Týmy: Elegant

Na Flandrech však neuvidíme Deceuninck-Quick Step. Uvidíme totiž Elegant-Quick Step. Tyto jednorázové dresy budou propagovat novou řadu oken hlavního sponzora Deceuninck. Tým tak využívá možnosti dané pravidly UCI změnit jednou za sezónu dres, buď dočasně pro konkrétní závod, nebo trvale, jako tomu bylo například v případě týmu Ineos Grenadiers od letošní Tour de France.

Jde samozřejmě o závod nejvyšší kategorie UCI, takže startují všechny WorldTour týmy a s nimi 4 belgické (Alpecin, Bingoal, Circus, Sport Vlaanderen) a 2 francouzské (BaB a Total Direct).

Elegant Yves Lampaert

Trať: Všechno podstatné zachováno 

Letošní ročník Flander byl oproti minulým letům zkrácen zhruba o dvacet kilometrů. Ale vše podstatné z charakteru trasy je zachováno. To znamená kolem dvaceti krátkých, ale strmých a často dlážděných výstupů, jakož i třinácti sice rovinatějších, ale dlážděných úseků, které zvláště na mokru jsou technicky i fyzicky velmi náročné. Prozatímní předpověď slibuje oblačnou oblohu bez deště a denní maximum 13 stupňů, což ale nic nemění na tom, že lze opět očekávat velkolepou bitvu! 

Některá ze stoupání si za desítky let, kdy je musí cyklisté při Flandrech zdolávat a kdy se právě v nich rozhoduje o vítězích, získala charakter až zboštělých artefaktů. Oude Kwaremont, Paterberg či Koppenberg jsou dnes zasuty v podvědomí snad každého příznivce cyklistiky. 

Oude Kwaremont je 2 kilometry dlouhý výstup, vedoucí po dlážděné cestě v úzkém úvozu, jehož nejprudší část přichází v závěru první poloviny stoupání, kdy dosahuje 9% sklonu. 

Paterberg je také dlážděný hrubšími kostkami, dlouhý pouhých 400 metrů, ale má průměrný sklon 13,4% s maximem 17,1%! 

Výstup na Koppenberg měří 500 metrů, průměrný sklon má 10,9% a maximum 18,2%! Nejhorší ovšem na něm je, že úzká cesta vede mezi strmými břehy s porostem, takže se tu drží vlhko. Výsledkem je, že v minulosti nejednou museli cyklisté sesednout a na klouzajících tretrách opatřených kufry se vyškrábat do míst, kde zase mohli nasednout na bicykl.  

Koppenberg budou muset cyklisté zdolat pouze jednou, ale Paterberg si dají dvakrát a Oude Kwaremont dokonce třikrát. A právě po posledním tandemu Oude Kwaremont – Paterberg bude zbývat do cíle už jen 13 kilometrů po široké rovné silnici.

Jenže těchto 13 kilometrů může být nekonečných pro muže v úniku. Jak to zažil loni Bettiol, když si vybudoval odskok právě na Paterbergu a dokázal odolat sedmnáctičlenné skupině pronásledovatelů, nabité samými známými jmény včetně Van Aerta, Van der Poela, Van Avermaeta, Sagana či Kristoffa.  

loading... 

Super favorité:  

Julian Alaphilippe (Elegant-Quick Step): letos 2. na San Remu, vítězná etapa na Tour, světový šampion a 5. na Lutychu poté, co po předčasném slavení ho na pásce přeskočil Roglič a pak byl rozhodčími odsunut na konec první skupiny pro nedovolené počínání ve spurtu. Minulou středu vyhrál Brabantský šíp, když ve spurtu tříčlenné skupinky zdolal těsně Ven der Poela. K dispozici bude mít dream team včetně Zdeňka Štybara.

Wout Van Aert (Jumbo-Visma): vítěz Strade Bianche, 3. v Milán-Turín, 1. na San Remu, vítězná etapa z Dauphiné i Tour, 2. v časovce i silničním závodě na mistrovství světa a 8. ve Wevelgemu poté, co ho stíhal Van der Poel tak, že ho to znechutilo. Přesto to ale znamenalo umístění ve vedoucí devítičlenné skupině.

Van der Poel (Alpecin-Fenix): vítěz BinckBank, 6. na Lutychu, když se nedostal do vedoucí pětky a vyhrál spurt druhé skupiny, která zaostala o 14 sekund. Dále 2. na Brabantském šípu a 9. ve Wevelgemu hned za Van Aertem.

Toto trio, kamkoli poslední týdny a koneckonců i měsíce přijelo, tam předvádělo špičkové výkony a vždy patřilo do nejužšího okruhu těch, kteří se utkali o vítězství. Jenže naštěstí být super favorit ještě neznamená být vítěz. Nejposlednější zkušenost z Gent-Wevelgem je toho pádným důkazem. 

