Do poslední etapy vstupovali cyklisté s minimálními časovými rozdíly. Ztrátu menší než 20 sekund na průběžného lídra, jímž byl Filip Řeha, mělo 38 závodníků. Takže se dal čekat boj o každou vteřinu na třech rychlostních prémiích a poté i v cíli, kde se čekal opět hromadný dojezd.

Etapa měla start i cíl opět v Szekszárdu, měřila 145 km a celkové převýšení nedosahovalo ani tisíc metrů. Ze Szekszárdu se odjelo na okruh, který cyklisté absolvovali čtyřikrát, a pak se vrátili opět do města. Na okruhu bylo jedno stoupání dlouhé přes 2 km s průměrným sklonem 5,6 % a při každém průjezdu se tu bojovalo o body do vrchařské soutěže.

Filip Řeha měl před startem náskok jediné vteřiny na dva borce za ním: Hopkinse z Ljubljany a Jacksona z Boltonu. Na prémiích se braly 3, 2 a 1 bonusová vteřina a v cíli 10, 6 a 4 vteřiny. Byl to Jackson z jediného celku z úrovně ProTeams, který na 31. km vyhrál prémii a dostal se tedy virtuálně do čela závodu.

Pak odjela čtveřice závodníků, kteří nikoho neohrožovali a ti pobrali všechny body na zbylých dvou prémiích.

„Věděli jsme, že mě Jackson přeskočil, ale zároveň jsme viděli, že na vrchařských prémiích začíná ztrácet. Takže jsme kompletně všichni nastoupili v posledním stoupání, kde všichni z týmu odstřídali. Tahle strategie vyšla a na čele jsme zůstali v menší skupině já, Dominik Neuman a Tomáš Přidal. Dominik ještě v úplném závěru sjel trojici, která se pokusila o závěrečný nástup, a potom už nebylo obtížné to pohlídat. Jsem nadšený, že se to povedlo, ale nebýt všech kluků z týmu, tak by z toho nic nebylo,“ popsal rozhodující fáze etapy Filip Řeha.

V této fázi závodu se tedy oddělila nepočetná skupina, v níž všichni měli zájem spolupracovat. Hlavním důvodem bylo, že tu nebyl nikdo z Boltonu, týmu, který měl před etapou čtyři lidi do deseti, z toho tři od třetího do pátého místa.

O etapu se nakonec utkala čtrnáctka v etapě nejlepších, v níž měl ATT Investments tři jezdce, Elkov Kasper a HRE Mazowsze po dvou a sedm dalších týmů po jednom. Pro Filipa Řehu se jevili nejnebezpečnější hlavně Hopkins a také Němec Rißig z týmu Maloja, před etapou 6. muž průběžného pořadí. 

Dylan Hopkins, 21letý Australan, který od roku 2020 jezdí za slovinskou Ljubljana Gusto Santic, ztrácel tedy jedinou vteřinu a jakékoli umístění na pódiu v etapě by ho posouvalo do pozice celkového vítěze. Naštěstí dospurtoval těsně pod stupni vítězů, nevzal žádné bonusové vteřiny a skončil celkově za Filipem Řehou na 2. místě.

Etapu vyhrál Slovák Kubiš z Dukly Bánská Bystrica, což ho posnulo na celkové 3. místo.

Za Kubišem na 2. pozici dospurtoval Tomáš Jakoubek z ATT Investments, což pro něj znamenalo konečné 5. místo. Dvě místa za ním v konečné klasifikaci skončil jeho týmový kolega Matúš Štoček a poslední místo v první desítce patří Dominiku Neumanovi.

V dresu nejlepšího vrchaře vstoupil do etapy Martin Voltr z RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol, jenže dnes ho o něj připravil Riccardo Verza z rakouského Hrinkow Advarics a na Martina zbylo místo 2. Čtvrté patří Tomáši Jakoubkovi, šesté Tomáši Kalojírosovi (RRK Group) a osmé Tomáši Přidalovi.

I v bodovací soutěži najdeme v top deset české cyklisty: 5. Jakoubek, 7. Štoček, 8. Voltr.

Obdobně v soutěži jezdců do 23 let. Tu pochopitelně vyhrál Filip Řeha, 3. byl Tomáš Přidal a 4. Martin Voltr.

Týmovou soutěž ovládl ATT Investments s náskokem 47 sekund na druhý Elkov Kasper.

A konečně z hlediska zisku UCI bodů byli s počtem 52 nejúspěšnější jezdci Elkov Kasper. Jako čtvrtý nejlepší z 26 týmů, které do závodu odstartovaly, byl v tomto ohledu tým ATT Investments s 23 UCI body.