Milán - Sanremo v současné podobě měří 291 kilometr. První stoupání Passo del Turchino končí na 143. kilometru. Po dalších sto kilometrech přijdou na řadu Tre Capi - Capo Mele, Capo Cerve a Capo Berta. Ale první vážné úniky začínají až na Cipresse. A to jsou většinou neúspěšné pokusy, dokonce to tu v některých ročnících nikdo nezkouší. V současné cyklistice je jediným místem vhodným pro únik poslední stoupání Poggio. Zde se útočí vždy, občas to skončí úspěchem, například loni a v roce 2012. Nejčastěji však spurtuje o vítězství peloton, nebo větší skupina. 

Drama Sanrema spočívá v tom, že nikdy není jasné, který scénář vyhraje tentokrát. A také není nikdy jisté, kdo ve spurtu zvítězí. A jde o hodně, Sanremo je jedním z pouhých šesti nejvýznamnějších jednorázových závodů (5 monumentů a Mistrovství světa). Vyhrát zde by chtěl bezpochyby každý. A kdo to bude letos? 

Už v předcházejícím článku jsme pasovali Petra Sagana na jednoznačně největšího favorita. Je totiž jediným závodníkem, který může ujet na Poggiu, ale i vyhrát ve spurtu. Bude útočit, nebo radši šetřit síly na spurt? To je hlavní otázka. 

Na startu bude celá řada favoritů, kteří musí útočit v průběhu závodu, nemůžou čekat na spurt. Jsou to Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Gianni Moscon a další. Obhájce vítězství Michal Kwiatkowski nutně potřebuje dobrý únik, rozhodně to není pomalý závodník, stejně jako Gilbert a Van Avermaet, ale s pravými sprintery soupeřit nemůže. Proto je další vítězství Michala Kwiatkowského nepravděpodobné. Polák je ve vynikající formě, ale není typickým favoritem Sanrema. Statisticky je totiž pravděpodobnější hromadný dojezd větší skupiny. 

Ambiciózních sprinterů je hodně. Největší naději na vítězství z nich má Arnaud Démare. Francouzský cyklista vyhrál v roce 2016 a na Paříž - Nice předvedl skvělou formu i v těžkých etapách. Démare je velice rychlý cyklista, každý rok se zlepšuje a s vytrvalostí nemá problém. Kdybychom nemohli vsadit na Petra Sagana, Démare by byl náhradní volbou.

Podobný typ je Alexander Kristoff, vítěz Sanrema z roku 2014. Nor ale nemá v posledních týdnech Démarovu formu. Co by mu však mohlo hrát do karet je počasí. Nevadí mu chlad a déšť a tak v sobotu nejspíš bude. Ve stejných podmínkách už vyhrál. Patří mezi úzký okruh favoritů. 

Quick-Step Floors má v sestavě žolíky v osobách Philippa Gilberta a Juliana Alaphilippa, ale mnohem větší naději na vítězství má Elia Viviani. Italský sprinter od začátku roku pravidelně vítězí, ovšem na Paříž - Nice se neprosadil. Viviani si věří, dobře ví, že musí přejet Poggio v popředí, zvládnout sjezd a čekat na sprint. Viviani je jediným sprinterem týmu, ještě v pondělí platilo, že se o tuto pozici bude dělit s Fernandem Gaviriou. Kolumbijec se však zranil a nepojede žádnou klasiku. 

Poprvé si Sanremo vyzkouší Marcel Kittel. V předchozích týmech měl konkurenci uvnitř vlastního týmu a neměl podporu. V Katusha Alpecin ale příležitost dostane. Kittel kopce nesnáší, těžko překoná Cipressu a Poggio v popředí závodu. Větší šance mají André Greipel, Caleb Ewan, Sacha Modolo, Christophe Laporte, Danny van Poppel, Ben Swift a především Matteo Trentin, Sonny Colbrelli a Magnus Cort Nielsen. 

Michael Matthews bývá každý rok zařazen mezi favority, ale letos je ve velmi špatné situaci. Má za sebou jediný závodní den, na Omloop Het Nieuwsblad spadl a poranil si rameno. Musel vynechat Strade Bianche i Tirreno - Adriatico, ale na Sanremo bude připraven. V jaké kondici? 

Přesto je na tom Matthews výrazně lépe v porovnání s dalšími ambiciózními závodníky. Nepojedou totiž John Degenkolb, Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni, už zmíněný Fernando Gaviria a neuvidíme ani Dylana Groenewegena. Ten zraněný není, jen zvolil jiný program. Ladí na Gent - Wevelgem. Zraněný, nebo nemocný, není ani Nacer Bouhanni. Nemocný byl, musel odpočívat, později však začal trénovat a se Sanremem počítal. Nečekaně mu zavolal Cedric Vasseur, manažer Cofidisu a oznámil, že není nominovaný. 

Žádní čeští závodníci na startu nebudou, Quick-Step Floors Zdeňka Štybara nenominoval, to samé platí i o dalších týmech WorldTour, kde působí Češi a ani Israel Cycling Academy nevybral Daniela Turka. 

Favorité Milán - Sanremo podle RoadCycling.cz: 

***** Peter Sagan

**** Arnaud Démare

*** Michal Kwiatkowski, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Matteo Trentin

** Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Sonny Colbrelli, Magnus Cort Nielsen

* Caleb Ewan, Marcel Kittel, André Greipel, Danny van Poppel, Michael Matthews, Christophe Laporte, Sacha Modolo, Ben Swift, Gianni Moscon

Foto Sirotti