Julian Alaphilippe: mistr světa 2020

Top favorité:

Vedle tří jmenovaných je tu taktéž nepočetná skupina špičkových klasikářů, kteří se mohou stejně směle ucházet o titul vítěze Ronde.

Matteo Trentin (CCC): Po restartu sezóny nebyl až do minulé neděle příliš viditelný. Jenže co předvedl na Gent-Wevelgem znamenalo návrat starého dobrého Mattea a pasovalo ho do role jednoho z nesilnějších uchazečů o zisk této super klasiky. A to i přesto, že jeho nejlepší výsledek je tady z roku 2017, kdy dokončil 13.

Alberto Bettiol (EF): Obhajuje loňský trošku překvapivý titul. Bylo možno ho chápat jako ojedinělý výstřelek tohoto sympatického Itala, který do té doby žádné velké vítězství nepobral. Jenže jeho další výsledky potvrzovaly, že Alberto je mimořádný talent na obtížné klasiky. V letošní sezóně tohle konstatování jen stvrdil 4. místem na Strade Bianche a hlavně před týdnem taktéž nejen 4. místem, ale i způsobem závodění na Gent-Wevelgem.

Mads Pedersen (Trek-Segafredo): Tenhle 24 letý Dán až do loňského titulu mistra světa neměl na kontě nijak zvlášť oslnivé výsledky, byť bezejmenný nebyl. Jenže to vypadá, že titul mu dodal sebevědomí a že postupně zraje, o čemž svědčí jeho letošní sezóna. Hodně závodil hlavně na etapácích a zdá se, že cíleně budoval formu směrem k pozdnímu podzimu. Nejprve o sobě dal vědět v Polsku vyhranou etapou, pak dvěma druhými místy na Tour a poté vyhranou etapou a celkovým 5. místem na BinckBank. A to už byl začátek října, v němž sice zabalil Lutych, ke kterému nastoupil den po skončení BinckBank, ale způsob, jakým ovládl Gent-Wevelgem, byl famózní a zařadil ho mezi horké favority Flander.

Soren Kragh Andersen (Sunweb): Dánům - o Italech samozřejmě nemluvě - můžeme úroveň jejich cyklistiky jen tiše závidět. Jak je na tom před Flandry tento 178 cm vysoký borec lze odhadnout trošku hůře než u ostatních. Naposledy totiž startoval o víkendu na Paris-Tours a skončil hluboko v poli poražených. Byl to jeho první start po Tour de France a BinckBank, kde ovšem mimořádně zaujal. Na Tour dvěma vyhranými etapami a jedním třetím místem. A poté na Binck Bank, kde vyhrál časovku a v závěrečné etapě dojel poslední z tříčlenné skupinky, která zaostala pár vteřin za vítězným Van der Poelem. A díky tomu skončil celkově 2. právě za létajícím Holanďanem

Alberto Bettiol, Ronde van Vlaanderen 2019

Semifavorité:                                                                                                                             

Za těmito jmény následuje celá řada borců, kteří jsou kandidáty minimálně top desítky: Tim Wellens a John Degenkolb (Lotto-Soudal), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), Stefan Küng a Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Sony Colbrelli a Dylan Teuns (Bahrain-McLaren), Luke Rowe a Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Tiesj Benoot (Sunweb), Alexander Kristoff (UAE), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) či Anthony Turgis (Total Direct Energie).  

Další zajímavá jména:

Zvědavi jsme na Romaina Bardeta v jeho pravděpodobně posledním závodě v dresu AG2R La Mondiale, jenž na Flandrech z vlastního popudu debutuje a který poté, co nedokončil Tour, dojel v přípravě na Flandry nejprve 27. na Lutychu a před týdnem 7. na Paris-Tours.

Startuje i bývalý špičkový klasikář Niki Terpstra (Total Direct Energie), hodně toho od letního zranění už odzávodil, ale nepředvedl nic zaznamenání hodného ani předtím, ani potom. Je až s podivem, jak rychle ustoupí ze slávy ti, kteří se vyhřívali na slunci v dresu Deceuninck-Quick Step. Vedle Terpstry je toho posledním smutným případem Elia Viviani. 

O účasti uvažoval do posledních chvil i Greg Van Avermaet, který při Lutychu trefil ostrůvek se sloupem a přivodil si zlomeninu žeber a natržený sval. Nakonec se ale na start nepostaví.

A Mark Cavendish oddaluje zuby nehty konec kariéry. K favoritům nepatří, tak uvidíme, zda ho uvidíme do třetice, po Gent Wevelgem a Scheldeprijs, v úniku dne.

