Ganna kombinuje silniční cyklistiku s dráhovou a to dost ovlivňuje jeho závodní kalendář. Letos se vše točí okolo Olympijských her v Paříži a Ganna zde chce uspět v individuální časovce i v týmové stíhačce. Kvůli tomu vynechá nejen Tour de France, ale také většinu klasik a všechny dlážděné klasiky. Po Sanremu by si totiž měl odpočinout, vrátí se až za měsíc na start Tour of the Alps, kde bude ladit formu na Giro d'Italia. Po italském třítýdenním závodě už mu půjde jen o Olympiádu.

Sanremo si ujít nenechá, přece jen obhajuje loňské druhé místo. A podle jeho trenéra Daria Cioniho má šanci závod vyhrát. "Výkon podaný na Poggiu je dost podobný tomu, jaký předvádí na dráze," vysvětluje Cioni pro bici.pro. "Pokud se podíváme na maximální výkon, doba trvání je velmi podobná té ve stíhačce. Je pravda, že se stoupá, ale když se podíváme na rychlostní průměr na Poggiu, tak aerodynamika je stále dost důležitá. Možná v okamžiku útoku mají lehčí jezdci výhodu. Ale jakmile se rozjedete a zapadnete do háku, vyrovnáváte rozdíl v hmotnosti a aerodynamice." 

GMD_9044.JPG

To by však znamenalo, že Ganna může pouze reagovat na útoky ostatních, aby mohl jet v jejich závětří. Podle Cioniho není pro Gannu snadné uniknout sólo. "Bavíme se o nejvyšší úrovni, takže odjet podle mého názoru není jednoduché. Řekl bych, že je pro něj mnohem náročnější vyjet na Poggio sám než v háku za prvním. Kdyby se mu loni podařilo dostat do Van der Poelova háku, bylo by to jiné," vzpomíná na rozhodující útok nizozemského cyklisty.  

Ganna zůstal ve skupině pronásledovatelů a podařilo se mu aspoň dojet pro druhé místo. Ačkoliv není považován za pravého sprintera, rychlost mu nechybí a v závěru dlouhého závodu by mohl být dost nebezpečný i ve spurtu skupiny. "Je pravda, že výkon podaný ve spurtu v Sanremu není stejný, jako by byl v čerstvém sprintu. Na Sanremu, potřebujete hodinu a půl velmi vysokého výkonu. Začíná to už kolem Capi (tři kratší stoupání před závěrečnými dvěma stoupáními, pozn. red.), pak potřebujete být vpředu před vjezdem na Poggio a pak tři až čtyři minuty na Poggiu, plus sprint," vysvětluje Cioni. 

GM1_4758.JPG

Dvojnásobný mistr světa v časovce má podle Cioniho potenciál vyhrát Sanremo, jenže k tomu je potřeba být v co nejlepší kondici a Ganna měl na začátku sezóny dost zdravotních problémů a zatím to nebyl úplně on. "Určitě se zlepšuje, protože jsme nezačali sezónu moc dobře. Na Tirrenu jeden den trpěl nachlazením, ale pak jsme už viděli klasického Pippa. Byl v úniku, v sobotu byl vpředu a v závěrečném stoupání pomohl svým kolegům s vedoucími jezdci, čímž ukázal, že je v dobré kondici." 

Bude v sobotu na Poggiu opět mezi nejlepšími? Cioni věří, že ano. Záleží však i na soupeřích. "Pokud se Pogačar nerozhodne, že kritickým momentem závodu bude Cipressa," obává se možné změny vývoje prvního monumentu.