouzské etapáky Tour de l´Ain a Dauphiné, které navíc po pádu ani nedokončil. Dají se závody nasimulovat v tréninku? Když máte pevnou vůli, tak ano, ale ne dokonale. Kruijswijk určitě pevnou vůli a odhodlání má, ale může vyhrát Giro? Teoreticky ano, prakticky by to bylo překvapení. A sestava týmu Jumbo - Visma se ani zdaleka neblíží kvalitě týmu z Tour de France. 

Zlepšit se po třicítce tak, jak to dokázal Jakob Fuglsang v posledních dvou letech je výjimečné, ale přesto zůstává především klasikářem. Dán je lídrem Astany, ale nedivili bychom se, kdyby jeho roli v průběhu závodu převzal Aleksandr Vlasov. Fuglsang umí jednorázové závody a týdenní etapáky, ale z Grand Tours má jediné umístění v první desítce. V roce 2013 dojel sedmý na Tour. Giro s velkou pravděpodobností nevyhraje.   

Mezi další favority, spíše outsidery, patří Rafala Majka, Aleksandr Vlasov, Miguel Angel Lopez, Wilco Kelderman, Sam Oomen a Ilnur Zakarin. 

Favorité Giro d´Italia: 

     Geraint Thomas 

    Simon Yates

   Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk

  Jakob Fuglsang

Rafal Majka, Aleksandr Vlasov, Miguel Angel Lopez, Wilco Kelderman, Ilnur Zakarin