loading...

Etapa začala únikem třech cyklistů, Peio Goikoetxea (Euskaltel-Euskadi), Mohammed Al-Wahibi (Omán) a Jan Dunnewind (Novo Nordisk) rychle získali přes 3 minuty náskoku. Brzo se tempa pelotonu ujali závodníci UAE Emirates a kontrolovali odstup.

50 kilometrů před cílem byl náskok vedoucí skupiny pouze minuta a půl. A o 8 kilometrů později byli uprchlíci dostiženi pelotonem, s výjimkou Baska Goikoetxey. 38 kilometrů před cílem zaútočil ve stoupání tým DSM a roztrhal peloton. Favorité hromadného dojezdu, Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) a Fernando Gaviria (UAE Emirates) v první skupině chyběli, ale brzy se sem vrátili.

Goikoetxea vydržel až do mety 8 kilometrů před cílem. 4 kilometry před cílovou páskou nastoupil Søren Kragh Andersen (DSM), ale proti sprinterským celkům neměl šanci uspět. Hromadný dojezd byl nevyhnutelný. Překvapivě však neskončil vítězstvím Marka Cavendishe. Nejrychlejší totiž byl Fernando Gaviria. Kolumbijec využil skvělé práce svého oblíbeného domestika Maxe Richezeho (UAE Emirates). Argentinec dovezl Gaviriu do spurtu a 150 metrů před cílem ho vyslal do sprintu. Gaviria měl umetenou cestu k vítězství. 

Po nepovedeném představení na Saudi Tour si připsal první letošní vítězství. Naposledy vyhrál loni v srpnu, ve 3. etapě Okolo Polska. "Tým dnes odvedl skvělou práci. Celý den jsem byl dobře chráněn. Maximiliano má ve finále vše pod kontrolou a určuje, kdy je třeba tlačit, ale také kdy šetřit energií," vysvětluje Gaviria. "V závěrečných kilometrech zůstal velmi klidný a měl také velmi dobré nohy. Udržet se za ním bylo opravdu těžké, musel jsem do toho dát všechno, abych vyhrál."

"Na Saudi Tour jsme nebyli sehraný tým, ale dnes jsme měli sehraný kolektiv. V porovnání s ostatními týmy můžeme být lepší. Nyní víme, co máme dělat, a také přebíráme iniciativu. Přijímáme odpovědnost a jdeme si za ní. Pokud prohrajeme, alespoň jsme to zkusili," dodává vítěz etapy. 

Čeští závodníci Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) a Michael Kukrle (Gazprom - RusVelo) dokončili v pelotonu, v čase vítěze.