Pořadatelé Giro d´Italia letos zvolili domácí start ve starobylé Bologni. V centru tohoto proslulého univerzitního města začne italská Grand Tour časovkou na osm kilometrů s těžkým dojezdem na vrcholu stoupání San Luca. 

1. etapa Bologna - San Luca (8 km)

loading...

Už první etapa bude důležitá pro celkové pořadí. Závodníci vyrazí z centra Boloni a úvodních 5900 metrů je po rovině a bez složitých technických úseků. Následně odbočí vpravo do stoupání San Luca, které je fanouškům cyklistiky dobře známo z podzimní klasiky Giro dell´Emilia. Kopec měří 2100 metrů a je hodně těžký, maximum je 16 %, průměr je 9,7 %.    

Proto se řeší, zda závodníci budou měnit kola pod stoupáním San Luca. Jestli se vyplatí přesednout ze speciálu na časovku na pohodlnější a lehčí silniční kolo. Zda se na tak krátkou vzdálenost vyplatí zdržovat se zastavením a nasedáním na nové kolo. Závodníci si musí vzít kolo z doprovodného auta a to je docela velké zdržení. Kola se spíše měnit nebudou. Na tiskové konferenci se novináři ptali Toma Dumoulina, jakou zvolí taktiku a vítěz Gira z roku 2017 s úsměvem odmítl odpovědět. 

Dumoulin patří k favoritům časovky, protože je vynikající v soubojích s časem a je dobrý i v podobně náročných výjezdech. Favoritem je také Primož Roglič, který má vynikající formu, v časovce je výborný a prudká stoupání si většinou užívá. I Simon Yates patří mezi favority. Ostatní lídři na celkové pořadí se budou snažit ztratit co nejméně.  


2. etapa Bologna - Fucecchio (205 km)

loading...

Giro se v regionu Emilia-Romagna dlouho nezdrží. Už v druhé etapě vyrazí cyklisté z Bologni směrem na jih a dostanou se Toskánska, kde také 205 kilometrů dlouhá etapa skončí. Mezitím ale budou muset překonat několik stoupání. Na 158. kilometru vrcholí stoupání Il Castra v Montalbanu (3. kategorie, 5,8 km, průměr 6,8 %, maximum 13 %). Cyklisté sjedou ke druhé vrchařské prémii San Baronto (4. kategorie), který končí 2ž kilometrů před cílem. Zbytek etapy už je z kopce a po rovině.   

Pro některé sprintery může být etapa příliš těžká. Ale Caleb Ewan, Elia Viviani, Fernnado Gaviria, Davide Cimolai a celkově většina nejlepších spurterů nejspíš vepředu přežije, nebo se do pelotonu vrátí. Úspěch uprchlíků není moc pravděpodobný, protože sprinterské týmy nebudou chtít přijít hned o první příležitost.     

Poslední kilometry etapy nejsou příliš technické, cílová rovinka je dlouhá téměř celý jeden kilometr. 

Pokud chcete mít dokonalý přehled o letošním Giru a všech etapách, stáhněte si Il Garibaldi, oficiální program závodu s rozpisem všech etap a dalšími informacemi.  

Foto Sirotti