Neuvěřitelně napínavý a dramatický byl dojezd La Classicissimy. Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) zaútočil ve stoupání Poggio, osm kilometrů před cílem, když reagoval na nástup lotyšského mistra Kristse Neilandse (Israel Cycling Academy). Nibali s ním chvíli jel, ale byl silnější a brzy zůstal na čele závodu sám. Hlavní favorité se nezmohli na protiútok a za Nibaliho zády zůstal početný peloton. 

Nibali sjížděl z Poggia s nevelkým náskokem kolem deseti sekund. Neztrácel síly ani na rovině před cílem. Peloton se blížil, kilometr před cílem už měl náskok pouze pár sekund, ale poslední stovky metrů zvládl bezchybně a mohl se začít radovat ještě před cílovou páskou. Za ním finišoval jednoznačně nejlépe Australan Caleb Ewan (Mitchelton-Scott), třetí skončil Arnaud Démare (Groupama-FDJ), čtvrtý Alexander Kristoff (UAE Emirates) a pátý Jurgen Roelandts (BMC). Šestý dojel Peter Sagan (BORA-hansgrohe) a obhájce vítězství Michal Kwiatkowski (Sky) projel cílem jedenáctý. 

Nibali byl v cíli evidentně dojatý. Přerušil dvanáctileté čekání Italů na vítězství a předvedl svůj možná životní výkon. ,,Dnes bylo celý den mokro, stále jen pršelo, ale cítil jsem se dobře. Pracoval jsem pro Sonnyho Colbrelliho a na posledních patnácti kilometrech se cítil velmi dobře. I na Poggiu jsem jel na Colbrelliho a jen jsem reagoval na nástup jiného závodníka. Ale když mi do vysílačky řekli, že mám náskok dvacet sekund, tak jsem řekl, že už musím jet nadoraz. Je to fantastický den." 

Průběh závodu 

Závodníci vyráželi do deštivých ulic Milána s vidinou mnoha mokrých hodin v sedle. Před Sanremem se ale počasí zlepšilo a dojíždělo se v září slunečních paprsků. Brzy se vytvořila devítičlenná skupina závodníků: Mirco Maestri, Lorenzo Rota (oba Bardiani CSF), Jevgenij Koberňak (Gazprom-RusVelo), Guy Sagiv, Dennis van Winden (oba Israel Cycling Academy), Sho Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini), Charles Planet (Novo Nordisk), Matteo Bono (UAE Emirates) a Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia). Skupina si vypracovala až šest minut náskoku, ale před posledními kopci byli všichni dostiženi. 

Už ve stoupání Capo Berta odpadl z hlavního pole Marcel Kittel (Katusha Alpecin). Sice ho Nils Politt (Katusha Alpecin) dokázal dotáhnout zpět, ale na začátku Cipressy se Kittel poroučel definitivně. Nájezd na Cipressu režíroval tým Groupama-FDJ pracující pro Arnauda Démara. Nikdo se zde nepokusil o únik, všichni favorité se šetřili na Poggio a poslední kilometry. 

Před Poggiem rozjeli ostrý boj o pozice týmy Groupama-FDJ a Astana. V těsném pelotonu se Mark Cavendish (Dimension Data) nedokázal vyhnout ceduli rozdělující silnici a velmi tvrdě spadl. Pro Brita je to už třetí nepříjemný incident na posledních třech závodech. 

Do Poggia ostře vlétl Marcus Burghardt z týmu BORA-hansgrohe. Vytvořil si náskok, ale ve skutečnosti ani nechtěl, jeho cílem bylo jen natáhnout peloton. Držel se ho Jempy Drucker (BMC) a Burghardtovi dlouho trvalo, než si všiml, že za sebou nemá peloton, ale jen lucemburského soupeře. 

Poté nečekaně zaútočil Krists Neilands z druhodivizní sestavy Israel Cycling Academy. Lotyše se zachytil Nibali a pokračoval nadoraz i poté, co mladého soupeře utrhl. Za Nibalim se už nikdo neodvážil ve stoupání ujet. Favorité se dívali navzájem jeden na druhého. Nibaliho náskok na vrcholu Poggia byl dvanáct sekund a následující sjezd s mnoha zatáčkami Nibaliho, jakožto jednoho z nejlepších techniků světa, favorizoval. 

Na čelo skupiny najel Daniel Oss (BORA-hansgrohe) a udržoval tempo, ale Nibaliho nestahoval. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) nechtěl čekat, zda se Nibaliho podaří dojet a sám ve sjezdu zaútočil. Jenže svého krajana nedojel a sám byl na rovině před cílem pohlcen soupeři. 

Nibali udržoval skvělé tempo, neslábl, neohlížel se, jen jel velmi rychle k cíli. Za ním pracovali jezdci Groupama-FDJ a Quick-Step Floors, ale jejich práce nestačila. Nibali projel cílem s rukama nad hlavou a slavil třetí vítězství v monumentální klasice v životě. Ve spurtu byl suverénně nejrychlejší Caleb Ewan. Drobný Australan začal sprintovat brzo, chtěl dostihnout Nibaliho, ale to mu už nevyšlo. Přesto jasně porazil ostatní sprintery. Třetí dojel Arnaud Démare, vítěz ročníku 2016. Petrovi Saganovi konec závodu opět nevyšel, tentokrát se o žádné útočení nepokoušel, přesto na ryzí sprintery nestačil. 

Foto RCS sport