Na letošním Giro d´Italia budou závodit 23 týmy, kromě 19 celků WorldTour, také druhodivizní Alpecin - Fenix, který si jednu divokou kartu zajistil vítězstvím v loňském světovém žebříčku a dále italské týmy EOLO - Kometa, Bardiani CSF Faizané a Vini Zabú. Smůlu má nejenom Gazprom - RusVelo, ve kterém působí čeští cyklisté Roman Kreuziger a Mathias Vacek, ale také italský tým Androni - Sidermec a francouzská Arkéa - Samsic. To znamená, že se do Itálie nevrátí vítěz Gira 2014 Nairo Quintana. 

Kolumbijský vrchař se chtěl pokusit o celkové vítězství na italském etapovém závodě, protože ví, že na letošní Tour de France je to velmi nepravděpodobné. Jenže působí v týmu druhé divize a závody WorldTour si nemůže vybírat. Musí se proto spokojit s Tour de France. 

Pořadatelé se rozhodli podpořit domácí týmy, ale jeden musel z kola ven a tím je celek zkušeného manažera Gianniho Savia. Androni - Sidermec patří dlouhodobě mezi ekonomicky slabší profesionální sestavy, ale dokáže sehnat spoustu talentů, především z Jižní Ameriky. Savio do Evropy přivedl například Egana Bernala a Ivána Sosu. Odmítnutí ze strany RCS sport, pořadatele Gira, může mít na Androni existenční dopad. 

Je docela překvapivé, že týmy Bardiani CSF Faizané a Vini Zabú dostaly přednost. Především Vini Zabú. Vždyť loni zaujalo hlavně pozitivním dopigovým testem jednoho svého závodníka. Jezdci Androni byli aktivnější a tak těžko říct, co vedení RCS sport vedlo k tomuto kroku. Mauro Vegni, ředitel Gira, už loni říkal, že ho nezajímají týmy, které jsou každý den v úniku a nic z toho není. Je pravda, že opakované úniky Simona Pellauda a dalších jezdců jsou sice populární na sociálních sítích, ale ze sportovního pohledu nepřináší nic. Ale ještě předloni vyhrál Saviův tým etapu díky Faustu Masnadovi. Pro Savia musí být velmi těžké přijmout odmítnutí, protože letošní ročník začíná v jeho domovském Turíně.       

Pro české fanoušky je podstatné, že letos neuvidíme Romana Kreuzigera na startu třítýdenního závodu. Poprvé od roku 2014. Nejzkušenější český cyklista má za sebou už 18 Grand Tours, ale letos si musí najít jiný cíl. Stejně jako lídr Gazpromu Ilnur Zakarin. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by se Gazprom dostal na španělskou Vueltu. Přednost budou mít španělské týmy. Ty jsou v druhé divizi čtyři: Caja Rural, Kern Pharma, Burgos-BH a Euskaltel - Euskadi. Příležitost dostanou tři, minimálně jeden španělský tým bude mít smůlu. A nejspíš to bude Kern Pharma, kde působí Vojtěch Řepa. 

Poprvé se na třítýdenním závodě představí EOLO - Kometa, tým, který patří legendárním závodníkům Albertu Contadorovi a Ivanu Bassovi. Letos se posunul mezi profesionální sestavy a změnil licenci ze španělské na italskou, aby podpořil svou naději účastnit se Gira. Ale to nakonec nebylo podstatné. Rozhodující je fakt, že společnost EOLO je jedním z velkých sponzorů Giro d´Italia. Divoká karta je stála dost peněz. 

Nerozhodovalo se jen o Giru, ale také o ostatních jarních závodech spadajících pod skupinu RCS sport. Na Tirreno - Adriatico jedou Apecin - Fenix, Androni - Sidermec, EOLO - Kometa, Gazprom - RusVelo, Arkéa - Samsic a Total Direct Energie. 

Strade Bianche se zúčastní Alpecin - Fenix, Arkéa - Samsic, Androni - Sidermec, Bardiani CSF Faizané, EOLO - Kometa a Vini Zabú.

Monumentální klasiku Milán - Sanremo vyzkouší Alpecin - Fenix, Arkéa - Samsic, Androni - Sidermec, Bardiani CSF Faizané, Novo Nordisk a Total Direct Energie. 

Roman Kreuziger by se tak mohl objevit alespoň na etapovém závodě Tirreno - Adriatico.