Tentokrát snad nehrozí dominance týmu Sky, který vyhrál Giro d´Italia i Tour de France, ale na Vueltu své největší hvězdy nevzal. Závodu proto chybí jednoznačný favorit a spousta těch, kteří jsou označováni za potenciální vítěze brzdí nadšení. Nikdo nyní přesně neví, jakou mají největší hvězdy formu. 

Startují čtyři bývalí vítězové Vuelty: Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Nairo Quintana a Fabio Aru. Nibaliho můžeme ze seznamu favoritů hned vyřadit, protože po zranění zad a operaci není v konkurenceschopné kondici a rád by se ve třetím týdnu pokusil o etapové vítězství. Tři ostatní na celkové pořadí pojedou. 

Nairo Quintana je nejspíš hlavním kandidátem na celkové vítězství. Vueltu už vyhrál a na Tour de France se zlepšoval, dokud ho nezastavil pád. Od roku 2013 se každou sezónu dostal aspoň na jedné Grand Tour na pódium. Přesto není jasné, v jaké formě nyní je a zda se ještě někdy dokáže vrátit na úroveň, jakou měl na Tour 2013, na Giru 2014 a Vueltě 2016. Bude jedničkou Movistaru, protože Mikel Landa musí odpočívat po pádu na Clasice San Sebastian a Alejandro Valverde už není ve třítýdenních závodech schopný konkurovat nejlepším, ačkoliv do první desítky by se vejít mohl.

Movistaru sezóna zatím moc nevychází. Jezdci španělského týmu vítězí poměrně pravidelně, ale na velkých akcích jsou bez úspěchu. Nevyšly klasiky, nevyšla Tour a Vuelta je příležitostí napravit zaváhání. Quintana bude mít silný tým, kromě Valverdeho startuje objev Gira Richard Carapaz, Andrej Amador, Winner Anacona, Daniele Bennati, Imanol Erviti a Nelson Oliveira. Tedy samí hodně zkušení a silní cyklisté, Movistar si nemůže dovolit brát na Vueltu mladé závodníky na zkušenou. Cílem je vítězství. 

Jenže odplatu za letošní neúspěchy chce více závodníků. Například Simon Yates byl velmi blízko triumfu na Giro d´Italia, vyhrál tři etapy a většinu závodu byl nejlepší, jenže pak přišel jeden špatný den a o vše přišel. Posilněn touto zkušeností jede na Vueltu jako lídr Mitchelton - Scott a pomáhat mu bude bratr Adam. Jediným lídrem australské sestavy je Simon a jeho cílem je vítězství, či aspoň pódium, vždyť ani na stupních vítězů na žádné Grand Tour zatím nestál.

 

Richie Porte opět nedokončil Tour de France a problematicky začíná i Vuelta. Kvůli zažívacím problémům nemohl na oficiální tiskovou konferenci před startem závodu a snaží se dát do pořádku před sobotní časovkou. Když se udrží na kole celé tři týdny, vyhne se větším zdravotním komplikacím a nebude příliš zmatkovat, může i vyhrát. Jenže jeho přetrvávající problémy na velkých závodech nejsou smůla, ale křehká psychika. Na Vueltu se cíleně nepřipravoval, mohl by být proto méně nervózní a mohl by uspět. Na pódium rozhodně má. 

Kolumbijci nebudou fandit jenom Nairu Quintanovi, trumfů mají víc. Velkým favoritem je Miguel Angel Lopez. Prudká stoupání Vuelty mu vyhovují, loni zde vyhrál dvě etapy a skončil celkově osmý, ale předpokládá se, že letos je na tom lépe. Uspěl na Giru a dařilo se mu i nedávno na Kolem Burgosu. Lídr Astany je kandidátem na pódium. 

Fabio Aru prožívá těžký rok. Po přestupu do UAE Emirates je na něj vytvářen větší tlak a zatím to nepřináší žádné výsledky. Giro musel vzdát, ale na Vueltě chce všechno napravit. Docela často se Aru zmiňuje jako závodník, který oproti svým předpokladům zklamal, ale to je příliš tvrdá a předčasná kritika. V roce 2015 měl úžasnou sezónu, kdy skončil druhý na Giru a vyhrál Vueltu, poté přišly zdravotní problémy, ale loni už byl zpět a vyhrál italský titul, etapu na Tour, kde vozil žlutý dres a skončil celkově pátý. Aru je jedním z nejzábavnějších cyklistů na Grand Tours, jeho bojovnost je příkladná. Vuelta 2015, kterou vyhrál, byla mimořádná zajímavá.

