Dojezd na vrchol stoupání Fóia byl velmi rychlý a velice málo selektivní. Nikdo z favoritů v cílovém výjezdu nezaútočil a všichni čekali na poslední desítky metrů a spurt. A to se některým vůbec nevyplatilo. Překvapivě nejlepší byl ve výbušném dojezdu David Gaudu (Groupama - FDJ), který však měl štěstí, že se dokázal vyhnout padajícím soupeřům, konkrétně Sergiu Higuitovi (BORA - hansgrohe) a Tobiasi Fossovi (Jumbo - Visma).

INEOS Grenadiers v závěru nejpočetnější

Poslední 23 kilometry 2. etapy Kolem Algarve byly převážně do kopce. Závodníci nejdříve stoupali na vrchařskou prémii Picota, poté krátce klesali a následoval cílový dojezd na Fóiu, 7,7 kilometru dlouhý kopec s průměrem 6,1 %. Už na Picotě převzal tempo balíku tým INEOS Grenadiers. Britská sestava měla v popředí jednoznačně nejvíce jezdců, všech sedm, abychom byli přesní. A ti měli za úkol kontrolovat závěr etapy.

Uprchlíci už byli dostiženi, takže Geraint Thomas na čele pelotonu vedl na Picotě celý závod. Ze skupiny odpadali sprinteři a další jezdci, ale peloton byl stále dost početný i na vrcholu předposlední vrchařské prémie 14 kilometrů před cílem. V kopci se sice nektěří jezdci pokusili o nesmělé úniky, včetně Warrena Barguila (Arkéa - Samsic), ale ty k ničemu nevedly a INEOS jejich snahu rychle zlikvidoval. I na začátku cílového stoupání pracovali jezdci britské stáje, ale ne dlouho. Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) se totiž pokusil o nenápadný únik a tempo stále docela početného balíku proto převzal Louis Vervaeke (Quick-Step Alpha Vinyl), poslední domestik Remca Evenepoela, favorita závodu.

Vervaeke vydržel tahat dlouho, ale až na vrchol ne. Tempo po něm převzal Stefan Küng (Groupama - FDJ) s Davidem Gauduem za zády. Zdálo se, že v posledních dvou kilometrech už někdo musí zaútočit, ale stále se nic nedělo a všichni čekali na spurt. Kromě jednoho domácího závodníka z kontinentálního týmu Glassdrive Q8 Anicolor, který nastoupil kilometr před cílem. Vypracoval si celkem solidní náskok, ale závěrečnému zrychlení soupeřů vzdorovat nemohl. Dani Martinez (INEOS Grenadiers) rozjel spurt pro Ethana Haytera, za kterým číhali Foss a Higuita.

Překvapivý karambol 

Jako první však začal spurtovat Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) a za ním se vydali další. Evenepoel měl dobrou pozici do závěru, ale nechal se zavřít u hrazení trochu se propadl. Za Battistellou se rozjel Foss, začal spurtovat, v poslední pravotočivé zatáčce před cílem převzal vedení, ale to už se před něj snažil zleva dostat Higuita. Mistři Norska a Kolumbie o sebe zavadili a šli tvrdě k zemi. Zdrželi i další jezdce, skoro zastavit musel Barguil, sotva se jim vyhnul Brandon McNulty (UAE Emirates), ale David Gaudu bez problému projel a zvítězil. Druhý skončil Battistella a třetí Hayter. 

Devět jezdců za vítězem ztratilo sekundu. Barguil zaostal o 8 sekund, Higuita s Fossem museli do cíle pěšky a Kolumbijec ztratil 36 sekund a Foss 41 sekund. 

Lídrem celkového pořadí je Gaudu s náskokem jediné sekundy před McNultym a Evenepoelem. A vede také vrchařskou soutěž. Vedení v bodovací soutěži udržel Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl).