Časovka v Pau měla být demonstrací síly Gerainta Thomase (Ineos), ale skončila oslavou žlutého dresu, Francie a nejlepšího cyklisty světa Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step). Francouzský cyklista nejenže uhájil žlutý trikot, ale dokonce navýšil vedení před obhájcem vítězství Geraintem Thomasem o 14 sekund. Alaphilippe vedl od začátku časovky, ale rozdíl mezi ním a Thomasem byl velmi malý. Až v závěru byl Alaphilippe neuvěřitelně silný, vyspurtoval poslední strmé stoupání a vyhrál s velkým náskokem. 

Dlouho vedl Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ale překonali ho poslední dva závodníci na trati. Na Alaphilippa ztratil 36 sekund. Dále se seřadili lídři na celkové pořadí. 36 sekund ztratil Rigoberto Uran (EF Education First), o 45 sekund zaostali Richie Porte (Trek - Segafredo) a Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma). Časovku dobře zvládl i Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), na svého krajana ztratil 49 sekund. 

Do minuty ztráty se vešli Enric Mas (Deceuninck - Quick-Step), španělský cyklista nabral ztrátu 58 sekund. Jakob Fuglsang (Astana) dokončil v čase o 1:07 horším než vítěz. Moc spokojený nemůže být ani Egan Bernal (Ineos), na 22. příčce ztratil 1:36. Ani Movistar neslaví, Mikel Landa zajel s odstupem 1:45, Nairo Quintana dokonce 1:51.  

Dan Martin (UAE Emirates), Adam Yates (Mitchelton - Scott) a Romain Bardet (AG2R La Mondiale) podle očekávání ztratili a všichni přes dvě minuty. Martin zajel čas s odstupem 2:06 za Alaphilippem, Yates ztratil 2:08 a Bardet, který poměrně bizarně měnil plánovaně kolo, ztratil 2:26. 

Roman Kreuziger (Dimension Data) měl vyloženě špatný den. Na 45. místě ztratil 2:39 a celkově je 19, +6:07. 

O přední umístění v časovce jel i Wout van Aert (Jumbo - Visma). Belgický šampión byl na mezičasech jen o pár vteřin za De Gendtem, ale v pravotočivé zatáčce zavadil pravým stehnem o zábranu a šel tvrdě k zemi. S hlubokou tržnou ránou byl odvezen do nemocnice a z Tour de France odstoupil.  

Kompletní výsledky na ProCyclingStats.com.


Alaphilippe suverénním lídrem 

V celkovém pořadí se toho změnilo hodně. Před etapou s cílem na Tourmaletu má Julian Alaphilippe náskok 1:26 před Thomasem a už i Ineos musí s Francouzem počítat jako s vážným soupeřem o žlutý dres. Na třetí místo se posunul Steven Kruijswijk, ale ztrácí už 2:12 na Alaphilippa a 46 sekund na Thomase. 

Egan Bernal přišel o dvě příčky a bílý dres, dostal se před něj i Enric Mas, který ztrácí 2:44 a vede soutěž do 25 let, Bernal má odstup 2:52. Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) spadl na šesté místo, +3:04. Thibaut Pinot si pomohl o tři místa, ale je 3:22 za svým krajanem. Do první desítky se dostal nyní osmý Rigoberto Uran. a jeden z největších favoritů Tour, Dán Jakob Fuglsang, na třinácté příčce ztrácí už opravdu hodně, 4:29 na lídra závodu. 

Pro Alaphilippa a všechny fanoušky cyklistiky byla dnešní časovka velkým zážitkem: "Je to úžasné. Jsem opravdu šťastný. Nechci být domýšlivý, ale věděl jsem, že můžu předvést dobrý výkon na takové trati, řekl jsem dnes ráno bratranci Franckovi, že zajedu, ale ne že bych mohl vyhrát etapu. Rozhodně ne s tak velkým náskokem před Geraintem Thomasem. S pomocí diváků u trati jsem do toho dal všechno až do cílové pásky. Slyšel jsem, že i v autě za mnou všichni brečeli."

Ukončí Julian Alaphilippe dlouhé čekání Francie na vítězství na Tour? Vydrží i v nejdelších kopcích v Pyrenejích a v Alpách?  

Foto Sirotti