V rámci prvního předsezónního soustředění týmu AG2R La Mondiale měla naše redakce možnost mluvit s několika závodníky francouzského celku a jedním z nich je i zkušený Tony Gallopin. Třicetiletý Gallopin přestoupil do AG2R La Mondiale po šesti letech v zahraničních týmech a hned se zařadil mezi lídry. Vrcholem sezóny byla španělská Vuelta, kde vyhrál etapu a skončil celkově jedenáctý. 

Tony Gallopin je synovcem Alaina Gallopina, dlouholetého sportovního ředitele, který v současnosti působí v Trek - Segafredo. Bratři Alaina Gallopina, Guy Gallopin a Joël Gallopin (Tonyho otec), byli v osmdesátých letech profesionálními závodníky. O tom, že je život Tonyho Gallopina pevně spjat s cyklistikou, svědčí také sňatek s Marion Rousse, bývalou francouzskou mistryní v silniční cyklistice a současnou komentátorkou cyklistiky ve francouzské televizi. Alain a Tony spolupracovali během angažmá v RadioShacku a zejména kvůli Alainovi strávil Tony většinu profesionální kariéry v zahraničních týmech, což je pro Francouze stále docela netradiční cesta. 

V začátcích kariéry byl Tony považován za velmi talentovaného klasikáře, budoucího vítěze velkých jednorázových závodů, nejbližší vztah měl ke klasikám na kostkách, ale výsledky nepřicházely. "Mám radši flanderské klasiky, ale je pravda, že ardenské jednorázovky mi asi sedí více. Za dva nebo tři roky, když budu schopný nějakou klasik vyhrát, tak si možná budu více vybírat, ale teď se nechci omezovat a budu sbírat zkušenosti na všech jednorázových závodech, na kostkách i v kopcích," tvrdil v roce 2014 po přestupu do belgického Lotta. O jeho všestrannosti a nasazení vypovídá statistika startů na monumentálních klasikách. Od roku 2010 objel už 24 monumenty a dvakrát se dostal do první desítky. 

O více než čtyři roky později je situace velmi odlišná. Gallopin už není jen nadějným závodníkem, ale je vítězem Clasicy San Sebastian, etap na Tour de France, španělské Vueltě a Paříž - Nice a závodníkem připraveným prát se o celkové pořadí na Grand Tours a kratších etapových závodech. Novou motivaci mu dodala Vuelta, kde kromě etapového vítězství bojoval o první desítku celkového pořadí, ale v poslední horské etapě se před něj dostal Wilco Kelderman. Přesto to byl úspěch a nejlepší výsledek na Grand Tour v kariéře.

Tony Gallopin přestoupil do AG2R La Mondiale s cílem pomáhat Romainu Bardetovi v celkovém pořadí na Tour de France, ale dostává i hodně vlastních příležitostí. Zatímco Bardet se opět vrátí na Tour de France a debut na Giru odsouvá na neurčito, Gallopin dostane příležitost poprvé si vyzkoušet úvodní třítýdenní podnik sezóny.

Jaká byla vaše první sezóna v AG2R La Mondiale?

Byla docela dobrá, začal jsem výborně vítězstvím na Etoile des Bességes, ale poté jsem měl hodně smůly. Musel jsem vzdát Tour de France a dařit se začalo až na Vueltě, tam to bylo velmi dobré. Sezóna byla hodně nevyrovnaná, ale nakonec si myslím, že můžu být spokojený.

Byl konec Vuelty zklamáním, když jste až v poslední horské etapě přišel o první desítku celkového pořadí?

Bylo to trochu zklámání, protože jsem tři týdny bojoval o Top Ten a ztratil jsem až v poslední důležité etapě. Byl to těžký závod a já zrovna neměl dobrý den. Ale taková je cyklistika a nakonec být jedenáctý, nebo desátý, to není tak velký rozdíl. Bylo by to lepší, ale nedá se nic dělat. A byla to výborná zkušenost, bojovat takto o přední příčky.

A příští sezónu budete mít stejný program? Opět i s Vueltou?

Ne, nejdříve to musíme detailně probrat se sportovními řediteli, ale chtěl bych jet na Giro a poté snad i na Tour. Na Giru chci vyhrát etapu, už se mi to podařilo na Tour i na Vueltě, tak teď bych rád etapu na Giru. Vyhrát etapu na všech třítýdenních závodech je pro mě velká výzva. Moc závodníkům se to nepodařilo. 

Víte kolika přesně se to už podařilo? Letos se o to pokoušel například Zdeněk Štybar, ale zatím neuspěl. 

Přesně to nevím, ale myslím, že je to kolem 90, možná 95 závodníkům. Není to moc za celou historii cyklistiky.  

Co říkáte na trasy třítýdenních závodů, zejména Tour s málo časovkami a ve vysokých horách?

Zatím jsem to moc nestudoval, ale líbí se mi, když Tour startuje v zemích jako je Belgie. Bývá to tam těžké, ale ne zase příliš. To mi vyhovuje. Začátek by mohl být podobný ročníku 2014, kdy jsem vyhrál etapu a vezl žlutý trikot. Další dva týdny budou určitě hodně težké, ale opravdu jsem zatím trasy závodů moc nezkoumal.

A co klasiky? Jste také velmi dobrý na kostkách i v Ardenách, zaměříte se i na ně?

To zatím řešíme. Příští rok je možná vynechám. Teď chci něco shodit, abych byl štíhlejší, lehčí a lepší v kopcích. Nevím, jestli se mi to podaří, ale jsem docela dobrý v časovce a když jste silný v kopcích a v časovce, tak jste schopný konkurovat v celkovém pořadí a to je to, na co se chci příští rok zaměřit. Chci být v popředí celkového pořadí na velkých etapových závodech, včetně Gira. 

Znamená to, že začnete sezónu o něco později? Býváte velmi aktivní celý rok, od ledna do října.

Ano, to taky. Závodní program ještě přesně neznám, ale chci jet víc etapových závodů pohromadě, například Paříž - Nice a Kolem Katalánska a poté Giro a Tour de France a něco na nich předvést. Kratší etapáky jsou také důležité, pro nás hlavně Paříž - Nice. Prostě program trochu změním, aby se mi dařilo na etapových závodech. Úspěch na Vueltě mi v tom dodal úplně novou motivaci. 

Foto Sirotti