Takto si to tým Jumbo - Visma rozhodně nepředstavoval. Primož Roglič se ve stoupavém závěru etapy držel zkrátka, aby umožnil Woutu van Aertovi spurtovat o vítězství v Chastreix-Sancy, ale oslavu druhého etapového vítězství jim vyfoukl domácí David Gaudu (Groupama - FDJ). Až příliš sebevědomý Van Aert zvedl ruce nad hlavu ještě před protnutím cílové pásky a okamžitě toho litoval.

Frontální útok B&B Hotels - KTM

Dlouhý únik se v kopcovité  3. etapě Dauphiné vytvořil velmi rychle. Už 163 kilometry před cílem začali ujíždět Sebastian Schönberger (B&B Hotels - KTM), Omer Goldstein (Israel - Premier Tech, Jonas Gregaard (Uno-X) a Thomas Champion (Cofidis). Goldstein se už 145 kilometrů před cílem rozhodl počkat na peloton a vředu zbyli jen tři, ale to ještě nebyl všem útokům konec. 124 kilometry před cílem totiž nastoupil nejlepší vrchař Pierre Rolland a s ním jeho dva týmoví kolegové z B&B Hotels - KTM, Alexis Gougeard a Miguel Heidemann. 

100 kilometrů před cílem se druhá trojice dotáhla na čelo a vytvořila šestičlenný únik s náskokem 3:45 na peloton. To už se nelíbilo týmu TotalEnergies, lídra závodu Alexise Vuillermoze. Francouzský celek začal stahovat únik a přidal se také tým Jumbo - Visma. Z čela nejdříve odpadli Heidemann a Gougeard a následně i Champion. Ale opět trvalo dlouho, než se podařilo dostihnout všechny uprchlíky.

V mírném cílovém stoupání pracoval Rolland na kolegu Schönbergera, ale nejdéle nakonec vydržel Gregaard. 4,7 kilometru před cílem zaútočil a doufal, že se za ním bude taktizovat. Ale to se nestalo, naopak se útočilo a vidět byl i Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert). Český vrchař zareagoval na útok Rémiho Cavagny (Quick-Step Alpha Vinyl) 3,3 kilometru před cílem. Ale dojezd byl na jeho kvality příliš rychlý a mírný. Stáhl se dozadu k týmovému kolegovi Louisi Meintjesovi a pomohl mu dojet v první skupině.   

Útoky úspěšné nebyly, protože tým Jumbo - Visma chtěl spurtovat a držel stabilní tempo. Spoustu práce odvedl Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma). Udával vysoké tempo a utrhl dokonce i lídra závodu Vuillermoze. Francouz odpadl 2,4 kilometru před cílem. 1500 metrů před cílem si vycouval i Van Aert a následovaly útoky soupeřů. Zrychlil Ben O'Connor (AG2R Citroen), ale Roglič ho pohlídal.

V posledním kilometru Vingegaard dovezl Van Aerta zpět na čelo závodu a rozjel poslední stovky metrů. Van Aert měl vynikající pozici do spurtu, ale byl už dost unavený. Silného Victora Lafaye (Cofidis) předjet dokázal, ale nečekal, že se zezadu vyřítí rychlý Gaudu a vyfoukne mu už takřka jistý triumf. Van Aert si svou chybu okamžitě uvědomil, zatímco Gaudu řval nadšením a slavil vítězství s týmovými kolegy.

"Když sprint začal, byl jsem příliš vzadu. Říkal jsem si, že tohle nebude fungovat. 500 metrů před cílem jsem viděl Kevina Genietse, jak se vrací, a zapadl jsem za jeho kolo. Když se začalo spurtovat, byl jsem trochu zavřený, ale cítil jsem, že mám sílu a šel jsem do toho. Vrátil jsem se k Woutovi v závětří a říkal jsem si, že ho dostanu. A přesně to jsem udělal," řekl Gaudu v cíli závodu. 

"Po všech problémech, které jsem měl na jaře, je to skvělý pocit. Po dešti vyšlo slunce. Vybouchnul jsem radostí. Je to příjemný pocit, že všechno už je za mnou. Nemám slov. Jsem dojatý, protože na takové vítězství jsem čekal od začátku roku. Je to slibné, zdálo se mi, že nohy reagují dobře. Teď se těším na pěkný víkend. Ještě předtím mě ale čeká dlouhá individuální časovka, kde se mohu otestovat," dodal Gaudu. 

"Stydím se, protože jsme s týmem celý den tvrdě pracovali," přiznal zklamaný Van Aert. "Nakonec jsem to sám zkazil. Viděl jsem, že závodník Cofidisu po mé levici to nezvládne, tak jsem si myslel, že je to v kapse. Ale viděl jsem, že David Gaudu se mapravo ode mě dostal dopředu velmi silným skokem." 

Ve středu má Van Aert další šanci na vítězství v individuální časovce na 31,9 km z Montbrisonu do La Bâtie d'Urfé: "Vím, že zítřejší časovku zvládnu dobře. Ale dnes odpoledne bylo těžké dostat únik zpět a bylo to docela tvrdé. Doufám, že zítřek nepřinese žádné problémy a že budu mít šanci vyhrát."

Hirt projel cílem na 33. místě se ztrátou 25 sekund, Vuillermoz ztratil 59 sekund a také průběžné vedení, které opět převzal Van Aert s náskokem 6 sekund před svým dnešním pokořitelem. Třetí Lafay ztrácí 12 sekund. Van Aert vede také bodovací soutěž, nejlepším vrchařem je Rolland a nejlepším mladým závodníkem Matteo Jorgenson (Movistar).