P-KV-P_3.jpg

Karlovarský filmový festival a Karlovy Vary mají s cyklistikou více společného, než by se mohlo na první pohled zdát. Od roku 1921 byly totiž Karlovy Vary místem, kde obracel nejstarší, nejdelší a nejtěžší český cyklistický závod Praha-Karlovy Vary-Praha, který se do roku 2010 konal celkem šedesát pětkrát. První ročník v roce 1921 vyhrál Josef Proda-Procházka ze Sparty. Poslední závod se uskutečnil v roce 2010 na trase dlouhé přibližně 260 km.

P-KV-P_5.jpg

Letošní cyklojízdy, vedoucí z Prahy po méně frekventovaných silnicích přes Lánská obora, Rakovník a Valeč, se zúčastnilo kolem čtyřiceti cyklistů. Ti jeli nejen na kolech FESTKA, ale i na mnohých dalších značkách. Účastníci reprezentovali různé obory – od skalních fanoušků značky FESTKA, přes lidi z byznysu a médií, až po bývalé profesionální cyklisty.

P-KV-P_2.jpg

Vyvrcholením tohoto 155 km dlouhého cyklistického podniku je „chvíle slávy“ a tradiční společná fotografie na červeném koberci před hotelem Thermal v Karlových Varech. Ačkoli dav diváků čeká na příjezd filmových hvězd a známých osobností, unaveným, zaprášeným, zpoceným a někdy i zmoklým cyklistům nadšeně tleská, jako by patřili mezi ně.