Soutěž o nejlepšího vrchaře je ve stínu ostatních soutěží, přitom je letos nejzajímavější. Bodovací soutěž je dávno rozhodnuta, vyhraje Wout van Aert. Jonas Vingegaard se mílovými kroky blíží k celkovému triumfu a v soutěži do 25 let nemá Tadej Pogačar konkurenci. Vrchařská soutěž je mnohem napínavější a rozhodne se dnes a zítra. Lídr Simon Geschke má na kontě 58 bodů, druhý Louis Meintjes 39 bodů a třetí Neilson Powless 37 bodů. Další bod ztrácí Vingegaard a blízko jsou se 35 body také Giulio Ciccone a Pierre Latour.

Vrchařské soutěž před letošním ročníkem změnila pravidla, cílová stoupání už nejsou hodnocena dvojnásobně, aby se zabránilo tomu, co se stalo v předešlých dvou ročnících. V letech 2020 a 2021 vyhrál Pogačar, ale ani se o to nesnažil, body posbíral jen tak mimochodem, když závodil o celkové pořadí a etapová vítězství. To už pořadatelé samozřejmě nechtěli a tak jsou ve vrchařské soutěži důležitější dlouhé úniky, během kterých závodníci posbírají co nejvíc bodů. 

O body se doposud nikdo moc nestaral, protože pro silné vrchaře v úniku bylo důležitější vyhrát etapu. Pouze Geschke opakovaně naskakuje do vedoucích skupina snaží se sebrat každý bod. Podařilo se mu to i v 16. etapě, získal 12 bodů, zatímco všichni nejbližší konkurenti (Meintjes, Powless, Vingegaard, Ciccone, Latour a tak dále) žádný. Zkušený Geschke, šestatřicetiletý rodák z Berlína a syn Jürgena Geschkeho, několikanásobného mistra světa na dráze, si uvědomuje, že není nejlepším vrchařem na Tour a proto musí body sbírat chytře a nesnažit se zároveň vyhrát etapu. "Nemůžu zvládnout všechno. Dnes, když jsem byl v úniku, bylo mým velkým cílem získat co nejvíce bodů do vrchařské soutěže. Pak jsem se samozřejmě choval jinak, než kdybych se snažil vyhrát etapu. Vítězství v etapě bylo hodně daleko, únik byl strašně silný, i z taktického hlediska to bylo hrozně těžké. Soustředil jsem se na body a jsem spokojený s tím, jak to dopadlo."

Geschke je snad jediným závodníkem na Tour, kterému jde pouze o vrchařskou soutěž. Pro Cofidis by to byl velký úspěch. "Naším jediným cílem je teď udržet puntíkatý dres co nejdéle. Zbývají dvě etapy, ve kterých se dá získat dost bodů. Budeme se snažit, aby to takhle pokračovalo... A proč dres nevyhrát, místo toho, abychom ho jen udrželi? Paříž je ještě daleko, když se podíváte na zbývající etapy, ale dnešek byl důležitý, protože jsem získal hodně bodů a moji soupeři nebodovali. Byl to dobrý den. Doufám, že si co nejvíc odpočinu, protože zítřek a pozítří jsou důležité dny. Doufám, že budu mít štěstí na své straně a zregeneruji, abych mohl sbírat body i zítra," dodal Geschke po úterní etapě. 

V 17. etapě Tour ze Saint-Gaudens do Peyragudes jsou čtyři vrchařské prémie, tři 1. kategorie (10 bodů za první místo) a jedna prémie 2. kategorie (5 bodů za první místo). Pokud by jeden závodník projel všechny prémie na prvním místě, získal by 35 bodů. Ale to by musel vyhrát i etapu a to je docela nepravděpodobné. Ve čtvrtek je k dispozici dokonce 50 bodů za dvě vrchařské prémie kategorie HC (20 bodů za první místo) a jednu 1. kategorie. Ve zbylých třech etapách je možné získat už jen 3 body dohromady, takže se rozhodne ve středu a ve čtvrtek.