Jedničkou Movistaru měl být Jürgen Roelandts. Jenže při BinckBank spadl a poranil si rameno. Ukázalo se, že mu znemožnuje start na Flandrech. A Roelandts se rozhodl ve svých 35 letech ukončit svou 17 let trvající cyklistickou kariéru, během níž dosáhl 8 vítězství a absolvoval mj. 9x Flandry, přičemž tu dokázal být v roce 2013 3. za Cancellarou a Saganem.

Zdeněk Štybar, Strade Bianche 2020: 6. místo

Elegant-Quick Step: Zdeněk Štybar 

elegantnějším označením coby hlavním a největším na stejně barevně vyvedeném dresu nastoupí sestava, která má ve svém středu jednoho favorita favoritů a která se podle výsledků minulosti i aktuální současnosti může směle označit přívlastkem nejsilnější.  

Určitě předveším na černou práci minimálně v první polovině závodu bude určen Tim Declercq. S velkou pravděpodobností na práci tu budou i Kasper Asgreen a Dries Devenyns, i když oba mají potenciál vydržet v popředí až do posledních fází závodu. Za lídrem Alaphilippem budou v záloze na nejpřednější umístění i Florian Sénechal a Yves Lampaert. Oba na Gent-Wevelgem předvedli, že jsou ve výborně formě. Třetím do této party by mohl být Zdeněk Štybar.

V posledních třech klasikách měl Zdeněk vysloveně týmové úkoly především v průběhu závodu a ty plnil velmi dobře. Uvidíme, jaké dostane od týmu zadání na Flandrech. A jakou výkonností se bude moci prezentovat. Samozřejmě bychom si přáli, abychom ho viděli v popředí co nejdéle. Co nejdéle to bude možné. A chtěli bychom, aby to bylo možné až do samého konce.  

Druhým Čechem na startu je Petr Vakoč. Nominaci si určitě vysloužil velmi dobrými a zlepšujícími se výkony v posledním měsíci: 9. celkově na Kolem Lucemburska, od 39. do 41. místa na Lutychu, Valonském i Brabantském šípu a 6. před týdnem na Paris-Tours, které se v závěrečné čtvrtině nápadně podobalo charakteru trasy Flander. Jeho forma evidentně graduje, protože Tours, kde dojel v pětičlenné skupině, která dorazila 30 sekund za vedoucí dvojicí, předcházel Brabantský šíp, kde se Petr pohyboval kolem samého čela závodu až do mety zhruba 15 km před cílem.

Petr Vakoč, Het Nieuwsblad 2020

Dámská verze: Van der Breggen

Flandry mají i ženskou verzi. Všechno z charakteru trasy je zachováno, pouze v minimalističtější podobě: 136 km, 9 dlážděných úseků, 11 kategorizovaných vršků.  

Startovka je nabitá velkým jmény: Boels-Dolmans: Van der Breggen, Van den Broek-Blaak, Pieters, Mitchelton-Scott: Van Vleuten, Brown, Spratt, Trek-Segafredo: Deignan, Longo Borghini, Van Dijk, CCC: Vos, Moolman. Pak tu jsou jednotlivkyně z dalších celků: Ludwig (FDJ), Lippert (Sunweb), Brennauer (Ceratizit), Vollering (Parkhotel), Cavalli (Valcar) či Stephens (TIBCO).  

Na startu jsou i vynikající sprinterky: D´Hoore (Boels-Dolmans), Kopecky (Lotto) či Fahlin (FDJ), ale je málo pravděpodobné, že přežijí náročné stojky v popředí startovního pole. 

V loňském ročníku se v závěru osamostatnilo sedm cyklistek. Vyhrála Bastianelli před Van Vleuten a Ludwig. Jedna z největších favoritek letošního závodu Van der Breggen loni nestartovala, stejně jako další z favoritek Deignan. Bastianelli obhajovat vítězství nebude, protože celý tým Alé BTC Ljubljana byl stažen ze startovní listiny.

Tým Équipe Paule Ka, v jehož sestavě působí Nikola Nosková, byl taktéž stažen ze startovní listiny, jelikož s okamžitou platností ukončil činnost. Důvodem je skutečnost, že hlavní sponzor francouzská oděvní značka dlouhodobě neplnil své závazky a nyní dal oficiálně najevo, že nebude tým nadále sponzorovat. Tým existoval 15 let a letos byl co se týče UCI bodů 4. nejúspěšnějším týmem v nejvyšší ženské lize.

Annemiek Van Vleuten

Oba závody vysílá Eurosport. Závod mužů kompletně od 9:45 hod. Závod žen potom od 15:45 hod.