Vítězství Filippa Ganny (Ineos Grenadiers) se očekávalo. Stejnou časovku vyhrál už loni, ale nebyl to úplně suverénní triumf. Mads Pedersen (Trek - Segafredo) na druhém místě zaostal jen o 6 sekund. Přesto je to pro mistra světa dobrý začátek sezóny a už patnácté profesionální vítězství v časovkách v kariéře. Ale boj o etapu nebyl ten nejdůležitější. Závodilo se také o celkové vítězství a Benjamin Thomas (Cofidis) startoval v pozici lídra závodu a byl velkým favoritem. A přesně podle předpokladů to zvládl.

Mistr Francie v časovce startoval jako poslední a místo korálového dresu lídra závodu oblékl svou kombinézu v národní trikolóře. Vedoucí jezdci etapových závodů jsou povinni závodit v dresech lídrů, ale v časovkách se na menších závodech toleruje, když místo oblečení od pořadatelů použijí vlastní kombinézu, která většinou lépe sedí a je aerodynamičtější. A Thomas nechtěl nic podcenit, letos mu šlo o celkové vítězství a měl náskok pouze 7 sekund před Albertem Bettiolem (EF Education - EasyPost) a 8 sekund před Tobiasem Hallandem Johannessenem (Uno-X).

Nor Johannessen nepatří k vyhlášeným časovkářům, doposud zářil především v kopcích, ale celkové třetí místo uhájil. V časovce obsadil 15. místo se ztrátou 33 sekund a v celkovém pořadí porazil Pierra Latoura (TotalEnergies) o pouhé 2 sekundy. Ale nejdůležitější souboj svedli Thomas a Bettiol. Ital zajel velmi dobrou časovku, na Gannu ztratil 18 sekund, ale na Thomase to nestačilo. Francouz dal do poslední etapy Etoile de Bességes vše, byl o 9 sekund rychlejší a mohl začít slavit. Ale nejdříve se vyčerpaný zřítil k zemi a sbíral síly.

Pro špičkového dráhaře a světového šampiona Thomase je to první profesionální vítězství v celkovém pořadí etapového závodu. Angažmá v Cofidisu, po přestupu z konkurenčního týmu Groupama - FDJ, začal skvěle. "Už po svém vítězství v etapě a Bryanově vítězství jsem byl velmi spokojený. Tohle je jen bonus! Přijel jsem sem s cílem získat pódium a dnes jsem byl v časovce ve svém živlu. Věděl jsem, že mám na začátku stoupání náskok, což mě povzbudilo a umožnilo mi vydat ze sebe až do cíle maximum. Je to pro mě opravdu perfektní začátek sezóny! Byl jsem ve svém živlu, zejména díky práci celého týmu. Když na vás jedou všichni spolujezdci, dodává vám to pocit zodpovědnosti a správný tlak. Právě kvůli nim jsem chtěl dosáhnout celkového vítězství. Je to především kolektivní vítězství," říká vítěz Etoile de Bességes. 

Alain Deloeuil, sportovní ředitel Cofidisu, byl s celým vystoupením svého týmu spokojený: "Je to výjimečný výsledek, dvě skvělá etapová a jedno celkové vítězství. Nemohli jsme si přát víc. Je to také velmi dobrý výsledek z týmového pohledu. Chování všech členů týmu bylo příkladné, všichni se obětovali a soustředili až do konce. Seznámili jsme se s novými posilami, Benjaminem a Bryanem a pracovat s takovými závodníky je opravdu příjemné. Nemám slov, jsme opravdu spokojení.”