Tým Ineos postihla další velká smůla. Ve čtvrté etapě Kolem Švýcarska tvrdě upadl a následně vzdal Geraint Thomas. Lídr týmu a obhájce vítězství na Tour de France si podle prvních odhadů nic nezlomil, ale tvrdě spadl na hlavu a byl odvezen do nemocnice na další vyšetření. 

Thomas spadl asi 30 kilometrů před cílem společně s Andrejem Zejcem a Omarem Frailem z Astany. Zejc také musel odstoupit, Fraile etapu dokončil. Thomas se při pádu tvrdě udeřil do hlavy a způsobil si tržné zranění nad obočím. Přestože byl otřesený, chtěl pokračovat. 

"Byl to těžký pád, hlavním místem úderu byla hlava," vysvětluje Derick Macleod, lékař týmu Ineos. "Už na silnici byl vyšetřen kvůli otřesu mozku a testem prošel, ale přesto bylo nebezpečné, aby v závodě pokračoval. Byl odvezen do nemocnice a naštěstí všechny rentgeny ukázaly, že si nic nezlomil. teď je zpět na hotelu a v dobré náladě."

"Může zase jezdit, což je skvělé, ale budeme ho stále sledovat několik dalších dní. Jsme optimisté, bude v úplném pořádku během několika dní. Potom se vrátí na kolo," dodal Macleod. 

"Závodník Astany přede mnou spadl a já neměl kam uhnout. Spadl jsem na rameno a obličej a bylo tam dost krve. Vždy je třeba být opatrný při zranění hlavy, i když jsem chtěl pokračovat. Ale doktoři závodu rozhodli správně, když mě stáhli ze závodu," popsal situaci Thomas. 

Tým Ineos tak stále může počítat s Geraintem Thomasem jako lídrem na Tour de France. Minulý týden přišli o Chrise Frooma, největšího favorita na vítězství. Odstoupení ze závodu Kolem Švýcarska není dobrou zprávou před Tour, ale velšský závodník by měl být i tak konkurenceschopný.    

"Je to frustrující a krok zpět v přípravě na Tour, ale stále je dost času před startem v Bruselu. Přípravu upravíme a věřím, že můj trenér Tim Kerrison vymyslí nový plán, abych byl 6. července připraven," dodává Thomas. 

Foto Sirotti