Pogačar má jednu výjimečnou vlastnost, nikdy není nervózní, ani když má před mimořádně důležitým závodem a patří k největším favoritům. "Těším se na závod. Máme dobrý tým, i když je nás mimo jiné kvůli zraněním jen šest, ale doufám, že dosáhneme dobrého výsledku," říká před hlavním závodem celého šampionátu. K dispozici bude mít pět pomocníků, včetně Jana Tratnika, který je ve výborné formě. Naopak chybí dvě hvězdy, na těle i na duši zraněný Primož Roglič a nemocný Matej Mohorič. 

Slovinci nebudou mít kolektivní sílu rozhodnout závod a Pogačar bude muset s útoky počkat co nejdéle. "Favority jsou Belgičané," převádí zodpovědnost na tým okolo Wouta van Aerta a Remca Evenepoela. "Jsou tu však i další velké země jako Nizozemsko, Francie a Velká Británie."

"Že musíme převzít odpovědnost? Tak to uděláme," odpovídá sebevědomě nový vítěz Vuelty Remco Evenepoel pro belgickou Sporzu. "Jinak to asi ani nepůjde. Je to tak trochu flanderská trať a Wout má velkou šanci na vítězství. Pak máme ještě mě, Quintena Hermanse a Jaspera Stuyvena. Máme prostě velmi silný tým." 

Pogačar nevymýšlí žádnou zvláštní taktiku. Očekává náročný závod a důvěřuje svému rychlému spurtu, zejména po 270 kilometrů dlouhém závodě. "Bude to velmi těžký závod. Na trati je několik krátkých stoupání, ale je také technická kvůli mnoha zatáčkám. Díky tomu je vhodný pro útočící závodníky, takže můžeme očekávat zajímavý závod. Možná se ve finále podaří odjet malé skupině. To by bylo v můj prospěch," řekl pro Wielerflits.nl. 

V loňském roce dojel Tadej Pogačar až na 37. místě. 

"Světový šampionát je vždy otevřený závod, ve kterém se může stát hodně věcí. Vyhrát může mnoho jezdců. Zvláště letos na této trati. Musíte se soustředit po celý den, ale také zvažovat své vlastní šance. Po Tour de France je mým největším podzimním cílem právě mistrovství světa," dodává Pogačar, který po Tour objel pouze jednorázové závody Clasica San Sebastian, Bretagne Classic a kanadské Velké ceny Québecu a Montréalu. Právě v největším městě frankofonní Kanady se radoval z vítězství, v extrémně dlouhém spurtu přesvědčivě porazil Van Aerta. Belgičan by měl být jeho největším soupeřem a pravděpodobně bude tuto neděli ještě o něco silnější než v Kanadě. "Nemyslel jsem si, že bych mohl bojovat o vítězství už v Montrealu. Byl to pěkný dojezd, ve kterém se ukázali ti nejlepší. Hodně pro mě znamenalo, že jsem ve sprintu porazil Wouta van Aerta a ostatní. Koneckonců Van Aert letos ještě moc spurtů neprohrál."

Ve skutečnosti je Pogačar možná lepší klasikář než Van Aert, rozhodně má více vítězství v monumentálních klasikách, dvě, zatímco jeho rival jedno. A po velmi dlouhých a náročných závodech bývá silnější. Van Aert je skvělý v závodech do 200 kilometrů, nad 250 kilometrů to je o něco horší. A ve Wollongongu se pojede 267 kilometrů. I díky tomu je mladý Slovinec hlavním favoritem a největší hvězdou závodu.