Francouzský etapový závod do třiadvaceti let dnes oslavoval druhého nejmladšího vítěze etapy v historii. Ve sto čtyřicet dva kilometrů dlouhé zkoušce předvedl famózní představení Španěl Pablo Torres, a po právu se tak v lyžařském středisku Les Karellis radoval z vítězství. Osmnáctiletý Torres se také dostal do vedení celkové klasifikace a stane se tak prvním španělským cyklistou od roku 2015, který nastoupí do etapy Tour de l’Avenir ve žlutém.

Zásadní moment čtvrtečního odpoledne nastal šest kilometrů před cílem. Právě na této metě se Pablo Torres odhodlal k útoku ze skupiny největších favoritů. Španěl si rychle vytvořil větší náskok a postupně se prokousával okolo cyklistů, kteří strávili celý den v úniku. 

PRESSE-4-1200x800.jpg

Dva kilometry a sedm set metrů před cílem pak dojel také vedoucího muže etapy Dána Tobiase Svarreho. Dál už to bylo pouze na Torresovi. Do cíle dojel rodák z Madridu s náskokem šestatřiceti sekund před Nizozemcem Darrenemvan Bekkumem. A ještě o dalších devět vteřin později dojel do Les Karellis Belgičan Jarno Widar. Průběžný lídr závodu Brit Joseph Blackmore finišoval se ztrátou necelé minuty a půl na osmém místě a nejcennější dres závodu tak musel předat vítěznému Torresovi.

Z českých závodníků na tom byl nejlépe znovu Daniel Vysočan. Svěřenec reprezentačního trenéra Petra Kaltofenaskončil na dvaadvacátém místě a v celkovém pořadí se posunul na sedmnáctou příčku se ztrátou šesti minut a jednatřiceti sekund na vedoucího Španěla.

„Myslím, že dnes můžeme být spokojení. Dan se každým dnem zlepšuje a budeme se snažit, aby to tak i zůstalo,“ promluvil o výsledku svého kolegy Tomáš Přidal, který etapu dokončil se ztrátou třinácti minut na šedesátém čtvrtém místě.

Po včerejším prologu se ještě před startem mužů dostaly do plnohodnotné akce také cyklistky. Čekala na ně zkrácená verze stejné etapy s cílem v Les Karellis. Český výběr do první zkoušky Tour de l’Avenir Femmes nastoupil pouze v pěti závodnicích. Kvůli zdravotním problémům nakonec ve Francii nezávodí Julia Kopecký. „Bohužel nebudu schopná startovat na ženském l’Aveniru kvůli covidu, který jsem prodělala minulý týden. Teď se soustředím na zotavení a trénink,“ napsala na svém instagramu česká mistryně v časovce a účastnice olympijského závodu v Paříži.

POD-12-1200x800.jpg

Nejlepší z žen byla v lyžařském středisku domácí závodnice Marion Bunel, která tak následující den nahradí ve žlutém dresu třetí ženu dnešní etapy Belgičanku Lore de Schepper. Druhá dojela do cíle se ztrátou více než půl minuty Kanaďanka Isabella Holmgren, kterou naopak diváci u silnice uvidí v puntíkatém dresu. České barvy dovezla nejvýše do cíle na jednapadesátém místě Nela Slaníková.