Dlouho se musel Thibaut Pinot vyrovnávat s úplným fyzickým kolapsem v závěru Giro d´Italia. Vynechal Tour de France, ale umožnilo mu to připravit se na Vueltu a snad i na Mistrovství světa. Pinot je na každé Grand Tour kandidátem na pódium, ale zatím se mu to podařilo jen na Tour 2014, zato už pět třítýdenních závodů z celkem deseti vzdal. Ale důvěru celku Groupama - FDJ stále má, nedávno prodloužil smlouvu o další dva roky. Nebude mít příliš silný tým do hor, spolehnout se musí na Rudyho Molarda a Georga Preidlera. 

Třetím Kolumbijcem v našem výběru favoritů je zkušený Rigoberto Uran. Což je mimochodem muž, který nikdy nevyhrál celkové pořadí jakéhokoliv profesionálního etapového závodu. Může to změnit na Vueltě? Nepředpokládáme to. Uran měl letos úplnou svobodu při přípravě na Tour de France, ale ta dopadla špatně. Ztrácel od začátku závodu a nakonec musel po pádu vzdát. Od té doby se připravuje na Vueltu. Může skončit velmi vysoko, ale není vítězným typem závodníka, první místo by bylo překvapivé. Bude mít zálohu v osobě Michaela Woodse. Kanaďan loni na Vueltě zářil, ale zklamal na letošním Giru. 

Katusha Alpecin má letos příšernou sezónu. Marcel Kittel se neosvědčil a celý tým letos vyhrál jen čtyři závody! Částečně zachránit situaci by mohl Ilnur Zakarin na Vueltě, vždyť se mu to podařilo už loni, když skončil celkově třetí a připsal si své první pódium na Grand Tour v kariéře. Na letošní Tour de France se v první půlce závodu trápil, ale zlepšoval se a ve třetím týdnu patřil k nejlepším. Sám dokonce zmínil, že chtěl formu vyladit až na Vueltu.  

Tým LottoNL Jumbo má letos skvělou sezónu, je úspěšný na všech frontách, vítězí ve sprintech, v kratších etapových závodech a daří se i na Grand Tours. Na Vueltu jedou dva lídří, Steven Kruijswijk a George Bennett. Zatímco u Kruijskwijka nevíme, zda bude po těžké Tour v kondici, Bennett se na Vueltu svědomitě připravoval už od Gira, kde zaznamenal svůj zatím nejlepší výsledek, osmé místo. Už v roce 2016 skončil desátý v celkovém pořadí Vueltu, proto je první desítka logickým cílem, ale úspěchem by byla Top 5.

Vincenzo Nibali není po zranění zad v konkurenceschopné kondici a proto dostane příležitost Ion Izagirre. Baskický specialista na týdenní závody se nikdy do pozice lídra na Grand Tour nehnal, protože měl pochybnosti, zda vydrží ve formě celé tři týdny. Nyní si to může vyzkoušet. Pomáhat mu bude jeho bratr Gorka, Nibali a také vrchaři Franco Pellizotti a Hermann Pernsteiner.   

Těžko říct, zda se Ion Izagirre udrží ve formě po celý závod, ale pokud ne, je kandidátů na umístění v první desítce spousta. Emanuel Buchmann například, lídr velkého týmu BORA-hansgrohe, dále Pello Bilbao, Enric Mas, Louis Meintjes, Alejandro Valverde, David de la Cruz, Daniel Martin a další. Jiní se podle svých slov nebudou o celkové pořadí pokoušet, mezi ty patří Rafal Majka, Bauke Mollema a po zdravotních problémech si nevěří ani loni čtvrtý Wilco Kelderman.

Favorité Vuelty 2018:     

∗∗∗∗∗ -

∗∗∗∗ Nairo Quintana, Simon Yates

∗∗∗ Richie Porte, Miguel Angel Lopez, Fabio Aru

∗∗ Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin

∗ George Bennett, Ion Izagirre

Foto Sirotti