Contador vyhrál domácí Grand Tour v letech 2008, 2012 a 2014. Právě zde se v roce 2017 rozloučil se závodní kariérou vítězstvím v horské etapě s cílem na Alto de l'Angliru. Ovšem i po skončení aktivní kariéry se o závodní cyklistiku zajímá. Vlastní výrobce špičkových silničních kol Aurum, také profesionální tým Eolo - Kometa a kromě toho komentuje pro Eurosport. Jeho názor na dění v silničním pelotonu má svou váhu. "Roli experta na Eurosportu si opravdu užívám, protože mohu zůstat v kontaktu se závodníky, což mi samozřejmě chybí. Mám možnost se i nadále věnovat tomu, co mě baví nejvíc, a mám svobodu dělat to tak, jak chci. Je to velké štěstí, že mi to Eurosport umožňuje, a jsem za to velmi rád."

Poslední profesionální vítězství získal na Vueltě 2017. 

Letošní Vuelta je o něco snazší a méně vrchařsky náročný, v porovnání s minulými ročníky, ale podle Contadora mohou být hodně nebezpečné etapy, od kterých se toho moc nečeká: "Myslím, že letošní trasa se od ostatních ročníků liší tím, že v každé etapě se může závodit o celkové pořadí. Je zde pět nových dojezdů, které ovlivňují i ostatní etapy, takže některé těžké dny mohou být snazší, než jsme si mysleli, a na první pohled jednodušší dny mohou být nebezpečné. Uvidíme den za dnem, která etapa bude rozhodující a která ne."

A kdo jsou tedy favorité? "Roglič, Simon Yates a Richard Carapaz, protože jsou celkově nejvšestrannějšími cyklisty z těch, kteří potvrdili svou účast." 

Roglič má v současnosti stejný počet celkových vítězství jako Contador, uspěl už třikrát. Letos se pokusí vyrovnat rekord Roberta Herase. A je všeobecně považován za největšího favorita. Nikde jinde se mu nedaří tak jako na Vueltě. "Roglič je silný všude, ale je pravda, že zde letos není Pogačar, což z něj dělá ještě většího favorita. Je to skvělý cyklista, dokazuje to pravidelně a bez Pogačara má trochu lepší kontrolu nad závodem. Každopádně je to jezdec, který má potenciál vyhrát jakýkoli závod."

Roglič patří podle Contadora k velkým favoritům. 

Contador je posledním závodníkem, jemuž se v jednom roce podařilo vyhrát Giro d'Italia a Vueltu. V roce 2008 musel zvolit tyto dvě Grand Tour, protože pořadatelé Tour de France nepozvali jeho tým na start. Letos se ho pokusí napodobit Jai Hindley, lídr sestavy BORA - hansgrohe a letošní vítěz Gira. "Hindley si zaslouží být považován za jednoho z favoritů, protože ví, jaké to je vyhrávat velké závody, jako je tento," dodává Contador. 

Přesto za nejlepšího jezdce na třítýdenní závody považuje někoho jiného. Netají se obdivem k Tadeji Pogačarovi: "Kdybych byl sportovní ředitel a měl si vybrat jednoho lídra, byl by to Pogačar. Je to jezdec, který je schopen vyhrát jakýkoli závod a který vám vždy zaručí výsledky. Umí závodit na všech typech povrchů a myslím, že je to nejkomplexnější jezdec v pelotonu."

1. etapa Vuelty, časovka družstev v Utrechtu, začíná v pátek 19. srpna v 18:30 a sledovat ji můžete v přímém přenosu na Eurosportu.