Christophe Laporte předvedl svůj vytříbený cit pro čtení závodu. Francouzský klasikář se v těžkém stoupavém a technickém závěru v cílovém Cahorsu doskočil uprchlíky, kterým v posledních stovkách metrů nastoupil a dojel si pro své první vítězství na Tour de France v životě. 

Rovinatá etapa z Castelnau-Magnoac do Cahorsu byla sice převážně rovinatá, ale po třech týdnech závodění nebylo pro sprinterské týmy snadné držet uprchlíky a agresivní závodníky na uzdě. Když na začátku etapy odjela velmi silná skupina pěti cyklistů, ve složení: Nils Politt (BORA hansgrohe), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty Gobert), Quinn Simmons (Trek - Segafredo), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) a Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), nedostala moc času na hraní a když se rozdíl daleko před cílem snížil jen na několik sekund, Politt se rozhodl vrátit zpět. 

Zbylá čtveřice vydržela déle, nejvytrvalejší byl Američan Simmons a vysloužil si ocenění pro nejaktivnějšího závodníka etapy. V pelotonu pracovaly týmy Alpecin - Deceuninck, Lotto Soudal, DSM a BikeExchange - Jayco. Simmons byl dostižen 35 kilometrů před cílem, ale zvlněný závěr etapy provokoval k dalším únikům. 32 kilometry před cílem jeden velmi silný únik vytvořili Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) a Fred Wright (Bahrain Victorious). Vypracovali si náskok 30 sekund a v pelotonu pomalu ubývali závodníci na stahování a tahání. 

11 kilometrů před cílem se zapojil také tým Quick-Step Alpha Vinyl. Mattia Cattaneo dokázal značně stáhnout náskok vedoucí trojice. Ale když odstoupil ze špice, vpředu se ocitl Wout van Aert pracující pro Jonase Vingegaarda. Van Aert se nesnažil vedoucí skupinu dostihnout, pouze držel Vingegaarda daleko od nebezpečí. Na čelo pelotonu proto 6 kilometrů před cílem najel Michael Matthews (BIkeExchange - Jayco) a snažit se museli i poslední domestici Caleba Ewana ze sestavy Lotto Soudal.   

Poslední 2 kilometry byly chaotické, Wright, Styuven a Gougeard měli náskok před pelotonem a Christophe Laporte se rozhodl, že nebude čekat na sprinterský dojezd a 1400 metrů před cílem si doskočil uprchlíky. Wight se pokusil o poslední nástup v závěrečném kilometru. Stuyven se ho vydal stíhat a perfektně rozjel spurt pro Laporteho. Přesto pro Francouze nebylo posledních 500 metrů snadných, musel jet doraz. Zezadu se přibližoval peloton, ovšem Laporteho už nedojel. Druhý skončil Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck), třetí Alberto Dainese (DSM), čtvrtý Florian Sénéchal (Quick-Step Alpha Vinyl) a pátý Tadej Pogačar (UAE Emirates).

"Je těžké si to uvědomit, ale jsem moc šťastný," řekl Laporte v cíli. "Tým mi dnes věřil. Wout mi řekl, že dnes je to na mně. Naposledy mi to řekl na Paříž - Nice. Nejdříve jsme dosáhli hlavního cíle a dovezli Jonase bezpečně na metu 3 kilometrů před cílem. V zatáčce jsem zrychlil a viděl jsem za sebou malou mezeru. Vzal jsem za to, abych se dostal k vedoucím jezdcům," popsal vývoj závěru závodu. "Je to víc než odměna, je to obrovské! Už teď jsem byl s letošní Tour de France spokojený, i když jsem pro sebe nezískal žádný výsledek. Teď mi tým dal příležitost jet o etapové vítězství a je skvělé vyhrát poté, co jsem v minulosti dojel dvakrát druhý. Wout přitom mohl jet sám na sebe."

Oddechnout si mohou také domácí fanoušci, letošní Tour de France nebude bez aspoň jednoho etapového vítězství. "Je důležité získat vítězství pro Francii. Pokud to udělá radost divákům a mé rodině, jsem šťastný i já."

Vingegaard dojel se ztrátou 5 sekund na Pogačara, což jeho vedoucí pozici nijak neohrozilo. Před časovkou má náskok 3:21.